Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна

Г-7 отправи ясно послание към Путин за Украйна
14 юни 2024 09:22, Александър Попов
450
Западният печат: Европа клекна под натиска на САЩ за милиарди за Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейските лидери се поддадоха на американския натиск и се съгласиха да отпуснат заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като използват средствата от замразените руски активи, пише в. "Дейли телеграф".

Вчера лидерите на Г-7 в Италия обявиха, че Украйна ще получи значителен финансов стимул до края на годината, като западните държави се опитват да успокоят Володимир Зеленски преди срещата на върха на НАТО следващия месец.

Съгласно сделката приходите от замразените активи на руската централна банка в размер на 320 млрд. долара ще бъде използвана за осигуряване на заем в размер на 50 млрд. долара, който може да бъде използван от Украйна за нейното военно или икономическо възстановяване.

Дипломатически източници съобщиха за "Дейли телеграф", че Великобритания и САЩ са успели да преодолеят опасенията от страна на Германия относно плана. Берлин се притесняваше, че такова действие ще създаде правен прецедент за използване на  замразени активи.

Джо Байдън нарече сделката за заема "значителен резултат", който ще бъде "използван" за Украйна през следващите месеци.

"Ние не отстъпваме. Всъщност заставаме заедно срещу тази незаконна агресия", заяви президентът на САЩ на съвместна пресконференция със Зеленски, като добави, че войната е била "тест за света", който Западът е издържал.

По темата "Гардиън" отбелязва, че Джо Байдън заяви, че "демокрациите могат да постигнат резултат“, когато обяви, че лидерите на Г-7 най-накрая са постигнали споразумение, което ще осигури допълнителна помощ от 50 милиарда долара за Украйна, използвайки замразени руски държавни активи.

"Ние влагаме парите си, за да работят за Украйна и отново напомняме на Путин, че няма да отстъпим“, каза Байдън на съвместна пресконференция с Володимир Зеленски.

В коментар по темата в. "Ню Йорк таймс" задава въпросът дали помощта на САЩ за Украйна ще дойде достатъчно бързо и ще продължи достатъчно дълго?

Изданието отбелязва, че Байдън подписа 10-годишен пакт за сигурност с Украйна и обеща, с помощта на Европейския съюз, заем от 50 млрд. долара. Но дали парите ще пристигнат навреме, за да обърнат хода на събитията, и дали сделката ще остане в сила и след изборите през ноември, пита "Ню Йорк таймс".

През 27-те месеца на войната Байдън последователно се противопоставяше на натиска да допусне Украйна в НАТО, убеден, че това може бързо да доведе до изпращане на американски войски в преки бойни действия с руснаците. Затова в четвъртък той предложи алтернативни стъпки, целящи да покажат на руския президент Владимир Путин, че Съединените щати и техните съюзници нямат намерение да се оттеглят.

Той подписа 10-годишен договор за сигурност с президента на Украйна Володимир Зеленски, който  Байдън представи като гаранция за доставка на оръжия, разузнавателна подкрепа, съвети и технологии, необходими за спечелване на войната и възпиране на нова.

Дори ако Доналд Тръмп бъде преизбран в Белия дом през ноември, Украйна трябва да може да разчита на дългосрочна финансова и военна помощ от Запада във войната срещу Русия, посочва германското издание "Щерн".

Президентът на САЩ Джо Байдън използва срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, за да настоява за пакет от помощи на стойност милиарди за сметка на Русия заедно с държавните и правителствените ръководители на други големи демократични индустриални държави. По този начин Групата на седемте демонстрира единство.

Новата помощ от десетки милиарди е напомняне на руския президент Владимир Путин, "че няма да се предадем", заяви Байдън на пресконференция с украинския си колега Володимир Зеленски. "Той (Путин) не може да ни раздели. И ние ще подкрепяме Украйна, докато тя не спечели тази война". САЩ искат да предоставят кредит в размер на около 50 млрд. Останалите държави от Г-7 все още искат да координират обещанията си, отбелязва "Щерн"./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от Водещи мобилна
САЩ отряза Украйна да ползва US оръжия с голям обсег навътре в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
379
1
 
14
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Гошу Вярно така е по една проста сметка за последните две години РФ е увеличила населението си с 5 милиона нови данъкоплатци... И ми се струва че тази цифра само ще се увеличава. Така казвам го само за РАЗМИСЪЛ
378
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен 367 Защо Украинските загуби са по-големи. Удари по стратегически обекти с тежки ракети и Герани в тила, Удари по учебни центрове, Удари по логистични елементи на армията. Удари по ремонтни заводи. Удари по военни заводи. 90% от убитите са умрели от осколъчни травми(Артилерия) 6-8% от мини 4-2% от куршуми. РФ има преимущество в артилерията поне от 1,5 години. Накрая ФАБ и ОДАБ - бункерите(сериозно препятствие преди) се изтърбушват буквално 30 мин след установяване на координатите...
377
3
 
