Около 1500 декара гори са унищожени от пожара край с. Слънчево

Пожарите в Сакар планина са под контрол
16 юли 2024 10:00, Анисия Иванова
13
Около 1500 декара гори са унищожени от пожара край с. Слънчево
Снимка: БГНЕС

Около 1500 декара гори са унищожени от големия пожар край варненското село Слънчево. Няма опасност за нито едно от населените места в района.

Късно снощи всички огнища са били изгасени. Но заради изключително високите температури и силния вятър тази сутрин опасността да се разгори огъня остава.

"Гасим и отново след нас се възобновяват огнищата. Продължаваме работа с институциите, които ни помагаха вчера, да сме на място, да следим обстановката, да проверяваме всички огнища и се надяваме все пак денят да е по-лек от предишните два", каза гл. инсп. Стоян Стоянов от пожарната пред БНТ.

Доброволците, които искат да помагат в гасенето, трябва да бъдат призовани от кметовете при нужда.

Пожарите, които бушуват от петък в Сакар планина, са под контрол. Огънят в Свиленградско е локализиран на всички фронтове и ситуацията вече е овладяна, съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково.

Остава едно огнище в посока с.Студена, откъдето огънят тръгна в събота сутринта при обработка на площи от земеделец с косачка.

Към селата Щит, Михалич и Пашово са направени допълнителни просеки за ограничаване на огъня.

По данни на старши комисар Митко Чакалов, директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково, към момента на терен са 20 противопожарни коли със 70 огнеборци, работят и 30 горски служители с високопроходими автомобили, помагат и много доброволци. Заради облекчената ситуация Митко Чакалов обяви, че има готовност част от техниката да бъде насочена към други райони в страната, където има пожари.

В Симеоновград огънят, който пламна в сухи треви вчера следобед, също е ограничен. Там са четири екипа на пожарната, съобщава БТА.

Междувременно областният управител на Хасково Мехмед Атаман разшири обхвата на първата си заповед, с която беше обявено частично бедствено положение в общините Тополовград и Ивайловград от петък, и в Свиленград - от събота, като вече важи заповед за целите им територии.

Кметът на Свиленград арх. Атанас Карчев прогнозира, че ако днес няма ново разпалване и не се образуват още огнища, вероятно бедственото положение на тяхна територия ще бъде отменено.

В същото време се очаква днес Общинският съвет на Свиленград да проведе извънредно заседание. По предложение на кмета ще бъде гласувано отпускане на средства за пострадали при пожарите в общината  стопани. „Много животновъди, чиито площи изгоряха, останаха без храна за животните. Ще бъде обсъдено на сесията отпускане на общински средства за осигуряване на храна на животните им, преди да минат огледите и да бъдат съставени протоколи за получаване на държавна помощ за пострадалите“, обясни Карчев.

При пожара на територията на Община Свиленград изгоряха над 100 хил. площи – гори и земеделски посеви. В село Равна гора има опожарени осем необитаеми къщи, а в село Левка изгоря празна кравеферма. Има и двама пострадали. С изгаряния е земеделецът, от чийто трактор с косачка тръгна пожарът край с. Студена, а при опит да спаси пчелни кошери край с.Щит, с изгаряния е и 19-годишен младеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Великите ни турски "братя", дето тук някви само разправят как първи щели да ни се притекат на помощ, къде са? Изобщо знаят ли че има пожари в България? Пратихме им толкова помощ след земетресенията, а те и копче не са ни помогнали при бедствие. Това показва кой народ е по-качествен от двата.
11
0
 
1
 
! Отговори
Всичко е ала бала преди 1 месец
Вчера движението във Варна беше пълна анархия. АМ Хемус са я затворили към 14.30 ч, в 16 ч на 35градуса жега, колите едвам пъплят. Не видях ни едно ченге по булеварда за летището, поне да пропуска колите,които са за крайните квартали. А ние трябва да стигнем до Провадия.Звъним на КАТ,дават обходен маршрут през Белослав- Девня. И там се оказа затворен пътя. Много шофьори се оказаха в капан. Няма никаква информация, никаква организация, нищо!!! Това държава ли е?
10
0
 
2
 
! Отговори
абв преди 1 месец
До Анонимен и после- ВЕИ-та и фотоволтаици! Всичко е по план
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Иде зимата и ще трябват дърва за отопление. Сега ще разрешат изгорялата гора да се разчисти и покрай нея и околните масиви ще се разчистят и от дървената мафия. Отработено е.
8
0
 
5
 
! Отговори
Горан Гориев преди 1 месец
От 10 години се палят храстите и след като се изсече гората, умишлено се заличават следите. Гарантирано от ДПЦ, които вече над 20 години сечат и изнасят българската гора. Следват свлачища и суша, а овцете си блеят. Някои дори изкарват по някой лев, като си затварят очите, я кметче, я горски, я ми яжте ***. Който разбрал, разбрал.
7
5
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 1 месец
До Цялата,що от теб каква е ползата,да даваш тор ли,никой не гаси,по простата причина,че пожарите са само на картинка
6
4
 
1
 
! Отговори
няма преди 1 месец
никакви пожари,абсолютни измислици,чудят се с какво да си запълват страницата
5
3
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
Преди отглеждахме животни по селата, а те газиха и изпадваха тревата ние я косяхме. Или всичко се газеше и изпасваше. Но заради Програмата за развитие на селските райони и Евроатлантическите ценности сега Горим
4
6
 
2
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 месец
Важното е че има големи горски отдели с много горски педалери и путляци в несвяст
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега искам да попитам къде са нашите Евроатлантически партньори и тези от НАТО ? Никой не иска да се притече на помощ в мирно време представете си ако ни нападнат. Жалка история е това Еврочленство и НАТО всичко е празни приказки и плащане на такси за членство нищо повече. Сега искам някой Евроатлантик да ни обясни как НАТО и ЕС са наши партньори ? Гледам и по телевизиите ги няма всички са се изпокрили.
2
2
 
9
 
! Отговори
Цялата преди 1 месец
ЛГБТИ общност да отива да гаси! То друга полза от тия няма.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Забраниха на хората, да ходят и да събират паднали дървета и клони, това е резултата. Никаква санитарна подръжка. Горите са факли под кибрит