Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена

Киев също отрича да стои зад взривяването на тръбите
18 авг 2024 17:34, Александър Попов
136
Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: саботажсеверен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съдилищата в Англия работят на пълни обороти, арестите са пълни. Най-младите подсъдими са двама 12 годишни тинейджъри, най-стария е 66 годишен, който вече го осъдиха на 2.5 години.
94
2
 
14
 
! Отговори
абе преди 4 седмици
До Анонимен Гледам новини, ама сякаш сме си в информационно затъмнение! А руските войски напредват на Украинска територия, докато тук ни рекламират ПР акцията в Курск. И накрая - няма да ги изгони - ще ги унищожи.
93
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Цените на газта в Европа достигнаха годишен връх. Фючърсите на газ в най-големия европейски хъб, холандския TTF, са били на цена от 40,6 евро за мегаватчас. Това представлява ръст от 12% от началото на месеца.
92
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крим е руски, въпросът е затворен. А Украйна ще загуби още територии, и в крайна сметка ще престане да съществува като държава.
91
2
 
10
 
! Отговори
изгодно за Русия преди 4 седмици
Скокът на цената в момента е благоприятен за "Газпром", който изнася същия обем газ, както и преди седмица. Повишаване на цената от 100 за хиляда кубически метра трябва да доведе до ръст от 13%.
90
3
 
18
 
! Отговори
Споко преди 4 седмици
Споко, в ЕС няма да измръзвате без руската газ, не се притеснявайте. Изобщо няма да останете без руската газ, дори още повече ще купувате. Но ще купувате много скъпо, ще плащате високи сметки за отопление, и ще обеднявате.
89
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината за Северните потоци ще срине цялата архитектура на европейската сигурност.
88
1
 
3
 
! Отговори
Какво следва преди 4 седмици
До от ЮАР: Не става така. То ако така разсъждаваме и ние нямаме работа на територията на Източната Римска империя (Византия). .......................................................................... Не че има връзка с темата.
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Съвсем по джендърляшки замесените и виновни за този терористичен акт нямат куража да застанат зад пъклените си дела! Но независимо от това,наближава момента,в който ще си платят за всичките злини,които причиняват на Европейския континент и европейските народи!!! За сатанинските сили винаги има БОЖЕСТВЕН Видов ден!!!
86
2
 
15
 
! Отговори
Детенце преди 4 седмици
Бабо, бабо! Разкажи ми приказката за шестимата украинци които след як запой се качили на една лодка и взривили газопровода, разкажи ми, разкажи ми, бабо!
85
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
84
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво значение има кой? - икономиката на ЕС затъва и все повече ще затъва.
83
16
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 седмици
До Абе Крим трябва да е самостоятелна държава, основана на оригиналното си население. Никакви Руснаци не е имало там, до заграбването на Крим от Русия. Т. нар. Кримски Татари са Тюрки, които живеят там от поне 2500 години - четете Херодот. Там живеят и Булгари (сиреч - Пра-Българи). Руснаци нямат работа там. Вижте на картите топонимите - изцяло Тюркски, с изключение на бреговете. Защото оригиналното население на Крим и Сев. Черноморие са Гърци по бреговете и Турци във вътрешността.
82
1
 
14
 
! Отговори
Тап преди 4 седмици
Едни спечелиха а други загубиха нищо ново. Като се тръгне обаче да се търсят виновници между печелившите, по-далеч от дребни риби не се стига.
81
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не знам дали са го извършили Полша и Украйна, но те най-много го искаха
80
3
 
17
 
! Отговори
емо преди 4 седмици
германците стигнаха до логичния извод, въз основа на събраните доказателства, че терористичната държава украйна стои зад взривовете, като са им помагали тези, които и сега най-много им помагат - полша и сащ /последните имат, както украинците пряк интерес от взривяването/.
79
21
 
5
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 седмици
До Анонимен Грешката на Полския премиер не е благодарността към Щатите, а това, че е изтрил това съобщение. Трябвало е да благодари на сърцатите Украинци за тръбата.Видя се ясно, че Русия не е необходима на Европа за каквото и да е. Газ и петрол има в изобилие по цялата земя. Газ може да се доставя от другия край на света и той вече не е по-скъп от тръбно доставения. Световна стока със световни борсови цени. Без Русия е даже по-евтино. Западът по никой начин няма да зависи от когото и да било!
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
човек предполага, Господ разполага - Меркел ни забрани да строим Южен поток, за да бъде Германия разпределител на руския газ със СП, като гаранти на Украйна при Минските споразумения заяви, че изобщо нямали намерение да ги спазват, а да дадели време на украйна да се подготви за война с Русия, ето я войната, СП ги няма, а Германия издържа украйна и все още се надява, че ще постигне това, което Хитлер не успя, а за Макрон - Наполеон
77
1
 
8
 
! Отговори
до 76 преди 4 седмици
До До до 29: Какви неустойки, като има ембарго на руски стоки, - хаха. Значи хем внасяме, хем не внасяме - хаха
76
3
 
2
 
! Отговори
До до 29 преди 4 седмици
И бик, нали трябва да плаща неустойки! Ха ха