Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече

Хората нямат доверие в пенсионната система, посочи експерт
16 авг 2024 18:00, Инна Ангелова
81
Средна пенсия от 900 лв., месечната издръжка - в пъти повече
Снимка: Bulgaria ON AIR

През третото тримесечие на миналата година всеки трети лев в семейния бюджет е бил от пенсии, а доходите на възрастните хора у нас са се увеличили със 120 лева за последните 12 месеца. 30% от доходите на домакинствата са от пенсии.

"Имаме застаряващо население и в повече от половината домакинства живеят пенсионери. Доходите от заплати заемат едва 60%. Статистиката е стресираща, защото пенсиите са нисък доход", коментира доц. Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН в "България сутрин".

Тя е против това да се гледа на пенсиите като огромна разходна дупка. Доц. Пенева даде и пример: Средната пенсия е едва 900 лв., а знаем каква е издръжката на живот. Има проблеми с пенсионния дефицит и проблеми с бизнеса, но не трябва да са за сметка на доходите на хората.

Според нея реформите не решават основния проблем, а именно - липсата на  на доверие в пенсионната система и масово хората не внасят осигуровки, защото не виждат смисъл в това.

"Никой не мисли за това как да се покрие минималната издръжка за живот. Минимизирането на разходите не се отразява. Пенсионерите са еднакво бедни. Дори е възможно стоките от потребителската кошница, които купуват, да са по-малко. МРЗ е основният инструмент за излизане от бедност. Половината от обществото изкарва под хиляда и няколко лева", заяви доц. Пенева.

Икономистът Михаил Кръстев отбеляза, че има огромно увеличение на парите, които ще бъдат давани за пенсии. Скоро може да стане всеки втори лев да е от пенсии, обърна внимание той. Кръстев допълни, че механизмът, по който се определя минималната работна заплата, е неадекватен.

"Производителността на труда е обективният измерител с колко расте икономиката и с колко растат доходите. Приближаваме се към икономически нонсенс. Нивото от 1080 лв. на МРЗ от 2025 г. се явява над 70% от средната работна заплата в 6 български области. Няма как да съществува минимална работна заплата, която да е толкова близо до средната. Това не отговаря на реалността", подчерта Кръстев.

По думите му пенсионерите в България не са двойно по-богати, защото по изкуствен начин се повишават разходите и голяма част от допълнителните им пари отиват за покриване на стоки от първа необходимост заради инфлацията.

"МРЗ е изключително неефективен инструмент. Статистиката от НСИ се изкривява много, защото заетостта в София е много по-висока. Различията могат да се преодолеят, ако тя се определя на регионален принцип. София изкривява статистиката за другите региони. Чрез влиянието си върху статистиката определя цялата финансова политика в България", настоя Кръстев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Видео прогноза
В парник сме, с тропични нощи, от понеделник ще се разхлади
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 седмици
Ако имаше как, бих спрях да плащам пенсионно осигуряване. В държава в която средната продължителност на живота е ~60 години, а възраст за пенсиониране е 67 години, значи, че се разчита поне 75% от текущото население да не стигне до пенсия. Та да се осигурявам за нещо, чиято вероятност да се случи е 25% ... не мерси.Да ни карат да имаме допълнително пенсионно осигуряване, както и второ такова ... да ти пикая на държавата. Просто едни пари отиват в джобчетата на някой хора.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Заплати и пенсии - като за начало трябва да добият по-нормални размери като се умножат поне по две.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 64. Явно понятие си намаш от публичен и частен сектор и що е то реален сектор. Държавната администрация са около 100 хиляди човека, относително ниско платени и с много незаети щатни работни места, както и в останалите държавни структури. Има си публични отчети за това, чети! Разбира се много по-лесно е да се говори без конкретика и да се плюе по "държавния хрантутник". За тове сведение никога не съм бил такъв. Омръзна ми разни псевдоексперти да твърдят, че само в частния сектор се работело.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Валентинчо, отчети има на сайта на КОИ, чети!. Явно понятие си нямаш от пенсионната система в България изградена по немски образец, щом питаш къде отивали пенсиите на починалите.
62
2
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 3 седмици
А къде отиват пенсиите на починалите едно време публикуваха отчет за приходи на фонд пенсии никой не казва. мълчание по този въпрос странно че и в бюджета на НОИ липсва
61
5
 
1
 
! Отговори
да видим преди 3 седмици
кога ще се спука балона на заплатите и пенсиите,толкова много се увеличиха през последните години,че няма накъде повече,по света няма такова безбожно увеличение,дано скоро има справедливост
60
3
 
1
 
! Отговори
До 60 преди 3 седмици
Знаеш ли що е то "държавна администрация и публичен сектор"?! Понятие си нямаш от нещата, ама не спираш да тракаш по клавиатурата. Какъв ТЕЦ, какъв работник в ТЕЦ?! Все повече се убеждавам, че тук списват хора без обща култура, без минимален житейски опит, откъснати от реалността и цялото им инфо иде само от нета. Хора, които само повтарят подигравателно чужди думи. И май не са много хора, а е само едно заблудено лице. Инфото ти за своб раб. места в държ. администрация е пак от нета
59
1
 
4
 
! Отговори
До работещ пенсионер преди 3 седмици
На всеки десет години в световен мащаб имаме финансови кризи, които увеличават фиатните пари, изяждащи спестяванията. В България всяка година се променят закони, нямаш сигурност. Всяка година се увеличават цени храна, ток, вода, преки и косвени данъци. Територията е на автопилот. Изграденото от соца се амортизира, язовири, мостове, ел. системи, канализации, водопроводи. Козлодуй приключва 2030 г. Оставяме без АЕЦ при 6 месеца зима. Затова имаме мафиоски войни в политиката, няма какво да се краде
58
1
 
