АМ "Тракия" е на първо място по катастрофи за 2024 г.

До май там са станали 282 от общо 600 катастрофи
Обновена: 14 авг 2024 10:06 | 14 авг 2024 10:06, Нели Христова
77
АМ "Тракия" е на първо място по катастрофи за 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Магистрала "Тракия" е на първо място по катастрофи за първите 5 месеца на 2024 г. Според данните на МВР половината от катастрофите по магистралите у нас са се случили именно там.

До май са станали 282 от общо 600 катастрофи. Ранените са 57 души, а трима са загинали.

От началото на лятото магистралата е един от най-натоварените и опасни пътни участъци с най-много тежки катастрофи и сериозни задръствания.

Само от началото на август досега пътните инциденти там са над 30, а задръстванията – ежедневие.

На 12 август верижна катастрофа и километрична опашка се образува малко преди Бургас, а на 11 август пореден инцидент с ранени затрудни движението.

Подобна бе обстановката и предходните три дни. На 6 август заради тежка катастрофа движението към София дори беше блокирано.

Почти няма участък от магистралата без огънати или дори липсващи мантинели, пише bTV.

С цел облекчаване на трафика при инциденти в някои държави демонтират мантинелите, за да могат колите да се движат двупосочно в насрещното.

Възможно ли е въвеждането на такава мярка и у нас?

„В България няма да работи поради няколко причини – лошата култура на шофьорите, лошо построената инфраструктура. Сами виждате тук колко е голяма тревата. На трето място не е инвестирано в такива системи. Общо взето, ако направите това нещо, без да се създаде правилната организация, може да се предизвикат много по-големи катастрофи", каза Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

От пътната агенция уточниха, че инцидентите през последните седмици не са по вина на инфраструктурата. Допълниха и че демонтирането на мантинелите е използвано преди.

"В последните ПТП-а подобна мярка не е прилагана с оглед възстановяване на движението и безопасността на пътуващите във възможно най-кратък срок", посочват от АПИ.

От пътната агенция посочиха, че през юли е правен анализ на пътната безопасност на част от магистралата и имат насоки за облекчаване на трафика.

По брой инциденти след АМ "Тракия" се нарежда магистрала "Хемус" със 180 катастрофи и 32-ма ранени.

Над 100 са пътните инциденти на АМ "Струма", 28 – на "Марица" и две на "Черно море" от януари до май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от Страната
Чуждестранни туристи предпочитат родните къмпинги
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 3 седмици
До маг номер 64 В номер 59 по-долу съм обяснил как в Канада няма дисбаланс :) Много е просто, но не и за бай ***...
72
0
 
0
 
! Отговори
шофьор преди 3 седмици
тая магистрала, силно казано, трябва да се затвори и да се изринат всички заведения, магазини, скъсани ограждения, пияни пешеходци, пияни велосипедисти, прасета, крави и всичко друго дето се разхожда по нея, да се направи наново!
71
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Читател 59 : Не е скоростта причината. Който си кара с 180 ще си кара и при ограничение 80. Реални наказания трябват и то за провинилите се, а не да си прехвърлят глобите на роднини и социално слаби срещу пари.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 70 "Тировете" не са ти виновни, а това , че на скоростен път в дясна лента се движат със 70 , а в лява около 100. и Когато един с 90 изпреварва друг с 80 и се забави около минута-две , отзад се нареждат 20 коли и изнервянето започва. Тези със 120 в тунелите са друга бира. За всичко са виновни лакомите инструктори дето разпродават книжки за по 1500лв. и пускат камикадзета на пътя, ползващи светлините за да спрат на аварийки върху пешеходната пътека "само за малко"...
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Основното е липса на контрол. Например за качеството на пътната настилка или за натовареността на тировете, за да не повреждат пътя и т.н.
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До Анонимен 4а в чужбина пак ли по магистралите се кара само в лявата лента, защото дясната не става ? Като даваш пример за Сърбия - там за 800 км последният път почти не срещтах ТИР. по тракия има колони с тирове, които също се и изпреварват! Това само показва, че дори на хартия да имаме магистрала, тя не е направена за да се използва напълно, както и е недостатъчна за трафика. В едни други западни държави- магистралите често нямат аварийно платно, а 3то платно за тирове.Ние и това нямаме
67
0
 
