Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск

Засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев
19 окт 2024 07:30, Александър Попов
388
Русия атакува Одеса с ракети от Крим, евакуация в Купянск
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В резултат на ракетна атака срещу Одеса по предварителни данни са нанесени щети на триетажна сграда и на повече от 10 частни къщи, съобщи изпълняващият задълженията на кмет на Одеса Александър Филатов в официалния канал на града в социалната мрежа „Телеграм“,  

По предварителна информация към момента няма загинали и ранени.

На терен работят спасителните екипи от оперативните служби.

Сирените бяха задействани вчера в 20:42 часа местно време (съвпада с българското), отбой бе даден в 21:22 часа.

Един час по-късно отново беше обявена тревога поради заплаха от атака с дронове.

Местните власти призовават жителите на Одеса и областта да се приберат в укрития до отбой на тревогата, която продължава до момента.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Русия засилва атаките срещу енергийната инфраструктура в Николаев, жителите на Купянск се евакуират

При нанасянето на удари срещу Николаевска област руските войски все по-често насочват атаките си към обекти от енергийната инфраструктура, заяви началникът на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким, който говори в ефира на националната телевизия, предаде Укринформ.

"Руснаците започнаха да атакуват по-активно критични структури в цялата Николаевска област. Вчера станахме свидетели на атаки с дорове, енергийните ни съоръжения бяха повредени, но бързо възстановихме електроснабдяването", каза Ким.

Що се отнася до масираното ракетно нападение през нощта на 15 октомври, началникът на областната военна администрация отбеляза, че работата по възстановяването продължава и за приключване на ремонта ще са необходими около две седмици.

Броят на ранените в град Николаев в резултат на масираната ракетна атака срещу града в ранните часове на 15 октомври нарасна до 23 души. Съобщава се за още един загинал цивилен. Щети са били нанесени както на инфраструктурен обект, така и на ресторант, пазар, павилиони, жилищни сгради и превозни средства. В сряда повече от 272 000 потребители на електроенергия в град Николаев и в цялата област останаха без ток заради авария в мрежата за високо напрежение, отбелязва Ройтерс.

На север, в украинската Харковска област, властите започнаха да евакуират жителите на град Купянск и няколко околни селища на фона на руско настъпление към стратегическия център в Североизточна Украйна, отбелязва Ройтерс.

Войските на Киев си върнаха Купянск шест месеца след превземането му от Русия в началото на инвазията през февруари 2022 г. Градът обаче става обект на все повече нападения, тъй като Москва засилва офанзивата си по протежение на обширния източен фронт.

Жители на Купянск, интервюирани от Ройтерс, съобщават за безсънни нощи под редовен руски обстрел в района на града, разположен на около 100 километра източно от втория по големина град в Украйна - Харков.

В някои части войските на Москва се намират на 4 км от границите на града, заяви областният управител на Харковска област Олег Синегубов по-рано тази седмица в телевизионно предаване. Той съобщи, че е наредил евакуацията, тъй като постоянният руски обстрел е направил твърде труден ремонта на електроснабдяването, топлоподаването и водоснабдяването на местно ниво. Вчера Синегубов заяви пред журналисти, че приоритет на властите е да се евакуира цялото цивилно население от левия бряг на река Оскол, което значи около 4000 души.

На юг руските войски напредват селище по селище в промишлената Донецка област и застрашат други ключови транзитни центрове, които снабдяват голяма част от украинските войски на източния фронт, отбелязва Ройтерс.

На този фон украинските военновъздушни сили съобщиха по-рано, че са отблъснали тази нощ голяма руска атака с безпилотни летателни апарати, а президентът Володимир Зеленски призова западните съюзници за подкрепа, отбелязват Укринформ и Ройтерс.

Командването на украинските военновъздушни сили съобщи, че Русия е атакувала територията на Украйна със 136 щурмови дрона, от които 80 са били свалени. Рано тази сутрин около 10 от тях все още са били във въздушното пространство над централната част на Украйна, 44 са изчезнали от радарите, а два са навлезли във въздушното пространство на Беларус.

Зеленски призова чрез публикация в платформата "Екс" за "съвместен натиск върху Русия", след като вчера участва в срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която се проведе в Брюксел.

"Трябва да действаме решително и единно, за да попречим на (руския президент) Владимир Путин да набере сила и да продължи да разпалва войната", написа украинският президент. "Само чрез съвместен натиск върху Русия, използвайки всички налични средства и инструменти, можем да постигнем целта си за истински и справедлив мир възможно най-скоро", добави той.

