Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До cky2kbg"И след тези заглавия цената на селските имоти ще тръгнат на горе."България е сред най-бедните страни в Европа, заради неграмотно и малоумнo население. Например такова, което не може да напише коректно дори изречение като цитираното по-горе.
331
2
 
6
 
! Отговори
тъпа работа преди 5 години
кой ги мисли тези глупости Няма мераклии да си оставят дома и да хукнат в изоставени села и райони с порутени къщи да си вдигат стандарта на живот
330
2
 
12
 
! Отговори
Бесарабия преди 5 години
Идеята за привличане на бесарански българи за решение на демографския проблем е добра и логична. За проблема с работната ръка,решението е вдигане на заплатите,никой няма да работи за смешните пари. Това ,което пише,че се обещава са лъжи,никой не дава такива големи заплати,по толкова взимат главен готвач и помощника,а редовите малки заплати.
329
4
 
5
 
! Отговори
cky2kbg преди 5 години
И след тези заглавия цената на селските имоти ще тръгнат на горе.
328
0
 
14
 
! Отговори
Проста работа! преди 5 години
Продайте имотите на Банев, Ветко, Миню, Бенчо, Пеевски и Доган и ще ви поднесат цяла Бесарабия на тепсия. Че и по една пуйка за всеки пенсионер ще остане. А шампанското - от Иванчева!
327
0
 
14
 
! Отговори
tihomir.tanev2 преди 5 години
Само 240бр. ни трябват....
326
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите "работодатели" ще си купуват роби, защото не могат да понесат мисълта да платят четирицифрена заплата на клетите българи.И негодниците от КНСБ им припяват!
325
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите "работодатели" ще си купуват роби, защото не могат да понесат мисълта да платят четирицифрена заплата на клетите българи.И негодниците от КНСБ им припяват!
324
0
 
32
 
! Отговори
И един мармот завива преди 5 години
А бе драскачааа!!!Ти журналист ли си???Какво е това малоумно заглавие?Това да не са животни,че да ги купуваш???А цената на твоя *** каква е???зЗа колко се продаваш като пишеш подобни пoмии???
323
2
 
16
 
! Отговори
Питам преди 5 години
Бабата ни предлага безплатни "кадри", ние пък сме готови да плащаме ... ?! ...но "царят е гол" другари...а най-голата истина е: НИКОЙ не иска да работи в БГ!
322
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Га ядахте к'ифтета не р'ивахте, га ви се пръснаха робите по белият свят голям рев падна, свиквайте безплатни роби н'ема!
321
0
 
42
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Ами те бесарабските българи да не са *** или крепостни селяни, че ще ги заселиш където решиш и ще ги "ползваш" за каквото искаш. Алоо, ако не сте разбрали времето на робството мина отдавна.
320
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо ще плащат от моите данъци за да наемат за олигарсите работници от чужбина и да ме уволнят мен от работа. Eгaти наглостта.
319
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мутро-комунистическата олигархия е готова да наеме мaймyни на работа само и само да не повиши заплатите на българите.
318
3
 
26
 
! Отговори
Въпрос преди 5 години
Откъде ще се платят 400 млн.лв. за вноса на работниците? Който има нужда, той да плаща. Засега не е така.
317
3
 
43
 
! Отговори
Янко преди 5 години
До момента хората нямаха никаква стойност за "бизнесмените". Не забравяйте че държавата и "бизнесът" са се гаврили жестоко с хората много години.
316
1
 
32
 
! Отговори
мариана преди 5 години
в България,като не ставаш за нищо друго -ставаш политик
315
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекрасно,но дано не се иззcерете и на тези хора.Тези хора имат нужда от добри битови условия за живот и добро заплащане,а не да се подиграете с тях.Да имат възможност да живеят добре,да си поканят семействата или ако се омъжат или оженят в България(Дай,Боже!),да се предоствят добри условия на живот и за смесените бракове.На село няма мед. пункт,зъболекар,дет.градина,полицай,читалище с библиотека и за събирания на хората,как ще ги задържите?
314
2
 
47
 
! Отговори
Бизнесменчо преди 5 години
Много ясно! След като и хората с увреждания и ромите бачкат в Германия за 1400 евро нето,единственото,което можем да направим е да внесем още по-примитивни създания,за да бачкат за 500 лв,което си е магарешки труг ( бачкаш за да ядеш,а за секс,сватба,приятелка и почивка никога няма да видиш пари и свободно време.) Идеята е да се наемат толкова гладни,болни,бедни и хора в безизходица,че да се радват на коричка хляб и смазани от работа да нямат сили да протестират,а само да пълнят гушите на Шефа!
313
3
 
18
 
! Отговори
Руснак преди 5 години
До ПРИВЕТ от германия=провокатор."Русия им дава дългосрочни заеми с цел да купуват имоти и да се заселват в България"Искам да попитам, също искам да купя имот в България-къде в Русия дава заеми с цел да купува имоти???!!! МОЛЯ, адрес !!! СПЕШНО!!! МНОГО ИСКАМ ЗАЕМ и ИМОТ в БЪЛГАРИЯ !!! АДРЕСССС!!!! ТЕЛЕФОН ???