"Всичко лумна" - разказът на хора, загубили дома си в пожара в село Воден

„Защо не пуснаха една пожарна да гаси“
Обновена: 18 юли 2024 08:39 | 18 юли 2024 08:33, Елка Василева
85
"Всичко лумна" - разказът на хора, загубили дома си в пожара в село Воден
Кадър: bTV

Около 200 души остават на терен в борбата с големия пожар в село Воден. Пожарникари, горски служители, жандармерия, военнослужещи, тежка техника и военен хеликоптер се включиха в гасенето на огъня, който изпепели около 35 къщи.

Още по темата
Всички близо 500 жители на селото бяха евакуирани. Към момента не е ясно на каква площ се е разгърнал пожарът който застрашава и две съседни села - Крайново и Шарково.

Калинка е изгубила дома си в пламъците.

„Какво да кажа – не знам. Виждам, че вече пламъците идват към нас. Наближаваше. Докато ме изкарат полицаите, пламъците влязоха. Всичко лумна. Викат, крещят да излизам, защото ще изгоря. Изкараха ме, свалиха ме на центъра“, каза Калинка пред bTV.

 „Докато гореше, нямаше една пожарна. Защо не пуснаха една пожарна да гаси. Аз съм на 66 години и в тази къща съм родена. Днес тя изгоря“, посочи тя.
 
Дъщеря ѝ Даниела добави, че съпругът ѝ е отишъл до къщата, но покривът вече е горял.

С наближаващия огън директорът на дома за стари хора във Воден Златка Янева започва евакуацията му. Изведени са 29 души. Много от тях са трудноподвижни. Докато всичко това се случва, къщата на Златка също изгаря в пожара.

„Поисках полиция от началника на Елхово. Отказаха ми. Къщата ми изгоря. Няма къде да живея. След като нямам дом, няма как да продължа да работя в дома за стари хора“, посочи тя.
Токът в селото е бил спрян, а с него и помпата, която е осигурявала водата към горната част на селото. В този район са и най-големите поражения.  

„В селото нямаше вода. В цистерните нямаше вода. Доброволците бяха спирани. Да спреш здрави и прави мъже, които искат да си спасят къщите…“, каза Иван, който е бил един от доброволците в гасенето.

Задушаваща миризма, пепелища, изгорели къщи - такава е картината в ямболското село Воден ден след огромния пожар. Димът го няма, но хората описват случилото се като кошмар.

"Червено небето. Почна да идва отгоре. Като лумна, като почна да пука – такъв страшен дим беше! Полицаите ни измъкнаха от къщите."

"Около нас всичко е изгоряло. Няма какво да гори вече."

"Сухо е. Отнякъде е тръгнало. Не е от селото пожарът."

"За 10 минути изгоря като факел. Тази вечер сме под звездите."

"Всичко, което сме събирали 40 години, е пепел."

"Половината село е изгоряло. Няма живот вече в това село", казаха хора от село Воден пред БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
13
 
! Отговори
Щяло бунт да има... преди 1 месец
АЗ на бунт НЕ излизам те го очакват и всичко е сметнато-- не виждате ли каква полиция е стегната и със охранители разни са 150 000 човека ние за бунт не можем да се съберем 30 000 човека па и половината ще сме със разклатено здраве Енергичните здравите силните са навън --другите са полицай и охранители т.е.ст. бунт НЕ може да има ! Даже и един протест както едно времешните не можем събра --няма кой !
23
8
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Шопите не ги интересуват вашите пожари. Да не би някоя софийска фирма да е помогнала за нещо в тази държава, но пък на държавните поръчки първи. Шефът на милиционерите все да заеква вчера, защото вижда че са пълен цирк - пет пъти повтаря че чака помощ от Турция.
22
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тройката минусчета на номер 4 да хващат пътя за Украйна. МАРШ! България да гори.
21
3
 
6
 
! Отговори
ДО 22 -- въжето.... преди 1 месец
Този народ отдавна е избрал ,,ятагана и въжето,, отделни единици нещо мрънкат ,ама дотам по-голямата част който имат енергия поне за себе си излезнаха на вън тука остава инертния материал попа и полицая на селото заедно със една кръчма и другото ,,роми ,, на помощи ама и техните бягат особено ако са от мюсулманите веднага по тая линия ги приемат турци и им помагат да уседнат я във Германия я другаде -- Тука остана Бойко и още някой друг политик защото са на делавера за другите няма !
20
6
 
9
 
! Отговори
И така ще бъде !!! преди 1 месец
Погледнете кърищата какви са изпръхнали то няма зеленина няма ирагационни системи всичко е във упадък Някой ще каже е не е баш така --ами там където не е баш така и е със работещи хора и пълни канали със вода то и на пожара ще му е по трудно Колко му е на кмета да изведе хората и да зачистят около селото и къщите като са изчистени не е толкова страшно НО не е така -няма кой Във големите села около градовете е по друго и там може да стане фал но е по-друго !Каквато ни е държавата за всичко
19
1
 
