Кардинални мерки срещу е-тротинетките

Масово се налагат глоби
12 авг 2024 15:49, Инна Ангелова
31
Кардинални мерки срещу е-тротинетките
Снимка: БГНЕС

След като повечето градове у нас прегърнаха идеята за еко транспорт с е-тротинетка и дадоха зелена светлина за ползването им, сега нещата постепенно започват да се обръщат и много градове започват да налагат глоби заради опасното и високоскоростно управление.

Един от градовете, въвели такива глоби, е Кюстендил, съобщава bTV. Общинската управа отчита като положителен ефекта от тези санкции , които водят до по-спокойна градска среда.

20 души, управлявали в нарушение електрически тротинетки са наказани от началото на юни до 12 август в Кюстендил.

“мисля, че е добре, защото карат безразсъдно децата и даже и възрастните, пресичат пред коли и така нататък. Няма друг начин, защото са безсъвестни всички“, казва местен жител в Кюстендил.

“Те са най-застрашени, защото са беззащитни, на две гумички и си перкат, без каски, без нищо. Карат си без никаква отговорност. И после, кой виновен - шофьорът виновен, че блъснал тротинетката“, заявява Димитър, който също подкрепя новите правила.

Децата проявяват разбиране, казват проверяващите инспектори, но родителите - невинаги.

В Стара Загора също има наказания -вече задържат тротинетките, ако се движат в нарушение. “Мярката е временна. Тук говорим за това, че се задържа въпросната тротинетка, докато излезе наказателното постановление, което знаете по закон е 50 лв. за констатирано нарушение на тротинетка. Тротинетката ще бъде връщана, когато актът е постановен и платен съответно“, казва Николай Диков от община Стара Загора.

В града вече няма да има и споделени тротинетки. Причината - често се управляват от непълнолетни лица, казват от общината. Представители на фирмата контрират, че нарушителите са други, а тротинетките им са безопасни и развиват ниска скорост.

По данни на МВР от 1-ви януари до 31-ви юли в страната са станали 323 пътнотранспортни произшествия с участието на тротинетки. 185 от тях тежки. Има и петима загинали.

Иван Иванов е общински съветник в местния Общински съвет. Има тротинетка, която дава и на детето си да управлява и не харесва новите наредби.

“Моята позиция е, че тази наредба не е направена както трябва. Брюксел насърчава използването на зелена енергия – не ел. автомобили и ел. превозни средства, а в същото време ние ги ограничаваме. Всички институции и банки са съсредоточени в пешеходната зона на Кюстендил и ние нямаме достъп до тях“, казва той.

“Към момента отчитаме намаляване на децата с индивидуални електрически превозни средства, които се движат в затворени паркове и по улиците и нямат право да го правят. Имаме над 24 съставени акта – не ни е самоцел да съставяме актове, но когато е необходимо, не се поколебаваме. Така създаваме една по-спокойна градска среда“, казва инж. Огнян Атанасов, кмет на община Кюстендил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Страната
Много добри са условията за разходка в планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 4 седмици
Да, ЕС насърчава зелената енергия, но има инфраструктура за това. Зарядни станции за електромобилите и зони за каране на такива електрически тротинетки. А предполагам и ясни правила къде, как и с каква скорост могат да се движат. В България няма тротоари за майките с колички, камо ли обособени зони и правила за тротинетките. Подкрепям мерките, защото едно лице на тротинетка докато я кара е участник в движението, и като такъв не познава закона в следващия като слезе от нея е обикновен пешеходец.
23
7
 
2
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 4 седмици
Не пипайте тротинетките ке ни съдим в Хага
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Испания ел тротинетките ги изкараха на пътното платно, дори на велосипедни алеи им е забранено,затова в много от градовете свалиха скоростта на 30км/ч
21
1
 
12
 
! Отговори
към КАТ и НС преди 4 седмици
Тротинетката е вид МПС, гледайте какво пише във ВАШИЯ закон. Изисква се правоспособност и навършени години.
20
0
 
16
 
! Отговори
11 преди 4 седмици
Тия таласъми, изскачат внезапно кат сомнамбули, нощем са кат светещи вaмпири и акълът им е кат на шимпанзета...
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Или забрана или само с номера, свидетелство за управление на мотопед и гражданска, като се запазят ограниченията.
18
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ходите като зомбита по велоалеите, изскачате между колите без да се огледате после тротинетките ви били виновни, пълно е с дебии на пътя дайте и велосипедите и колите да забраним заради тях, съгласни ли сте?
17
2
 
9
 
! Отговори
Тиква преди 4 седмици
Тротинетка, значи Даун.
16
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 4 седмици
Днес на тротоара в София един тротинектаджия караше много бързо като за тротоар това чудо. Трябваше да се дръпна настрани, за да не ме отнесе, а съм бременна в момента. Много неприятно. После какво да обяснявам на детето, че и по тротоарите трябва да се оглежда докато ходи.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Утре, като му блъснат детето на г-н Иван Иванов(докато си кара тротинетката), друга песен ще запее!
14
3
 
6
 
! Отговори
Емили Тротинетката преди 4 седмици
Протест веднага скъпи приятели утре пред парламента
13
9
 
3
 
! Отговори
Накратко : преди 4 седмици
Кити Божанков не харесва това!!! СойФия прайд също!!! Така не е демократично! И евроатлантическо! Путин е виновен!
12
2
 
19
 
! Отговори
Да ги махат преди 4 седмици
Добра идея са тротинетките, но не и за маймуни. А масово по нашите ширини ги карат точно маймуни.
11
0
 
13
 
! Отговори
Реално! преди 4 седмици
Бай *** пак не разбрал защо го глобавят и реве от умраза, вместо да вникне в проблема - тротинетката може да вдига 50 км/ч, а ел. моторите и повече.На тия 180 тежко пострадали дали им дреме за "зелената среда".
10
7
 
19
 
! Отговори
Карайте велосипеди! преди 4 седмици
По-евтини са, още по-екологични са и най-важното - здравословни са!
9
2
 
16
 
! Отговори
Емили Тортинетката преди 4 седмици
Аз сега какво ще карам
8
4
 
31
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 седмици
Тротинетките са за гейове
7
0
 
36
 
! Отговори
до Пулицъра №2 преди 4 седмици
Г-н "беззащитния" , а къде е казано, че трябва да карате тротинетките по велоалеите? И когато един тротинеткаджия кара с над 50 км./ч по велоалеи какви претенции може да има? Да не говорим, че има тротинетки които могат да вдигнат и до 100 км/ч,
6
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
хлапетата глоби не ги плашат, тъй като те не ги плащат. Шамари трябва да има, иначе нищо няма да се промени. Или направо да отнемат тротинетките
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е голям удар по незаконната автоморга между Горубляне и младост 4. Доставките основно се извършват с тротинетки. Разнасят малки пликчета с шипки за тапицерия,по домовете.