10
 
! Отговори
До Гонзо преди 2 седмици
Ами такива са наглите украински капейки дето се набутаха тук.Чесно ,аз по-нагли от украинските копейки не съм виждал
376
8
 
3
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Боби, да не забравяме, че са ги убили заради 70 и кусур годишен диктатор ... няма средство да им помогне ... Нищо не може да върне загубата
375
22
 
2
 
! Отговори
Гонзо преди 2 седмици
Полу-мaлoyмнume кАпейки не осъзнават,че с всеки хейт по Запада и с всеки коментар показват ,какъв страх тресе koчuнama ,наречена Русия. Ако всичко е мед и масло,изобщо няма да се обръща внимание на Западната помощ и подобни! Ама в блamomo им треперят чорапогащите и са впрегнали пропагандата на 200%. Хванали са за рибки по умствено uzocmaналume и им пълнят главите с г0вна,а те от своя страна го показват тук в секцията коментари. Определено лидери са Христо Христов и Боби. Бухахаха
374
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Представете си какво ще стане с нашите бг активи ако влезем в еврозоната ? Чакам да чуя мнението ви.
373
1
 
5
 
! Отговори
До Гошу преди 2 седмици
Ами май почна да приличаш на Гушу и нещата почват да си идват на мястото.Я кажи на коя хранилка си ,на тая на ПП-ДБ или на посолството и посолствата
372
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен 367 Забраната не за снимане на гробищата а за оставяне на символика на гробовете има в УКРАЙНА - При оставяне на Символика се знае че това е гроб на военен!(има едни филмчета в нета Гроб до гроба с Украинско знаме забито до кръста) В РФ Месните власти обикновено поемат всички разходи за погребението на убитите във военни действия. Има десетки държавни, местни и доброволни програми за подпомагане на семействата...
371
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
убии-ци и крад-ци на активи българия какво получи след воините от началото наминалия век и след 2 своина как може да не говорят за мир а само за оръжие исмъ-р-т- това не са хора това са из-ча-дия
370
0
 
11
 
! Отговори
Джон Ленин преди 2 седмици
Сенилния дрътак на снимката скоро ще бъде подгонен от Мелони и върнат в групата..смех...
369
1
 
4
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
За Гошо от Гошу, тея на снимката са зависими... към власт, но е същото силно чувство и към синтетика
368
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
довечера е откриването на европейското първенство по футбол. Германия ще стартира с либералистично толерантна фланелка, - РОЗОВОЛИЛЯВ ПАРЦЦАЛ. АКО ИСКАТЕ И НАШИЯ НАЦИОНАЛЕН ОТБОР ДА ИГРАЕ С ПОДОБЕН ЕКИП В НАЙ-БЛИЗКО БЪДЕЩЕ, ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ОХУЛВАТЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА КАТО ПЕТЪР ВОЛГИН И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТН ЕВРОАТЛАНТИЦИ. Резултата от тяхната дейност е Европа да загине даже и без война.
367
7
 
0
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Мен щели да управлят някви злета. . .Аз съм да ги ударим, слаби си мислят сме, ще ми казва ко да правя.
366
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Боби 355 Руските загуби са много по-големи от изнесените данни. Помниш ли как бяха изпратили повиквателни на моряците, които бяха вече потопени на крайцера "Москва"! А забраната за сничане на гробищата, за да не се знаят колко са погребаните! Боби, ти си огромен щастливец, че си роден и живееш в Българиря, а не в Русия.
365
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 2 седмици
Погледнете снимката, има ли един нормален от тях? Кредит добре, но как ще го връщат или ще им го опростим?
364
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Гошу Ти родител 1 ли си или родител 2 и изобщо вашето семейство ако имаш такова биологично може ли да има деца? А е и спорно ти родител 1 ли искаш да бъдеш или ще отстъпиш на родител 2 и накрая къде е родител 3???
363
2
 
7
 
! Отговори
До Гошу преди 2 седмици
И ,какви политици бе тия на са политици,а бандюги дето се връткат като фурнаджийски лопати само да се докопат до кокала или да не го изпуснат
362
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 2 седмици
До Анонимен 359 Защо изборите не са МАЖОРИТАРНИ а?(БАЙ ПЕШО ще гласува за местните хора НЕ ЗА ИДЕАЛИ НЯКАКВИ) За важните неща а Евро ценностите са едно от важните неща(Обичам дъгата но само когато я видя след летен дъждец а не нарисувана въху индивид който не мога да определя какъв е) Членството в НАТО. АЕЦ кой ще го изгражда. Изобщо да се изгражда ли АЕЦ? Защо ни е наложена ЗЕЛЕНАТА СДЕЛКА - Парите къде отиват?
361
7
 
1
 
! Отговори
Гошу преди 2 седмици
Боби, защитавам мойте политики, нито крачка назад, зад нас е България
360
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Гошу Дрън дрън жалка пропаганда. Новите бандеровци са същите като бандеровците от ВСВ. Зверове и садисти. Украинците сами си съдиха рота Торнадо по времето на АТО. Асолютни изр.оди.