Зеленски поиска допълнителни доставки на оръжия и оборудване, както и развиване на "способности за далечен обсег" за поразяване на цели дълбоко в територията на Русия, както и сключването на споразумения за финансова помощ за укрепване на украинската отбранителна промишленост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
0
 
! Отговори
Русофил преди 36 секунди
До Ада на чебурашките: ти виждал ли си роми да плащат сметки? Крадат от някой стълб целият катун и дрискат за да им подхвърлят шепа рубли, но какво да се очаква от браханци които за 2 кебапчета гласуват за уникуми като Шиши и Боко.
358
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
русия е последната феодална империя държаща под робство и гнет десетки народи, в т.ч. и българи, крайно време е тая империя да бъде разтурена и на народите в нея да се даде право на самоопределние и собствени държави
357
2
 
0
 
! Отговори
До Русофил преди 1 минута
Ами казах ти ела и ще ти покажа бе украински ром, ама понеже лаеш от Уколандията няма,как да дойдеш до София нали просяче и все руснаци и русофили ти се привиждат, защото слугите на наркомана са те излъгали,че всички са ти длъжни:):)
356
2
 
0
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 2 минути
Абе, тия дето "хрантутят "наглите" украинци" в България, платиха ли си тока за месеца? Интернета виждам, че са платили, иначе нямаше как да дращат тук за по няколко копейки.
355
0
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 2 минути
351: Абе ***, Финландия до 13 век е била дива територия, Швеция първа я анексира, 18 век има две окупации от Руската империя във войните и със Швеция. По времето на Наполеон е направена на автономно кралство и след това получава свобода. Затова основните езици там са шведски и финландски. Руски не фигурира никъде. Даже през ВСВ Финландия изнасили СССР както Украйна сега изнасилва Просия. Я направи за посмешище и показаха на света, че армията на Просия е велика само на хартия.
354
4
 
0
 
! Отговори
До 350 преди 5 минути
Бил е и част от Османската империя,ама никой не помни някой от Киев или Житомир да е воювал за него и да го е отвоювал от Османската империя,а тия в Донбас сами са решили да бъдат част от Русия, защото не са се понасяли с тия от другата страна на Днепър,за това никой не е чувал за държава Украйна преди 1991г
353
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
До анонименПълни лъжи си надрискал в поста, няма такива неща!
352
2
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 6 минути
348: тук не ти е катуна в Масква бе русором, че да казваш какво да става. Като започнеш да плащаш данъци, а не да живееш от ТЕЛК помощи можеш да се изказваш по тема която е отвъд капацитета ти. Вас ромите трябва да изгоним в Индия. Че откакто бай Тошо ви събра от цял свят сте само на помощи и интеграционни, украинците почнаха да работят и да плащат данъци за 2 години, а вие 50+ години още се интегрирате.
351
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
До РусофилКакви измислени "викинги", какви пет лева, като коренното население там са лапландци, угри, фини, руснаци, това че фалшифицирате историята и измисляте необосновани фактически нови приказки от хиляда и една нощ и нови измислени народи, не е история, измислиците не са факти! Да, това са руски територии от царска Русия и именно руснаците, дават територии на финландците неотдавна, така се образува държавата Финландия, а в Прибалтика са руско население по произход и също са стари руски те
350
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 минути
Крим е бил руски само 172 години. Преди това е бил част от Татаристан, Римска и Византийска империи, и 300 години част от Османската империя. 9 войни са се водили между руска и османска империи. Като чест от Османснка империя, България и българи са били елетните войни на Османската империя. България трябва да има притенции за Крим. В Крим живеят 150000 българи, които руснаците тереризират. Българските русофили са против българите в Крим. Не гласувайте за Възражкане-
349
2
 
3
 
! Отговори
До 346 преди 12 минути
Краворомите от Уколандията пак се обаждат от коневръза в чужда държава и се обясняват
348
2
 
4
 
! Отговори
До 344 преди 13 минути
Само дето тук не ти е Украйна и не го решават украинските просяци като теб,а това,,че си правят хората гаргара с вас дори не се и усещаш
347
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
До РусофилАбе "умник" там живеят РУСНАЦИ, болшинството СА РУСНАЦИ, това, че под страх от терор и убийства, се страхуват да признаят руския си произход, е съвсем друга голяма тема за разнищване!
346
4
 
1
 
! Отговори
Русофил преди 15 минути
До 302: все пак като знаем как русоромите четете историята не се изумявам. Все пак според вас Ленин е създал руската азбука, а Сталин я е подобрил.
345
4
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 21 минути
343: Финландия била руска? Ти си пил история с белина явно, не си чувал за викингите явно? Когато викингите са имали държава Просия не е съществувала дори. Викингите основават Москва като търговски пост защото са търгували кожи с чукчета в Сибир.
344
3
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 23 минути
340: когато фашистите от просия се предадат и се махнат от земята им. До тогава са добре дошли.
343
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
До АнонименТова което си описал, СА бивши РУСКИ територии, територията на Финландия, Прибалтика и т.н., са били територии от царска Русия, неотдавна Русия им даде територия и станаха държава, те не са били държави в миналото, а част от Русия! И естествено, присъства думата "окраина, украина"(в покрайнините)!
342
4
 
2
 
! Отговори
Русофил преди 24 минути
302 лада и Москвич крадени от западни марки, атомната им бомба крадена от американците, ракетите, самолетите и подводниците крадени от немците, реактивния двигател копиран от англичаните (Ролс Ройс метеор). Всичко крадено.
341
5
 
3
 
! Отговори
Русофил преди 27 минути
302: няма нищо руско, всичко е крадено, сбирщайн от всичко. Водката им полска, азбуката им българска, името им викингско, народа им сбирщайн, калашника им немски, танка им т34 американски. Няма ни едно нещо измислено от тях освен фалшивата им пропаганда.
340
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 27 минути
Неблагодарните укропаразити които киснат по хотелите за наша сметка ,кога ще се махат или са до живот там?