"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас

Цените са умерени, природата е прекрасна, а и България е членка на ЕС
15 юли 2024 07:00, Елка Василева
134
"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Цените са умерени, природата е прекрасна, но не е само това - България е членка на ЕС, което е удобство, споделят две германски семейства, избрали да се преселят от родината си в близост до Черно море, пише Дойче веле.

България печели по точки в очите на някои германци и пред Турция, и пред Черна гора - те предпочитат да заживеят в България, защото членството на страната в ЕС им осигурява доста предимства и улеснения. А и природата с нищо не отстъпва, разказват две германски медии, проследили перипетиите по преселването на две германски семейства към България.

Списание "Фокус" запознава читателите си с историята на Кони (62 год.) и Манфред (66 год.). Те първо били привлечени от Турция с нейния климат и ниски цени. Но след две години се разочаровали и избрали да заживеят в България.

Двамата се били спрели на Турция най-вече по здравословни причини - искали да живеят в по-топла от Германия страна и се заселили в Манавгат, на 70 км от Анталия. Харесало им и това, че наемът за луксозното жилище бил само 350 евро месечно, ходели редовно на ресторант, а местните хора се отнасяли много сърдечно с тях. Но на втората година всичко се променило - нови бетонни сгради закрили чудесната гледка към планината, цените се повишили, наемът стигнал 650 евро. "А и не беше само скъпотията, бюрокрацията също много ни натежа", споделя пред списание "Фокус" Манфред.

"Обичаме България"

"Опция да се върнем в Германия нямаше", категорични са двамата, открили случайно сайт, на който немскоговорящ българин предлагал под наем къщи в България на германци. Сега живеят в къща с градина и гараж, на около час път с кола от морето, плащат за нея 590 евро наем месечно. "Стандартът е отличен. А вече имаме и заградена градина, в която кучето ни може да тича", не могат да се нахвалят германците.

Още не са готови да обобщават впечатленията си от България, защото са прекарали в страната само четири седмици, но пък вече са започнали да учат български онлайн и са много доволни от ниските цени в местната кръчма. Доволни са и от това, че не се натъкват на никакви бюрократични проблеми - нито с регистрацията на колата, нито при откриването на банкова сметка. "България е хубава страна, не е сложна. Обичаме я", споделят Кони и Манфред.

"България ни предлага това, което ни харесва"

"Тюрингер Алгемайне" разказва друга история за германци, решили да започнат нов живот в България - в Добрич. Инес и Луц Гьорлах от Тюрингия решили да се преселят заради "по-високото качество на живот и умерените жизнени разходи".

Двамата казват "Чао, Германия!" и стават добричлии. Мебелите им от Германия още не са пристигнали, но те вече са опознали региона и даже са си намерили домашен лекар, който говори немски. Семейството обича и познава балканските страни - на базата на многобройните прекарани ваканции в региона, разказва "Тюрингер Алгемайне". Техен фаворит била Черна гора, но се отказали от нея, понеже не била в ЕС.

"България ни предлага това, което ни харесва. Работили сме много, пътували сме много и така избрахме да се заселим на Балканите", обясняват семейство Гьорлах. Мъжът скоро ще се пенсионира, а жената без съжаление се е отказала от сигурната си работа на медицинска сестра. "Работата ми беше моят живот, но постепенно нещата се промениха - решението ни е твърдо, връщане назад няма", посочва Инес. А Луц допълва: "Животът ми е по-важен от парите, затова предприехме тази стъпка. Вече съм на 63, колко още ми остава?".

Семейство Гьорлах вече са направили планове - да обиколят цяла България, още повече, че състоянието на пътищата е по-добро, отколкото се смята, казват двамата. Те се радват на живота си далеч от Германия, включително на това, че близо до дома им в България има езиково училище и стадион.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 1 месец
*** го обясни това на вечния мрънкач бачкотещ бачкер, на който за тоталната му функционална неграмотност са виновни- Луната, Марс, САЩ, Сорос, ЕС и скакалците. Пее колко е зле тука, тича на запад, стане таван шофьор, рине дъното, няма пари да се усмихне. Печели там на година, колкото тука ИТ спец на седмица, две. Дойде тука, мисли си, че има големите пачки, а реално има едно нищо.
70
0
 
