Всичко за взривените складове край Елин Пелин до този час

Националната следствена служба поема разследването
Обновена: 25 юли 2024 23:39 | 25 юли 2024 23:30, Александър Попов
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пожар в склад за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и гара Елин Пелин възникна тази вечер около 18:30 часа. На място се чуват гърмежи, има данни за пострадали хора.

Частично бедствено положение

Обявено е частично бедствено положение в град Елин Пелин, както и в селата Гара Елин Пелин и Нови хан.

Двама души са с животозастрашаващи изгаряния

Двама души с животозастрашаващи изгаряния са транспортирани към болница „Пирогов“ в София. Мъж е със 70% изгаряния, а жена на видима възраст около 30 г. е с 85% изгаряния, които според медиците са несъвместими с живота. Всички големи болници в София са предупредени да очакват евентуален прием на пострадали при инцидента.

Съобщение за незабавна евакуация

Системата за предупреждения BG alert изпрати съобщение за незабавна евакуация на жителите на с. Гара Елин Пелин в посока Нови хан.

Още по темата
Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов каза, че не е необходима евакуация на населението.

Евакуираните могат да бъдат настанени в Центъра за развитие на човешките ресурси към Министерството на труда и социалната политика, съобщиха от министерството.

Ограничения в движението

Временно е ограничено движението и в двете посоки по път III-105 от Елин Пелин до гара Елин Пелин. Железопътната линия в района също е затворена за преминаване на влакове.

Няма промяна в движението на самолетите на Летище София, няма информация за промяна в полетния график.

Спряха влаковете в района на Елин Пелин

Два тона тротилов еквивалент

По предварителни данни в единия от складовете е имало два тона тротилов еквивалент. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той обаче не се ангажира колко общо е количеството готова продукция на фойерверки, които се взривиха.

Чака се собственикът на фирмата, който да даде евентуално повече информация, включително и колко души са се намирали в склада в момента на инцидента.

Ще бъде измерена чистотата на въздуха в района

Към мястото на пожара към Елин Пелин пътува мобилната автоматична измервателна станция на Столична община за контрол на качеството на атмосферния въздух, която ще бъде разположена в района на населеното място, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Военнослужещи идват на място

Три джипа на Военна полиция тип „пустинна котка“ влизат на мястото на взривовете, съобщиха от Министерството на отбраната. Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и директорът на Военна полиция бригаден генерал Ивайло Сотиров се включват в овладяването на ситуацията.

Към мястото на инцидента са изпратени военнослужещи с четири водоноски от състава на Мобилната комуникационна станция  (КИС)– Горна Малина, както и военнослужещи с две водоноски от формированието в Негушево, от състава на Командването за логистична поддръжка.

Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в Мусачево, от състава на Сухопътните войски. Формированието разполага с пет авторазливни станции, които ще бъдат използвани, става ясно още от съобщението.

На място има също сапьори и други военни специалисти.

Служебният премиер Димитър Главчев и представители на други институции са на мястото на инцидента.

Собственик на склада

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщи, че собственикът на складовете е пристигнал на място, като вероятно единият от хората вътре е 22-годишният му син.

Проверки на Инспекцията по труда в склада не са открили сериозни нарушения

Извършвали сме съвместни проверки с Регионалната инспекция по околната среда и водите и службата за Контрол на общоопасните средства, последната такава в складовете, в които избухна пожар, е през октомври 2023 г., като Главната инспекция по труда е констатирала три нарушения, които са били по-скоро организационни, няма някакви сериозни нарушения. Това каза за БТА Ваня Джупанова, експерт в Главната инспекция по труда (ГИТ).