4
 
! Отговори
До работещ пенсионер преди 3 седмици
Не можете частно да пестите. За 20 г. инфлацията при ток е 300%. Вода 300%. Едно лечение на р а к е от 180 хиляди евро нагоре, на частно. 80% от българите не могат да посрещнат един ремонт на баня, стигащ 12 хилки, без този разход да не им наруши сериозно бюджета. Оставяме настрана СОС, който си вдигна с 300% заплатите, като увеличи драстично местни данъци, депутати с ДЕСЕТ хилки и безплатни привилегии. И съсловни олигархати, строителство, нотариуси, мед. консумативи, спекуланти, НПО, реститут
57
2
 
6
 
! Отговори
Гражданка преди 3 седмици
Че то и работещите са нисък доход. Имам една позната работи държавен служител. Имах работа близо до нейното раб. място. Започва в 8.30, в 9 е седнала навън с другите търтейки пуши. После се върти малко. В 10 пак навън за половин час, после в 11.Напише днес един доклад и си тръгва. Правят си прически, чатят, четат книги. Може и малко да им плащат, но набутвал данъкоплатците. До една са връзкари, мазни.
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересното е, че тези, които говорят, че държавните служители са хрантутници и готованци и нищо не работели, не могат да издържат и един месец на голямото натоварване като държавен служител и бягат обратно в частния сектор, за да си клатят краката, както са свикнали
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всеки некадърник, който не става за реална работа тръби, че назначаването става само с връзки и партийна протекция, особено ако се говори за публичния сектор. Разбира се не пропуска да спомене и комунистите. В държавната администрация над 10% от местата са свободни, непрекъснато се правят конкурси, но не могат да ги? запълнят - няма кандидати. Същото е и в други държавни организации. Защо ли некадърника не се пробва да поработи нещо, за което се изискват знания и умения?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук пишат всякакви умници. Например за тях работещия в държавен ТЕЦ е хрантутник и не работи в реалния сектор, а работещия същото в частния ТЕЦ е работяга в реалния сектор. Лошото е, че си вярват.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 56 Идейно бедните хора могат само да плагиатстват чужди коментари. Типично за държавния х р а н т у тник, който даже да мисли не може. Държавен чиновник се става само с връзки и партийни протекции. Всичкото там сте връзкар до връзкаря с комсомолско и комунистическо потекло. Там са само готованци, които и 3 дена няма да издържат в частния сектор. И цял живот на държавна ясла, ядат парите, които работещите внасят в хазната.
52
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горките работещи за частни фирми! Чак да ги съжалиш, много работели, ниски им били заплатите. Ако не им харесва, да напускат, да отидат в публичния сектор с два пъти по-ниски заплати за много повече работа! Тук пишат хора, които от офиса на мафиота навън не са излизали и никога не са работили много и представа си нямат как се работи в публичния сектор. По цял ден си клатят краката при частника и ровят в сайтове за свободни работни места в държ. администрация, но там се работи, а те не го могат.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Държавата България 46 Горките държавни чиновници! Чак да ги съжалиш, според теб, ниски им били заплатите. Ако не им харесва, да напускат, да стават продавачки, метачки, чистачки, щом заплатите на метачките са по- високи! Тук пишат хора, които от офиса навън не са излизали и никога не са работили в реалния сектор, представа си нямат как се работи за частник. По цял ден си клатят краката и ровят в сайтове за своб. раб. места, като мислят, че обявените заплати за продавачки са реални.
50
3
 
5
 
! Отговори
Работещ пенсионер преди 3 седмици
Не събирайте тогава данък от заплати,след като твърдите,че голяма част от пенсиите се изплащат от централния бюджет.Държавата да не се намесва в това.Така ще се спестят и много пари,който се раздават на чиновниците в сектора на социалното, а оттам на и в здравното осигуряване.Всеки човек сам да си заделя пари за старини и когато се разболее.В болниците и без това всички гледат колко ще им кихнеш.Пенсиите са ниски.Няма нищо безплатно в тази Държава.Е,защо тогава тази Държава се издържа от народ
49
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бедност за пенсионерите и работещите бедни, но за сметка на това на всеки три месеца депутатите си актуализират заплатите те за това са основно там. увеличиха заплатите на НСО за да ги пази, следва увеличение на заплатите на различните държавни агенции, полиция и пр.
48
1
 
10
 
! Отговори
Всичко е преди 3 седмици
един голям балон в България. Опоскана от олигархични съсловия, и изкуствено надути сектори. Повечето печалби са на спекуланти внос, износ, прекупвачи, борсаджии. Ако икономиката ви беше добре нямаше да теглите заеми, за да покривате текущи разходи. ЕС разрешава таван на цини виж Хърватия, Германия хранителни вериги. Определени цени са ви по-високи от Британия. Довчерашни бедняци, днес милионери, не на нас тези. Много добре знаем кой и как забогатя.
47
8
 
4
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
До Няма да стане така, и тогава няма да забогатееш! Нали това ви обясняваха преди да въведат плоския данък, че с него богатите ще ви плащат на вас бедните и про стите за да живеете. Сега пак не ви харесва. Знаеш ли защо? Защото беден и про ст е начинът ви на мислене и независимо от системата ще сте бедни и про сти. Проблемът е в празното ви междуушно пространство, а то е нелечимо! Богатият, знаещият, можещият винаги ще живеят добре. А ти ще плюеш по форуми. Сам си си го избрал.