При приемане на еврото ще има период, в който ще се ползват и двете валути

Икономисти: Не се очаква драстична промяна в цени и заплати
15 авг 2024 16:52, Анисия Иванова
47
При приемане на еврото ще има период, в който ще се ползват и двете валути
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно Закона за въвеждане на еврото. С него се регламентирани начините за закръгляване след превалутиране на цените на стоки и услуги.

"Това е законът, който дава насоките как да се извърши преходът от лев към евро, след като България бъде поканена да се присъедини към Еврозоната. Той регламентира две неща - че цените навсякъде ще бъдат обявени и в лев, и в евро един месец след като България бъде поканена да стане член на Еврозоната. Няма да има сериозна предпоставка за опасенията на хората, че ще се вдигнат рязко, защото ще има период от няколко месеца, когато ще продължаваме да използваме лева, но цените ще бъдат обявени и в евро. Това е някакъв вид гаранция, че няма да има драстична промяна в цените. Законът казва, че закръгляването на цените трябва да става по официалния курс", заяви икономистът Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на Зорница Русинова е дадена гаранция, че с приемането на еврото няма да се нарушат заплатите на хората.

"Този закон е добра новина, доста отдавна очаквам за всички нас да бъде приет. Важно е, че законодателят се е вслушал в мнението на организациите да има тези 12 месеца на еднакво обозначаване на цените. Законът дава детайли по отношение на шрифт - по никакъв начин потребителите да не влизат в заблуждение. Когато става въпрос за определена стойност, тя се превалутира. Важно за потребителите е това, че има достатъчно дълъг период, в който те ще могат да обръщат безплатно левовете в евро. Другото, за което Икономическият и социален съвет настояваше, е начинът, по който в малките населени места чрез Български пощи ще бъде осигурена възможност за възрастни да имат възможност да обменят левовете си. Този период на обмяна на валутата в БНБ остава без край. Има период от един месец, в който ще работят двете валути и после ще преминем в евро", разясни председателят на Икономическия и социален съвет пред Bulgaria ON AIR.

Според Войнов единствената пречка към настоящия момент, е че България не изпълнява инфлационния критерии. Всички други ги изпълнява.

"Остана единствено този критерий, но вече имаме реално по-ниска инфлация от тази в Еврозоната. Ние бяхме една от държавите в ЕС, в която, когато цените тръгнаха нагоре, беше от страните с доста висока инфлация. Това се случи поради опасенията на българските фирми, че няма да бъдат защитени и вдигнаха цените. След като се нормализираха цените, няма вече нужда от такава сериозна надценка. В момента в България инфлацията слиза по-стръмно. Политическите турбуленции в страната са една от причините, които могат да ни забавят от гледна точка на приемането и на бюджета. Политическите турбуленции биха имали икономическия последствия, но не биха повлияли на приемането в Еврозоната", коментира гостът.

Важно е да има информационна кампания в полза на гражданите

Това е единственият възможен път - приемането в Еврозоната, защото това ще ни даде възможност за развиване почти на всички сектори, категорична е Русинова.

"Рискове винаги има. Оттук нататък е ключово важно как ще се развие подготовката на Закона за бюджета за следващата година. Трябва да има постоянна информационна кампания. Голяма част от информацията не стига до гражданите. Много лесно възрастните могат да бъдат обект на манипулация и изнудване, трябва да се гарантира, че този процес ще мине бързо и плавно. Голяма част от бизнесите вече имат готовност",  каза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Страната
18-годишен помориец простреля мъж с пневматичен пистолет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в Швеция и Дания са правили референдуми, но не желаят да се откажат от собствените си крони, дори в Молдавия ще се провежда референдум за влизането им в ЕС, при нас арменецът Харпанцунян заяви, че българите не разбирали от тези въпроси затова никой не трябва да ги пита, с една дума са прости, "лош материал" както се изказа и бившият премиер Борисов, царят щеше да ни сменя чипа, петков пък като беше премиер каза, че се срамувал, 83% от нас не сме смятали Русия за враг и щял да го промени
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
в Сърбия и Македония се използва еврото без да с в ЕС, дори български пари приемат
36
0
 
