Безводие и жега: Как се оцелява седмици без вода?

Безсрочно бедствено положение в Павликенско
20 авг 2024 15:45, Инна Ангелова
25

В три села в Павликенско е обявено безсрочно бедствено положение, а причината е безводие. От общината приеха тази крайна мярка, тъй като след режимно водоподаване, вече чешмите са напълно пресъхнали. В село Димча повече от десет дни няма изобщо вода.

От близо две седмици Стела Ковачева от Димча оцелява с двете си малки деца като истински сървайвър без вода.

"Почти вече две седмици пак нямаме вода. Отиваме на чешмата, пълним вода, отивам в майка си и там си пускам прането. Лошо е с децата, нямам вода, чудя се какво да правя", сподели Стела пред Bulgaria ON AIR.

Възрастните трудно имат достъп до вода

Голяма част от жителите на селото са възрастни хора. В Димча има водоноски, но пенсионерите не могат да носят тубите до домовете си.

"Не мога да ходя, викам някой да иде да ми донесе вода. Вземаме от водоноската с дамаджани пластмасови и си мием съдовете", посочи пенсионерката Сашка Иванова.

91-годишната Йорданка Дончева разчита на сина си да ѝ купува вода за пиене и готвене.

"Съпругът ми и аз - той не може да се движи, 92-годишен, аз съм на 91. Пък вода - синът като си дойде от Търново, минерална вода носи за пиене", каза пенсионерката.

Вода няма дори в кладенците

В селата Лесичери, Димча и Сломер бедственото положение е безсрочно. Дебитът, който захранва кладенците, е под критичния минимум.

"Положението е много сериозно, засегнати са не само домакинствата, а и малкият бизнес в населените места", коментира кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

"Имам малък бизнес, занимавам се със закуски, изключително ни е трудно с това безводие. Около стотина-двеста литра вода ни трябва, с миене, с дезинфекции", оплака се производителят Фикрет Ферадов.

От "ВиК Йовковци" заявиха, че шахтовият кладенец, който захранва Димча, е почти пресъхнал и помпата работи едва един час в денонощието.

"В седем от селата са монтирани 40 цистерни по тон и половина по улиците. Освен доставка на бутилирана минерална вода от държавния резерв, няма други действия", поясни Манолов.

Общината ще изпрати писмо до МОСВ за отпускане на допълнителни количества вода по каналите на "Напоителни системи" от близкия язовир Александър Стамболийски, а местните се надяват на дъжд, който да напълни кладенците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Страната
Ще имаме ли втора пенсия? Инфлацията топи парите ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Кът няаа водъ,рикия няаа ли уаа ?
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 15, я цитирай законът, който забранява използването на питейна вода за поливане на градини в България. Послъгваш доста!
21
0
 
3
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 седмици
Обявиха "извънредно положение" и... решиха проблема :) Държавни търкачи на столове. Долна, *** и непотребна сгаанн!
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
гласувайте пак за герп, за 12 години подмениха водопроводната мрежа в цялата страна, няма загуби и всички имат вода! Гласувайте пак за тях
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
60% загуби по водопреносната мрежа, как да има вода, това е подсъдно, в нормалните държави, безхаберие, да не говорим, че народа покрива загубите
18
2
 
1
 
! Отговори
До до 16 преди 3 седмици
Не ми философствай бе тролей
17
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 седмици
Много ясно, че ми е през оная работа! Прав си. За функционални неграмотници, които САМИ са се докарали в тая мизерия, грам, ама грам не ме интересува! Давам ти пример с моето село, където имам вила и прекарвам 90% От времето си- дъртите гласуват за ГРОБ, който загроби общината! И продължават да го правят. Защо трябва да ми пука за хора, които сами се самоубиват?! То си е техен избор!
16
4
 
0
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Обаче на софиенци им е през ... кво стаа в провинцията?
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оцелява се лесно. Имам 50 кубика подземен резервоар, пълнещ се от водопровода. Отделно сонда за поливане (с питейна вода поливането е незаконно и именно от кражбите й идват огромните загуби на вода!). Село на 30км от София. И тук няма кой знае колко вода, заради нагли поливащи крадци, но режим няма.
14
1
 
5
 
! Отговори
до 10 преди 3 седмици
Ние в Шумен това и правим, купуваме вода за пиене, защото другата е от язовир за напояване. При това плащаме най-високата цена в България, защото язовирът е на по-ниско ниво и водата се помпа с електричество нагоре. Глупотевина отвсякъде, защото спре ли електричеството, спира и водата. Не дай, Боже, да има война, сме лесно уязвими заради съвременното мислене на новото поколение, което приема електричеството за вечна, неизменна и основна даденост.
13
3
 
2
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 3 седмици
Жа свикнете бря. Гзо знай 2 и 200
12
2
 
10
 
! Отговори
Баце преди 3 седмици
Пълна трагедия, безхаберие, прогнили от корупция, бездействие! Тази държава загина тотално. Оня беше премиер 12 год, окраде всичко което можа. Поголовна корупция и не само той. В България има над 400 езера и над 6000 язовира, а ние говориме за воден режим.Закривай
11
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Всеки трябва да придобие процент автономност на дома си. Това е да има запас от вода(в крайна нужда) Генератор ,солар,акумулаторни батерии и запас от храна. Но повечето не осъзнават какво ни чака.
10
2
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Тенденцията е водата за пиене да се купува. Останалата вода е просто техническа,за тоалетна,къпане пране.Чакат ни през следващата година още повече аномалии.
9
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
това е бъдещето климатът се променя пожари горещини безводие вируси иболести кладенци ако някъде се открие вода краи с поливането на градинитемиенето на балкони и коли
8
3
 
11
 
! Отговори
Бай ви Тодор преди 3 седмици
Да ви е честита демокрацията и евроатлантическите ценности
7
2
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 3 седмици
САМО РОМЕИ И ПЕНСИОНЕРИ, ТОВА Е ТЕРИТОРИЯТА!
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дърти комунисти на 92 години - по дърти и от Ален Делон даже :)))
5
2
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
прав си , тримата които споменаваш са виновни и за това че съпругата ти закъснява много след работа щото *помагала*на шефа си или била на кафе с *приятелка*
4
3
 
12
 
! Отговори
Пратете още някой преди 3 седмици
милиард за Украйна, че там е по-важно.