Воден режим: Загубите на вода са 60%

10 млрд. лв. са нужни, смята Борислав Сандов
15 авг 2024 13:08, Анисия Иванова
30

В пика на жегите хиляди българи са на воден режим.

"Според данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), 179 населени места с 11 000 жители имат воден режим. Но не всички ВиК оператори публикуват официално актуалните данни, питахме хората и стигнахме до информацията за 297 населени места с 345 000 души, засегнати частично или напълно от воден режим", съобщи бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "България сутрин".

Той е категоричен, че актуалната информация за проблеми с водоподаването трябва да е публична и видима за всички. Сандов подчерта, че България е бедна на водни ресурси - страната ни е на трето място в Европа отдолу нагоре.

"Във воден стрес са най-често южните райони. Видимо държавата не управлява достатъчно добре водните ресурси. От една страна има структурен дефицит заради това, че множество на брой структури се занимават с водите - поне 5 министерства са пряко ангажирани. МОСВ, което не поддържа инфраструктура, а се занимава с водните обеми; Министерството на икономиката, МЗХ, НЕК, което е към Министерството на енергетиката и МРРБ, към което са ВиК холдинги. Има и множество малки язовири, които се управляват от областните управители. Министерството на здравеопазването пък отговаря за качеството на питейната вода. Това трудно може да бъде събрано на едно място, необходима е по-добра координация", заяви Сандов.

Пред Bulgaria ON AIR бившият министър посочи, че заради стара инфраструктура имаме 60% загуби на вода, а в някои населени места този процент стига до 80.

"Около 50% от водата, която тече от чешмите, няма показатели, които да я правят абсолютно безопасна за населението. Ако за много от тези хора единствената алтернатива е да купуват бутилирана вода, тя като концесионна такса е далеч по-ниска от тази, която плащаме на кубик. На един кубик концесионерна минерална вода плаща 70 стотинки - това са 1000 литра, ние знаем колко плащаме за един кубик от чешмата", даде пример Борислав Сандов.

По думите му със застрояването на Черноморието ще възникне проблем как тези нови хотели ще се захранват с вода, след като няма естествени водоизточници, особено по Южното Черноморие.

Като друг проблем Сандов посочи изсичането на горите, които са от особено значение в санитарно-охранителните зони. Страната ни е изпуснала вече 450 млн. лв. по ПВУ за интелигентни системи за напояване в земеделието. Гостът призова хората да спрат практиката да поливат с питейна вода.

"Кметовете получиха 2 млрд. за проекти, те отиват за асфалт и бетон. 10 млрд. са нужни, за да се реши проблемът с пробитата мрежа, трябва да се спрат и кражбите", настоя Борислав Сандов.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Страната
При приемане на еврото ще има период, в който ще се ползват и двете валути
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Загубите на вода са през вековете на депутатите
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докъде стигнааме
26
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Давайте милиярди на украйна, тогава една селска чешма няма да можете да направите.
25
1
 
7
 
! Отговори
Героя на Алеко е еко преди 3 седмици
Абе всичкте им "еко" проекти и мерки са по-скоро вредни за природата. Земеделци само разорават степи и горски поляни заради субсидиите. Разораха последните приморски степи край Калиакра само за да вземат субсидия без да се засажда . Изчезват редки видове. Еко стандартите за МПС тата пък повече от ъпсурдни. Колица на газ за тях е по-вредна от стар дизелак ,дето като мине и целия квартал е в смог за 30 минути. Всичко минава на дизели-отрова , но не се контролира от нема на къде...
24
2
 
5
 
! Отговори
Този калмук, беше преди 3 седмици
един от първите, които скочиха да агитира за военна намеса в Украйна, докато беше министър на МОСВ, а сега се загрижил за народа.
23
0
 
10
 
! Отговори
Реалността преди 3 седмици
90% от водата отива за ВЕЦовете на политик-мутрите и за поливане на субсидирани култури дето полвината са само по документи или не ги берат въобще . защото субсидията им стига за нови майбаси за челятта и любовницата...
22
0
 
9
 
! Отговори
Без пропаганда преди 3 седмици
На всеки язовир по минимум един ВЕЦ на бивш политик .ВЕЦа понеже е еко водата си тече на произвол нале как ще спираме водата за еко електричество в резултат язовирите полупразни. А остави че минералната я купуват за 70 стотинки за 1000л и ни я продават за 400Евро полсе,но "питейната" от язовира я вземат за 10 ст. на кубик и ни я продават за 6 лв. Спиране на ВЕЦ през лятото (фотоволтаиците ке заместят ) това е решението , а не гърч за народа.
21
0
 
4
 
! Отговори
Интересно ? преди 3 седмици
От къде във Израел имат вода за всичко и градини поливат и във жилищата си имат и улици мият....
20
0
 
5
 
! Отговори
Правовия ред на Боко преди 3 седмици
Води към право на глад ! Имайте на предвид че всяко движещо се тяло има инерция -- Този така забута държавата по нанадолнището че няма спиране -- и още я бута със всичко което може да му свърши работа за да изкара че всичко което лошо се е случило е след неговото управление ,като той въобще реално не е спирал да управлява като че ли Главчо не беше дърт гербер от всякъде ....замита ,всичко кое може и обвинява другите и чака давност ...
19
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
сега ли се усетихте климатът се променя драстично няма да има вода пестетеводата
18
0
 
3
 
! Отговори
Глас от село преди 3 седмици
Я немам ШКАФ ! У магазина краставиците и доматите са по 5 лв кг , ако не поливам със маркуча от чешмата само ,че гледам как Борисов си пълни торбите със краставици и домати !!!
17
0
 
2
 
! Отговори
Сега преди 3 седмици
Говоря за Сандов а не за Сендов прочети а не да умуваш 15 ти
16
0
 
7
 
! Отговори
След Борисов 1,2...5 преди 3 седмици
България обран бостан -- всичко се рукнало а магистралата открадната ! И най -нагло обвинява ПП че ТЕ били направили това !
15
1
 
1
 
! Отговори
До Сега преди 3 седмици
Това не го е измислил Сендов.Упете я тая география.Не е страшно.
14
0
 
7
 
! Отговори
Я питайте преди 3 седмици
Борисов за ония 500 млн.,които даде на ДПС за подръжка и ремонт на язовирите.Защото една проверка беше показала,че частично са ремонтирани само няколко язовира.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е нали тези прослувути загуби бяха изтъквани, като причина за приватизациите на вик дружествата. Приватизираха ги и загубите станаха още по големи.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи чорбаджийте дето имат хотели плащат 70 стотинки на кубик и то минерална вода а обикновения българин 5 лв за кубик и то от язовира
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До баси, опитай да гледаш плодове, зеленчуци и животни без вода. И после се опитай да продадеш продукцията си. Да те светна, за тебе няма да има... камоли за продажба. И градините са важни, и хората.
10
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Лошото е че проблема ще се задълбочава.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 8 - Абе по соца и градини се поливаха, и терасите си миехме всяка вечер, сега не смея една кофа вода да лисна на прегрялата тераса, че сакън, забранено да се Аби водата. Явно тогава сме я изляли, та не е останала за сега.