"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас

Цените са умерени, природата е прекрасна, а и България е членка на ЕС
15 юли 2024 07:00, Елка Василева
134
"България е хубава страна, не е сложна" - защо германци се местят да живеят у нас
Снимка: архив, БГНЕС

Цените са умерени, природата е прекрасна, но не е само това - България е членка на ЕС, което е удобство, споделят две германски семейства, избрали да се преселят от родината си в близост до Черно море, пише Дойче веле.

България печели по точки в очите на някои германци и пред Турция, и пред Черна гора - те предпочитат да заживеят в България, защото членството на страната в ЕС им осигурява доста предимства и улеснения. А и природата с нищо не отстъпва, разказват две германски медии, проследили перипетиите по преселването на две германски семейства към България.

Списание "Фокус" запознава читателите си с историята на Кони (62 год.) и Манфред (66 год.). Те първо били привлечени от Турция с нейния климат и ниски цени. Но след две години се разочаровали и избрали да заживеят в България.

Двамата се били спрели на Турция най-вече по здравословни причини - искали да живеят в по-топла от Германия страна и се заселили в Манавгат, на 70 км от Анталия. Харесало им и това, че наемът за луксозното жилище бил само 350 евро месечно, ходели редовно на ресторант, а местните хора се отнасяли много сърдечно с тях. Но на втората година всичко се променило - нови бетонни сгради закрили чудесната гледка към планината, цените се повишили, наемът стигнал 650 евро. "А и не беше само скъпотията, бюрокрацията също много ни натежа", споделя пред списание "Фокус" Манфред.

"Обичаме България"

"Опция да се върнем в Германия нямаше", категорични са двамата, открили случайно сайт, на който немскоговорящ българин предлагал под наем къщи в България на германци. Сега живеят в къща с градина и гараж, на около час път с кола от морето, плащат за нея 590 евро наем месечно. "Стандартът е отличен. А вече имаме и заградена градина, в която кучето ни може да тича", не могат да се нахвалят германците.

Още не са готови да обобщават впечатленията си от България, защото са прекарали в страната само четири седмици, но пък вече са започнали да учат български онлайн и са много доволни от ниските цени в местната кръчма. Доволни са и от това, че не се натъкват на никакви бюрократични проблеми - нито с регистрацията на колата, нито при откриването на банкова сметка. "България е хубава страна, не е сложна. Обичаме я", споделят Кони и Манфред.

"България ни предлага това, което ни харесва"

"Тюрингер Алгемайне" разказва друга история за германци, решили да започнат нов живот в България - в Добрич. Инес и Луц Гьорлах от Тюрингия решили да се преселят заради "по-високото качество на живот и умерените жизнени разходи".

Двамата казват "Чао, Германия!" и стават добричлии. Мебелите им от Германия още не са пристигнали, но те вече са опознали региона и даже са си намерили домашен лекар, който говори немски. Семейството обича и познава балканските страни - на базата на многобройните прекарани ваканции в региона, разказва "Тюрингер Алгемайне". Техен фаворит била Черна гора, но се отказали от нея, понеже не била в ЕС.

"България ни предлага това, което ни харесва. Работили сме много, пътували сме много и така избрахме да се заселим на Балканите", обясняват семейство Гьорлах. Мъжът скоро ще се пенсионира, а жената без съжаление се е отказала от сигурната си работа на медицинска сестра. "Работата ми беше моят живот, но постепенно нещата се промениха - решението ни е твърдо, връщане назад няма", посочва Инес. А Луц допълва: "Животът ми е по-важен от парите, затова предприехме тази стъпка. Вече съм на 63, колко още ми остава?".

Семейство Гьорлах вече са направили планове - да обиколят цяла България, още повече, че състоянието на пътищата е по-добро, отколкото се смята, казват двамата. Те се радват на живота си далеч от Германия, включително на това, че близо до дома им в България има езиково училище и стадион.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ НЕ Е СЛОЖНА, БЪЛГАРИТЕ ПЪК СА ХЕПТЕН НЕ СЛОЖНИ
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Не съм се подвел,точно така беше,както го описвам! Колкото и да е престъпно,този главен лекар се мисли за най-велик и не слуша забележки или оплаквания,а те запомня и ако попаднеш пак там-ЖАЛНА ТИ МАЙКА! Та..така за нас...
49
2
 
