Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират

Автоматите за лекарства частично ще решат проблема
Обновена: 13 авг 2024 13:06 | 13 авг 2024 13:03, Инна Ангелова
103
Стойчо Кацаров: Хора, нямащи достъп до лекарства в страната, умират
Снимка: Bulgaria ON AIR

В десетки общини в страната няма аптеки или има само една, която не работи през нощта. Законопроект, внесен в парламента в края на юли, предлага разкриването на държавни аптеки в засегнатите населени места, данъчни облекчения и поставянето на автомати за лекарства.

Бившия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели пред “България сутрин”, че хората, които нямат достъп до лекарства, спират да ги пият, а обикновено това са възрастни хора, трудноподвижни.

По думите му може би някои от хората умират, защото не си пият лекарствата.

"Те са могли да бъдат лекувани, но не са, защото нямат възможност да си закупят предписаните лекарства. На повечето места няма и лекари. Разкриването на държавни аптеки не е правилно, защото щом ги няма там, значи те са губещи. Държавата ще разкрие губещи аптеки, трябва да се правят обществени поръчки, най-вероятно няма да имат всички лекарства", допълни д-р Кацаров за Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че автоматите са такова решение.

"Не става въпрос за лекарства, които не се отпускат с рецепта, а автомати, които работят с лекарства с рецепта. Ако се премахнат ограниченията върху това нещо, е много по-лесно и прагматично решение. Сегашното развитие на информационните технологии позволява да се доставят лекарства в такива отдалечени места чрез куриери. Няма пречка и лекарство да бъде доставено по този начин, защото веригата е лесно проследима", поясни бившият здравен министър.

Кацаров поясни, че автоматите са въпрос на частна инвестиция. Въпреки това, е решение, което може да помогне на хората, за да спестят време.

"Достатъчно е държавата да не пречи на предприемчивите хора да организират такъв тип снабдяване с лекарства. Има потребност от тази грижа. Колкото и да се развиват технологиите, някой трябва да обслужва болния на леглото физически. Засега роботи не могат да го правят", категоричен е Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от Страната
Кметове на обучение как се използва BG-ALERT
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоя индивид подписа заповедта за фашистките зелени сертификати. Времето му изтича.
88
0
 
2
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 седмици
Айде Стойчо Сертификатов бегом марш под душовете да вдигнеш случаЕно изпуснатото сапунче!!! И за теб ще има наденичка с майонеза, заради достойните ти заслуги и постижения през ковиТ психопландемията...
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*кокала
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Лобистчето на частните бизнес болници и частните бизнес аптеки пак се появи. Заработил е пак пари. Има нужда от аптеки в малките населени места, ама няма нужда да са държавни. Автоматите са за лекарства без рецепта. Уплашени са частните бизнес аптеки супермаркети. Хем не искат да отварят аптеки, хем не дават кокъла.
85
0
 
8
 
! Отговори
ВИЕ ТОВА ИСКАХТЕ преди 4 седмици
НАЛИ ЗАТОВА НАПРАВИХТЕ ПРОМЯНАТА. И ОЩЕ МАЛКО ВИ СЕ ВИЖДАТ ЖЕРТВИТЕ...
84
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стойчо лъжеца!
83
0
 
6
 
! Отговори
Е-рецепти преди 4 седмици
Сложете такива автомати във всяко диво село и гледайте сеири. Малцинствата ще ги освинят на втората секунда и до там със автоматиката.
82
3
 
9
 
! Отговори
THE BEST преди 4 седмици
Не е нормално в наше време - да не можеш да купиш антибиотик или друго лекарство без е-рецепта..... Трябва да може и с хартиена такава..... Ако един ден стане така да няма интернет или софтуера да не работи в една аптека - колко ли ще е хубаво на пациента да обикаля аптеките, докато е болен.... Но докато мълчим се приема, че сме съгласни.... И вече се канят всичко по лекарско предписание да е с е-рецепта... Е тогава вече си е ......
81
2
 
6
 
! Отговори
THE BEST преди 4 седмици
Ами ще умират - как иначе.... Нали направиха здравето да зависи от интернет , програми, компютри и т.н. Това си е моето мнение и предполагам и Вие ще започнете да мислите така. Ако се случи да хакнат сайта на НЗИС ще видите какво става. А колкото повече хора имат достъп до него - расте вероятността това да стане.... И не е добре да не може да се купи лекарство без е-рецепта, само с хартиена такава.. Да но не се налага да избирате между аптеки с интернет , работещ компютър и здравето ви.....
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да не забравите да преведете парите за Укрия , и другото :Кога ще теглим заеми за НАТО , пак ?В Съд. Сиситема , не са си вдиГАле заплатите , вече 2-ра година !
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А Диляна Грозданова - Софиянска , на какво мнение е ?
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За укрите ,по 1200 леА и всичко беплатно , а за пенсионерите , , по 500 леА ,.. за да си плащат разходите ... Де е Киро на кирия ???
77
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вчера гледам по улицата как един доктор излезе с пациент вързан за врата и започна да го разкарва, като куче по улиците на София..... даже му викаше да лае.... Аууу..Ауууу! Един познат на доктора го спря и после се оказа, че тоя вързания бил психично болен политик срещу ваксинации....
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименХайде да спреш с пропагандата и лъжите, през така наречената "демокрация" стигнахме до демографска катастрофа и дъното! България през соца, бе на едно от първите места в света(!) по развитие, икономика и населението също бе високо образовано!
75
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе вие един обикновен Бисептол, български антибиотик и други елементарни крайно необходими лекарства сте спряли и не давате без рецепти, що за безумие?! Наркотици може, лекарства не може? Писна ми от налудничавите идеи на разни чиновници и корупционери, които ни налагат чужди правила, съсипвайки де що могат! И не всеки има личен лекар или е близко до лекар, има такива хора, те разчитат на аптеката.
74
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
вие с ив костов все за предприемчивите хора се грижите след 35 години изведнъжсе загрижихте за старите и болните сега и автомати ще им направите да си взематаспирина нали беше министър какво направи нищо
73
8
 
3
 
! Отговори
да бе преди 4 седмици
още манлко и ще ти повярвам,няма болен българин,камо ли умиращ,стига сте всявали паника,народа е здрав като камък
72
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тука сте в гигантска грешка - не евроатлантическото, а ПОСТ -СЪВЕТСКОТО устройство(разграбването на държавата от комунистите) доведе България до дъното на бедността! България е в ЕС само формално, за да крадат партиите от еврофондовете, иначе реално служат на Русия. С изключение на ПП. Дори конституцията ни е съгласувана с Кремъл и там още не е вписано, че БГ е в НАТО. Гласувайте пак за тези които ни ограбиха!
71
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И ФЪФ гр. Велинград , бизнесът в туризма ПРОПИЩЯХА ОТ УКРАИНСКИТЕ НАГЛИ ПОСТЪПКИ !
70
4
 
7
 
! Отговори
Русия преди 4 седмици
Бананжийти ни напраеха най измиращия народ в света.