4
 
! Отговори
Ивза преди 3 седмици
Ха хов ци много.Някой да пита народа.Приемаш,но отказване няма.Стига вече игра.
35
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 3 седмици
българино... чети! Еврото на Джоузеф Стиглиц! и тук не става въпрос руска/ес/американска пропаганда... а чиста икономика ;)от няколко години изгода-имащите пропангандират колко било хубаво и как сме закъснели с приемането му, та чак ЕС ни трие сол и размахва пръст колко неправеден член е БГ на ЕС ... хахах, само че не случайно има редица страни, които все още ползват собствената си валута ;)
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е евро без Шенген не върви, защо ЕС не иска Бг в Шенген, кога Бг ще е пълноправен член на ЕС, та хорара да искат и еврозона.
33
1
 
6
 
! Отговори
Само да уточня: преди 3 седмици
Бащата на валутния борд, Джефри Сакс: Приемането на еврото ще бъде последния пирон в ковчега на БЪЛГАРИЯ!!! Всички други разни платени "експерти" ни разказват успокоително ала-бализми!!!
32
1
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 3 седмици
НЕ ВИ ИСКАМЕ ЕВРОТО !!! КОЕ НЕ РАЗБРАХТЕ! ! !
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поредния пладнешки обир. Обръщайте си парите в злато.
30
0
 
3
 
! Отговори
Да попитам: преди 3 седмици
А недрастични ще има ли??? По какъв критерий се определят драстичните от недрастичните??? Кой определя критерия???
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те драстичните промени в момента вървят, а ако се приеме еврото ще станат още по драстични. Експертите е хубаво да мислят не само за денят и след денят на приемането, а дългият период преди и след.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заспал народ. Вместо да бутнем НС седим по диваните и под чадъра на сянка.
27
2
 
10
 
! Отговори
шпек преди 3 седмици
Най корупираната и изостанала диржава в eu стела да приеме еврото,вие добре ли сте бе.
26
2
 
5
 
! Отговори
Нали всичко се преди 3 седмици
Търгува на борсите как така ще има фиксирана цена в търговските обектиНа някои ОПГ не им се работи с левове щото стоката върви в евро в цяла Европа и левове не им трябват друг е въпроса че 400 милионна Европа ще асимилира България икономически не биологически
25
2
 
11
 
! Отговори
Малко инфо преди 3 седмици
всички "далавери и подкупи" от Европа към българските политически измамници са в евро. Те пък от своя страна, за да живуркат теглят заеми в лева. Със смяната на лева с евро всичките така бленувани еврокражби ще бъдат моментално изпрани, а бедният човек ще го изяде четвъртит! Това ще е най-голямата измама. Тотална пирамида е еврото!
24
1
 
16
 
! Отговори
Anonimen преди 3 седмици
Тоест заплатите ще останат все така ниски и ще продължим да се гърчим, но вече ще се гърчим с еврота.
23
1
 
15
 
! Отговори
?!?!?! преди 3 седмици
Защото после ще има яка регулация за всичко в Еврозоната ...
22
2
 
19
 
! Отговори
?!?!?! преди 3 седмици
Tе вече се вдигнаха доста цени за доста неща точно заради това влизане в Еврозоната, експертееее ... Справка: на всички банки таксите се дигнаха изведнъж, защо (заради инфлацията ли) ?!?!?!
21
1
 
16
 
! Отговори
Даскалица преди 3 седмици
Според някаква "секспертка" цените в България вече се понижавали по-стръмно от другите страни в ЕС. Кои цени точно са се понижили?! Како, кои цени точно са се понижили?! Аман от алабализми за ***.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия колко пъти ще ни изяждат доходите с инфлация?
19
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днес ще си смениш валутата, утре ЕС ще поиска всички да използват химна на ЕС и знамето на ЕС. И край на националната държава.