5
 
! Отговори
Спокойно преди 1 месец
Ще се сблъскат скоро с реалностите. Когато се срещнат с едно характерно племе виреещо по нашите земи. Каквито и дувари да издигат. Малко търпение.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИЯ Е ХУБАВА СТРАНА, НАРОДА ПРОС, ЖИВОТА СКУЧЕН
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само възрастни западняци избират България. Лично познавам няколко холандеца, които са тук от години и са на възраст около 30 години. Даже единият си докара жената и детето. Защо много българи плю_ят България, а някои западняци я предпочитат пред собствените си държави? Ами защото едните виждат предимства и възможности. Другите мислят, че Русия ще им помогне да се справят със собствения си мързел и немотивираност. И не е задължително да си ИТ, за да вадиш пари. Плочки да лепиш, пак ще вадиш...
46
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 41, айде първо се научи на български, а после давай акъл. За пореден път ръсиш мъдрости на развален български под статиите.
45
9
 
9
 
! Отговори
WWE преди 1 месец
Дано втория Референдум за Еврото да бъде успешен и да си Запазим Българския лев защото той си нашата Национална валута от много години НЕ го искам това гадно Евро бъде ли въведено Еврото Инфлацията в България ще стане по-голяма И всичко ще поскъпне Още повече Вие това ли Искате НЕ нали ?
44
1
 
4
 
! Отговори
До 41 преди 1 месец
До 41: това е заради изгодната данъчна система. БГ би трябвало да извлече още повече ползи от това
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Излишно е да сравняваме България и Германия. И двете страни си имат предимствата, но и недостатъците. Има смисъл да си подредим и почистим нашата си страна. Да си емигрант в Германия не бих казал, че е особено забавно. Каквото и да правиш и колкото и години да минат, ти вечно ще си останеш емигрант, че и децата ти, че и техните деца. В САЩ може и да е по-различно, не знам, но Германия...
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Чакаме в спешното отделение на столична частна болница с майка ми, която е със симптоми за инфаркт..." - ако не си се подвел нещо и това, което твърдиш, се е случило точно така, както го пишеш, т.е. в спешно отделение са приели някого с болки в кръста преди да приемат някого, който има симптоми на инфаркт, то това е грубо нарушение на медицинските стандарти и е отвсякъде за наказание.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината -Продължение: Не може да се "излагаме" пред англичанката и я въведе в неговия кабинет. Доста се позабави пациентката,явно е обгрижена добре,защото излезе и беше изпратена от двамата лекари усмихната и доволна. А ние....останахме да чакаме 4 часа. Европа ,нали !??
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината' - "Още на първото сериозно сблъскване със "здравната" система и ще бягат обратно."- Нищо подобно!За тях лекарите ще се грижат на както за нас!ПРИМЕР: Чакаме в спешното отделение на столична частна болница с майка ми,която е със симптоми за изфаркт,преди нас има трима човека и..си чакаме реда.Пристига дама,която обяснява на млад лекар на английски,че я боли кръста. Веднага се показа шефа Иван на спешното,извика си англоговорящата лекарка, каза,че не може да се "излагаме".
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе умерени са за 3000-4000 евро заплата. За 800 евро не са братле германец
38
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хора дойдоха насам! Особено млади специалисти в дигиталния необятен свят (за бачкотещия бачкер пояснявам, че това НЕ значи програмисти, те са малка част от този дигитален свят). Накупиха се къщи близо до ключови местенца в планината и се сформират много приятни хъбове. Непонятно за бачкотещия бачкер, де. Той цял живот си пее колко е зле тука, пие си ракийката, яде си туршиите и си рине дъното. Но някои хора оценяваме какво имаме и се развиваме тук, че даже имаме и отлични за ЕС доходи.
37
2
 
4
 
! Отговори
Auslander Raus преди 1 месец
Ами харесва им тука, какво да правят хирата :)
36
3
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Амза. И аз живейвам в България с немска пенсия. Ама да питат бг пенсионерите. И след 70 работят, за да донаждат към пенсията.
35
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Още на първото сериозно сблъскване със "здравната" система и ще бягат обратно.
34
3
 
11
 
! Отговори
Чужденец преди 1 месец
През последните 2 години България стана скъпа но качеството остана същото ниско ниво. Презасторяването е повсеместно, много неудобно и грозно. Много от преместилите се там скоро ще се отместят.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
защоъо не е разцъфнала демокрацията в пълния си блясък както там.
32
2
 
14
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Добрич е град в стил Античен соц. Там времето е спряло някъде в 1981 година, което жалко, предвид че наистина е едва на няколко километра от морето и Албена.