13
 
! Отговори
Забележете! преди 1 месец
Въпреки че доходите им са по-високи от нашите, германците не преценяват тукашните цени като ниски, а като УМЕРЕНИ. Тоест, сравняват ги със средните цени на стоките в Германия - нито прекалено високи, нито ниски. Каква да каже по-голямата част от нашенските пенсионери и българите със заплата под средната, които никак не са малко?
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бедните бачкотещи бачкери пак налазиха темата с безумни приказки за скакалци и ГМО... Ядат кебапчета от тоалетна хартия и копита, ама иначе много знаят аааааааахахахахаххахаха
68
4
 
6
 
! Отговори
Хи хи до 65 преди 1 месец
По добре да плюскаш кебапчета, отколкото да плюскаш скакалци и ГМО-та !
67
2
 
10
 
! Отговори
ДО 41 преди 1 месец
Мнение право в десетката! Невероятно, но факт колко много млади хора от западна Европа идват тук. Давам за пример Банско- всичко са хора, работещи в този дигитален свят, за който говориш. Направиха се частни училища и градини за децата им, образуват се локални общества, до които лоулайфърите нямат достъп. Същото важи за доста малки градчета и селца, близо до големите градове. За жалост, нашененецът си е един тотален вечен мрънкач и аутсайдер. Масовката поне е такава де, има и хора като теб!
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който плюе майка си и баща си е пълен бооолклук
65
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко Бг пенсии, та и немските пенсии, да си стоят там, в цял свят са се разсеяли и дават акъл.
64
3
 
5
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
България е ЕС и нато, всеки който обижда България, обижда ЕС и нато !
63
6
 
6
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 1 месец
МНОГО ТРУД Е ХВЪРЛЕН ЗА ДА БЪДЕ НАПИСАНА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ ТАКА, ЧЕ ДА НЕ ЛИЧИ ПОСТОЯННАТА МИЗЕРИЯ, РОБСТВО И ПРОСТОТИЯ.
62
7
 
2
 
! Отговори
ЗА 56 преди 1 месец
До АнонименКОИ СА ТЕЗИ БЪЛГАРИ ДЕТО ЗНАЯТ КАК ДА СИ ПРАВЯТ ЖИВОТА ИНТЕРЕСЕН? ПЛЮСКАЩИТЕ КЕБАПЧЕТА, НАЛИВАЩИТЕ СЕ С БИРА И РАКИЯ БЪЛГАРИЯ ДО ПЪЛНО ОСВИНВАНЕ
61
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С немска пенсия в България е скучно. С българска пенсия в Германия е по забавно.
60
0
 
5
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 месец
Не знам какво й е на държавата. Регистрирах преминаващ канал през парцела ми като кладенец, :)) толкоз за бгто. И строя къща в средата на нивите, и всичко е тотално законно.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СТРАНА ПРАВЕНА ОТ ПРОСТИ ХОРА НЯМА КАК ДА Е СЛОЖНА
58
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименЖИВОТА В ГЕРМАНИЯ Е ПО-ДОБЪР ОТ ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ... И ВИНАГИ Е БИЛ
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Спокойно - Ти с някакви реалности, освен с българските сблъсквал ли си се, за да имаш база за сравнение? Нека позная - не. Тогава защо си мислиш, че немските реалности са по-приятни? Защото имат хубави пътища ли? хахаха Кофти е да съдиш за продукта по опаковката. Отиди и живей там 10-ина години и тогава пиши за българските реалности, защото ще можеш да сравняваш... :)
56
2
 
3
 
! Отговори
Хи хи до спокойно преди 1 месец
Тва племе го има в цяла Европа, те много добре го знаят. Няма на какво да научиш немците. А те си имат терористи, за което ти не знаеш
55
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България е хубава страна, народа прос, живота скучен. Народ без маска и без грим, озъбено свирепо куче.
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИТЕ СА ТЪНКООБИДНИ ДЕБЕЛООКИ ШКЕМБЕТА.
53
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"БЪЛГАРИЯ Е ХУБАВА СТРАНА, НАРОДА ПРОС, ЖИВОТА СКУЧЕН" - Скучен е за тези, които не знаят как да си го направят интересен. Имаш море, имаш планини, имаш красиви жени, Гърция и Турция са ти на няколко часа от София. Ти какво искаш по-точно? Живях 9 години в Германия. Да ти кажа откакто се върнах (2014) ми е доста по-интересно отколкото от 2005-та до 2014-та, когато бях в Германия. А и имам повече пари тук, отколкото имах там. Направи си го по-интересно, вместо да мрънкаш.
52
3
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 месец
Син съм на земя прекрасна и на тъпънарско племе!