2
 
! Отговори
Т.Живков преди 3 седмици
До Шофьордали да не използваме животински впрягове....още по-безопасно...Значи няма да започнат да правят пътища като хората и да ги потдържат след това,както е редно,а ще намаляваме скоростта..???
66
0
 
1
 
! Отговори
Azz преди 3 седмици
как го казахте...магистрали....това в белите държави и за второкласен път няма да го одобрят...Още преди 10 години трябваше да се построят по още една лента в посока-трафика е огромен,особенно лятото с гастербайтерите и пътуващи към морето...
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На това му викате анализ? Аматьори, това е преброяване, не анализ!
64
3
 
1
 
! Отговори
маг преди 3 седмици
на боко гордостта е "победител" в класация! скапани ленти за движение, липса на умения, липса на колегиалност или криворазбрана такава, тунинговани двигатели с ниско ниво на поддръжка, "гуми за мъгла". Магистралата на изход/вход София, Пловдив, Бургас трябваше да са с по три активни ленти за да не създава дисбаланс между тежкотоварния трафик, лекотоварния трафик и хората, които карат със 100-120 км/ч
63
2
 
2
 
! Отговори
!!! преди 3 седмици
До Анонимен: Магистралите в Беларусь са по-добри от тези в Германия. Магистралите у нас са по-лоши от тези в Кения и Мали.---Магистралите в Беларус са по-добри и от тези в Германия, Щатите, Китай, Япония, абе от всички магистрали по света, беларуските са най-добрите :) Ако не беше ирония, която не съм разбрал (ако е така се извинявам), си много промито същество :)
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не магистралата е виновна,а самите зад-воланни устройства.Наскоро пътувах по нея и карах с-120км/ч,като ме изпреварваха помислих,че съм спрял.....това е!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Магистралите в Беларусь са по-добри от тези в Германия. Магистралите у нас са по-лоши от тези в Кения и Мали.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как няма да е първа, като е единствената завършена магистрала??
59
1
 
4
 
! Отговори
Читател преди 3 седмици
Как един не се сети, че трябва да се намали максимално разрешената скорост??? В Канада като е 100км/ч, пък и на повечето места в САЩ и всички карат с около 120, да не би да им са фалирали държавите??? Ееееее, колко ум трябва, за да се проумее такова просто нещо???
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Aнонимен 42, ниско ти е нивото и с вторият коментар го доказа. Няма да ти е спокойно, защото за да ги пуснат има нужда от многооооо работа да се свърши. Виждаш ли камери инсталирани някъде? Не, няма! Има само стойки. Тези камери трябва да се калибрират и замерят. Камери също няма още. Освен това при мерене на средна скорост трябва да се намали вероятността МПС-тата да спрат :) Освен това трябва да се приеме закона, а за това ти трябва правителство. И да, нивото ти е плачено!
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Няма такова нещо, де да беше толкова лесно :) За това ти написах, прочети, информирай се за камерите и после пиши :) Наистина нивото ви в този форум е много ниско. Ясно е, че сте поредните всичколози, ама чак толкова да се излагате... трябва да е подсъдно. Наистина, четете повече и по-малко коментирайте! Ако си се чудил защо държавата е клоаака, ами ти си една от причините. Подсказка: 10 км е много дълго разстояние :) Ама как да го знаеш като не четеш, а?
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България няма магистрали. Това няма да бъде прието за такава дори и в Нигерия.
55
1
 
1
 
! Отговори
Няма такова нещо преди 3 седмици
До 40 Анонимен До Анонимен 39, бави се заради липсата на правителство :) Няма да ти е по-спокойно. Прочети какво са камерите за средна скорост и как се мери тя :) Наистина ли е толкова ниско нивото на коментиращите в този форум или днес се правите на клоууни?. . . . . . . Ти откъде си паднал, камери за средна скорост? При ограничение от 60км/ч и 10км дълга отсечка, ако я преминеш за 20 мин всичко е в ред, ако я минеш за 5 минути значи си карал със 120км/ч! Елементарна физика до 8 клас! Какво об
54
0
 
1
 
! Отговори
... видими резултати преди 3 седмици
...видими резултати...