Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?

Така хем ще решим демографската криза, хем ще има работници
Обновена: 29 окт 2018 09:18 | 29 окт 2018 07:00,
410
Купуваме си: 50 хиляди бесарабски българи за 400 млн. лева?
Снимка: flickr

50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

Така, от една страна, ще се реши демографската криза, а от друга - проблемът с кадрите. Тази идея лансира лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева.

"С парите ще се купят изоставени селски къщи, за да се предоставят безвъзмездно на тези семейства и бизнесът да им покаже къде ще работят", обясни пред "24 часа" президентът на КНСБ.

Кризата с кадрите в туризма се задълбочава, алармира на свой ред и проф.Стоян Маринов от Икономическия университет във Варна.

По думите му ситуацията за родните хотелиери и ресторантьори ще се усложни още повече, тъй като те вече имат много сериозна конкуренция в търсенето на кадри на пазара на труда в Украйна и Молдова. Според специалистите на "лов" за работна ръка в Украйна и Молдова вече са и фирми от Полша и Гърция, които предлагат по-високо заплащане от нашите.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма.

Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.

Въпреки примамливите заплати, които са с 20% по-високи от миналия сезон, желаещи трудно се намират, оплакват се работодателите.

Служители пък споделят, че често не получават заплатата, която им е била обещана при постъпването им на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има решение на всички дилеми, но за целта е нужна подкрепата на Интерпол и Политическа, Държавна и Народна Воля да се възвърне на България ПРИСВОЕНОТО БОГАТСТВО ОТ ВСЯКАКВО ЕСТЕТСТВО.
291
3
 
29
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
Тоя наред ли е с главата. Как ще ги задължи да живеят постоянно в тия села. И какво ще работят? По *** идея скоро не беше изказвана.
290
22
 
6
 
! Отговори
cg преди 5 години
Българите сме страшно племе,как да се вдигнат заплати бе-вие знаете ли,че 90% от бизнеса ще фалира!Знаете ли защо?Защото огромна част от производството в Бг се основава на поръчки за "западни" контрагенти,които вкарват тук производствата си и поръчките точно заради по-ниската стойност на труда!И сега огромна част от реалния бизнес едва задържа нещата с тези заплати,камо ли да ги вдига !От друга страна ревете, че сме се топили като население-щото ви мързи да работите за 1000 лв,мийте WC-та тогава
289
3
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До привет от ГерманияНикой не казва че руските немци са руснаци. Така както бесарабските българи са българи, а немските турци са си турци. Включи си мозъка.
288
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само кат се разделят числата 300-400млн.лв. на 50хил.работника се вижда и се получава по 6-8 хил.ле. на къща закупена уж за тази цел,а ако ги настанят по 2-*** в къща 12-16хил.лв за къща и така по 4,6,8 до 10-*** кат нормално за бизнес идеята то ще излезе за 5000къщи по 60000лв.=300000000лв.а то си е къща-апартамент 100-120кв.м. близо до работата без да ги возят до 50км. за работа,а до 400 млн.лв. може да се увеличи броя на жилищата за тази бройка желаещи,а нещо казват 5хил.лв.на паспорт им искат.
287
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пламенчо, защо не отидеш ти да живееш в запустелите български села, където върлуват банди скандинавци, да работиш за местния бандит като овчар или тракторист за 300 лева на месец? Хайде покажи и дай пример как се оправя демографията на България.
286
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демография на сила не се прави. Не може на сила да казваш на хората къде да живеят и какво ще работят и какви доходи ще имат. Това не са роби, това са свободни хора със свободен избор.
285
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Високата безработица, означава ниски доходи. Очаквайте скоро
284
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не правете опити да дразните с евтините си провокации хора, моито отдавна са "в кухнята" на Армията и Флота. Българската Армия и Флот(РИП). Това, че бащите ви са пропуснали навреме да говорят с вас като С МЪЖЕ, не оправдава хулиганското ви поведение и отношение към Българи, които търсят начин да възвърнат Славата на Българската Армия и работят с колеги мъже и жени, от Бундесфер, които са достойни Родолюбци и Патриоти на Германия.
283
3
 