11
 
! Отговори
И така ще бъде !!! преди 1 месец
За едно село ви разказвам на 35 км от Пловдив 70% от къщите необитаеми дворовете им обрасли със храсталаци до степен не можеш да видиш къщата почти всичко разграбено от,,братята ,, около селото няма разчистване и там буренясало и храстясало ако му дадеш огъня няма пожарна във света която да го загаси ,Господ ще ги пази ама до едно време -- представете си ако лумне една такава къща и подпали съседната вечерта ,докато се усетят всичко е изгоряло защото има мноооого какво да гори...
18
5
 
25
 
! Отговори
Да ви отворя очите преди 1 месец
Карам бус из Балканите. Искам да Ви кажа, че Румъния и Сърбия отдавна са в пъти по-добре от България. Правете си изводите.
17
1
 
27
 
! Отговори
колега преди 1 месец
колега, те важето са ни го турили политиците отдавна. Просто им трябваме живи за да се накрадат като за последно. Но леко полеко поопместват столчето. Скоро ще го махнат и увисваме. Нали ги виждате всички как се борят за власт, всеки е зинал като ламя да краде. Като побеснели кучета са. Вижте им погледите - Бойко, Шиши, ПП-тата. Брутално е! Не съм виждал токло подивели хора за крадене. Натрупали са милиарди и пак лакомеят, не знам какво е това нещо. Ужасно е!
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този народ или ще се организира срещу олигархията превзела държавата или да си слага въжето!
15
2
 
24
 
! Отговори
Окрадоха ни преди 1 месец
Окрадоха ни нашите политици. Това е. Нямат спирка...Къде са народните представители от тези области да помагат, а ?? От всяка област се избират депутати. Това не са народни представители, това са корпоративни представители. Ние сме оставени на произвола на съдбата. Това е истината.
14
2
 
24
 
! Отговори
Идете преди 1 месец
Идете в Румъния да видите как се прави. Бях ходил 1998г. по работа, заклех се че крак няма да ми стъпи в Мамалигия. Мизерни села, кал, овисени жици по пътищата. Кучета по главния път. Сега наскоро децата ми баха запазили екскурзия за рождения ден до Брашов и Трансилвания. Оле, боже, оле майко, олеее! Европейска Румъния, пътища, знаци, чистота. Да ти е кеф да караш. Брашов е като един Европейски град, за Букурещ да не говорим. Нищо общо с 1998-***. Румътия цъфти, бият ни отвсякъде. Това е...
13
6
 
21
 
! Отговори
Христо преди 1 месец
Дали има поне един украинец доброволец да е гасил пожар.На морето на слънчака пожар няма кеф има ....Българио докъде я докара....
12
4
 
40
 
! Отговори
Бунт преди 1 месец
Нещата отиват към много сериозен бунт. Хората са толктова отчаяни и бедни, че скоро ще става, каквото не е ставало в тази бутафорна държава. Или ще тръгнем нагоре като румънците или ще изчезнем като държава. Това е. Така повече не може. Нашите политици толкова са се самозабравили, че единственото, което ги интересува е далавери, кражби, продажби, заменки, корупция. Няма такива и в Конго. Народът е отчаян и им показа червен картон с ниската избирателна активност- Не е достатъчно обаче, БУНТ!!!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко, но тези хора са били нечий избиратели!
10
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 1 месец
СИСТЕМАТА ЗА РАННО ОПОВЕСТЯВАНЕ НЕ РАБОТИ А КМЕТЪТ (СТОПАНИНА НА СЕЛОТО)ЗА КАКВО Е,ВЪВ ВСЯКО КМЕТСТВО ИМА СИРЕНА ,НА ЕСЕН КАТО ДОЙДАТ УРНИТЕ, ИЗГОРЕТЕ ГИ ХОРАТА ВЕЧЕ СЕ СПАСЯВАТ ВЗАИМНО
9
1
 
26
 
! Отговори
Иначе преди 1 месец
Иначе онзи зен засякох и доста техника от Молдова. Положението е зле, отразяват го и в Европа. Тук се позамита така хитричко от нашите политици-предатели. Утре ще изтърбушат фонда на ЕС за бедствия и аварии и айде, новата С-класа, Бентайга или пък Кайен. Детето в престижен университет, а на жената прическа, маникюр и педикюр за 500 лева. Не знам дали разбирате какви душмани са се събрали на Дондуков. Претопяват ни по-бързо и от Василий 2-ри и от Баязид. Последните ако бяха живи щяха да се учат..
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчо нали се обади за помощ на турците и чехите.Е какво да го загасят наще и като дойдоха да им кажат:''Е ама ние се справихме и без вас''Няма да се излагат пред чужденците я!ГЕРБ винаги усвояват едни пари!Е сега ще рекат,че трябват пари за хеликоптери и самолети за пожарогасене,а това са ПАРИ!МНОООГО ПАРИ!Ама ,че изгорели къщите на хората,не им пука бе!Важно е сега да се гласуват едни пари!!!!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДЗИ да плаща застраховката пожар :)))
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно в такива моменти се разбира колко е зле БГ, по зле и от Сомалия.
5
1
 
31
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Селото гори а пожарна и горски стоят в центъра и чакат....на изгори.Пълен хаос и некадърност,така става когато на постове се поставят в МВР послушни но некадърни кадри.