Националната следствена служба поема разследването

Националната следствена служба ще поеме разследването на взривовете край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. Екип от следователи е в готовност да се включи в огледите, след като взривовете и предизвикания от тях пожар бъдат спрени./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: Елин Пелинвзривове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честита Нова година. След 6 месеца
77
25
 
4
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
След всяка закана на Захарова, се случват инциденти!?
76
3
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 месец
Тези взривни материали не могат да гръмнат просто ей така, от само себе си. Или е имало открит огън наблизо, или някой е хвърлил горяща цигара върху тях. Това обаче трудно ще се докаже. Някой е проявил престъпна немарливост - типично по български. Не вярвам да има руско участие, много сме дребни, за да се занимава Русия с нас.
75
1
 
32
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Къде е Кирчо със самолета да каже как се гаси завод. Да ръси акъли сутрин рано този стожер на мисълта.
74
2
 
13
 
! Отговори
Мара общата преди 1 месец
Ясно е,че ще е дело на Путиновият агент XXXL според някои политици,както още го твърдят къщите тези политици било за взрива в Горни Лом,където общ работник като видял,че е предизвикал пожар с работата си си тръгнал без да информира никого,избягал бе и 15 загинали или като оня в Карнобат пушил цигара в склад със взривни материали,което няма да ни спести високопарни речи от някои родни политици за реформи в службите."Материалът" предизвикал трагедиите пък вероятно гласува точно за тези политици.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чепига и Петров са били забелязани на мястото на взривовете...
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък, като видях клипчето с взрива във формата на ядрена гъба, избухнал зад гърба на Главчев, съм повече от сигурна, че ни пращат за зелен хайвер с тази "новина". Някой си играе на кино и бълване на новини за еко и всякакви други катастрофи. Има и проба на BG алерт, с което може да бъде допълнен официално циркът.
71
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно . Скоро всичко ще изгори. Ще останат единствено полуразрушени стени. На комунист бизнес не подарявайте. Колко пъти да ви го повтарям. Не става. Погледнете москва. Каквото там същото и тук. Слава на Украйна. Скоро и москва така ще гори като фоерверг за нова година.
70
13
 
19
 
! Отговори
руснаците преди 1 месец
ни предупреждават..................или спираме износа на оръжия за режима в Киев.............или това е само началото на такива взривове................не се заблуждавайте................България е във война от страна на НАТО срещу Русия!!!!
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изгоряха пиратките на тоз мошеник... Вече да сади само чушки и домати у ТКЗС-то на гара Елин Пелин :)))
68
5
 
26
 
! Отговори
лъжат ви нагло преди 1 месец
режимът в Киев остана без боеприпаси и снаряди.......................и това не е обикновен пожар , а верижна взривна реакция,........................химик съм..............питайте Денков- академика............ако не ми вярвате.!!!!
67
1
 
38
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Каква е тази фирма ,не знаят колко човека има в сградата и някакви такива истории. Това шега ли е ? Нали има база данни ,работни разписания седмично или месечни разписания. Тези или са някакви мошеници или системата им на работа куца.
66
6
 
33
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Щом военните са там, май не става въпрос само за фойерверки. Може би нещо свързано с О'крайна? Пожари, взривове, на места - и яки градушки...даже и малката си по територия и население държава не можем да контролираме. Важното е ежедневно да ни навират ПееФски с дежурните му 16 манипулативни изявления, с които цели единствено да спаси кожата си...
65
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Село Гара Елин Пелин - по-глупаво име не съм виждал, как може да се кръсти село на гарата която е за село Елин Пелин.
64
5
 
35
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Кои са собствениците на завода за фойерверки???И кои са клиентите?Да не би едни фирми в Украйна, свързани със Зеленски???
63
6
 
21
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
Ами като дойде сметката за емисиите от Урсула ,този бизнес пишман бизнесмен да бръкне в джоба си. Няма народа да му плаща фойерверките. Лена да не е поръчала заря нещо ? Ленка от парапета..
62
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По ирония на съдбата е сайта на фирмата като партньор на Енигма е посочена Фантастико. Енигмата няма да бъде разгадана лесно.
61
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Красиво е. Нека гърмят, че да видят колко е хубаво по Нова година! Кеф, кеф, кеф!
60
25
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България гори, складове се взривяват...семейство Радеви отлетяха и кацнаха в Париж. Десислава Радева с розов гащеризон като Розовата пантера Пинко стърчи над Радев застанала като паметник на безхаберието.
59
29
 
9
 
! Отговори
Явор преди 1 месец
Пак някой пияница русофил с треперещи ръце е оплескал нещата