4
 
! Отговори
Bitair преди 5 години
Chudesno ...tosi bitpazar v blatoto na elektronnite stranici na bg prezident li ste stavat v radio malchalivite prodajbi i targove?!...ili s tesi black targoviiki ste se zanimavat syndikatite, da n umrat ot skuka v matnoto blato, stom v rbg nema personali, nema rabotnici, a ima doksandokus syndikati...i nikoi ne znae zasto....
282
4
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До юбералесРуските немци не са руснаци живеещи в Германия, а немци които живееха в Русия и след ВСВ се прибраха в Германия..........................................Ами щом са си немци тогава какво общо имат с руската нация ?! Само това ,че са живели в Русия не ги прави руснаци ! Все едно сега след като свърши войната в Сирия сирийците от Германия да се приберат в Сирия и такива като тебе да ги наричат - немските сирийци ?! Нещо няма логика !
281
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До привет от ГерманияРуските немци не са руснаци живеещи в Германия, а немци които живееха в Русия и след ВСВ се прибраха в Германия.
280
12
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До до 290За пореден път се убеждавам ,че рубладжийството е диагноза ! Сферата ти на дейност изглежда не е в преброяването на етническите общности в Германия ,а е в писането на тъпотии в интернет ! Ти кво си мислиш ,че всички ние тука трева пасем и не можем да се информираме от интернет ? В гугъла напиши - Russen in Deutschland и в абсолютно всички сайтове ще видиш ,че общата бройка на руснаците е около 500 хил. души в това число са и руските емигранти и тези родени от поколения в Германия !
279
2
 
2
 
! Отговори
до 290 преди 5 години
Имам я от официални комюникета поместени в Дойче цайтунг за преброяване на населението и етническите общности в Германия. и информация от Бундесферът, където е сферата ми на дейност. Хаст ду ферщанден?
278
1
 
7
 
! Отговори
бесарабсики българин преди 5 години
" Идвам , пригответе къщата " !
277
9
 
2
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До до 288От къде я имаш тази статистика за тези 10 млн. " руски - немци " бе ?!То няма 10 млн. " турски - немци " ,ти за 10 млн. " руски - немци " ми пишеш !Вярно е ,че руската емиграция е една от най-големите в света ,но баш пък 10 млн. точно в Германия просто мисля ,че си прочел статистиката от някоя русская газета !
276
4
 
9
 
! Отговори
до 288 преди 5 години
Известно ли ти е, че в Германия живеят над 10 милиона руски-немци? Не знам да е имало какъвто и да е проблем с тях. Не се правете на по-големи европари от Европейците.
275
14
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Какъв малшанс , каква ирония на съдбата ! Готови сте да дадете безплатни жилища на бесарабските българи ,но те едва ли ще рискуват да се преселят в България ! Но за сметка на това над 300 хил. руснаци купиха имоти в България ! Русия им дава дългосрочни заеми с цел да купуват имоти и да се заселват в България ,това публично го каза един руски политик от партията на Путин ! Готвят ви сценарий подобен на този в Украйна ! Но до военни сблъсъци няма да се стигне , едва ли бихте се защитавали с оръжие
274
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна не е Украйна. Както България не е от вчера. Спекулациите с Истинската История е причина за всички неразбирателства и провокации. Когато Украйна и Русия се бият два братски народа страдат и от това печели трети, но не и тези две страни.
273
2
 
17
 
! Отговори
кви бесараби, бе преди 5 години
Нали лятото са на морето,гледат кво става,НАУЧАВАТ ЗАНАЯТА,и на другата година са в ЕС!Мноого сте закъснели с номерата,хората отдавна са в час и действат!Тоя червенушко има акъл като на пиле!