Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена

Киев също отрича да стои зад взривяването на тръбите
18 авг 2024 17:34, Александър Попов
136
Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: саботажсеверен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А какво, за СМС, на Тръс?
74
5
 
15
 
! Отговори
до 29 преди 4 седмици
До Анонимен: ,,Путин гръмна тръбите за да замрази ЕС" - Хаха - това е нивото на средностатистическия евроатлантик. Защо му е да гърми тръбите. Просто може да им врътне кранчето. Хахаха - няма никой на втория етаж
73
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не се поддавайте на троловете! Америка е хубава страна с много постижения , просто режимът на демократите и Байдън и Харис тласкат света към войни. Дано , ако дойде Тръмп спре кръвопролитието по целия свят. Отделно трябва да се спре зелената лудост и великото нулиране на Клаус Шваб! И в Америка има добри хора ! Не се лъжете! Троловете искат нормалните хора да се разделяме и мразим! Разделяй и владей!
72
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ако беха украйнците вероятно щеха да издумката първо турски паток, а тука по вероятно газпром сами да са си го думнали, заради застраховката, иначе транзита по него вече беше спаднал чувствително
71
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин изтласка ли терористите от Курск?
70
0
 
2
 
! Отговори
Васил преди 4 седмици
"съботажът"
69
15
 
3
 
! Отговори
от ЮАР преди 4 седмици
Чието и да е, делото по отсичане на Северен Поток е едно праведно, навременно и полезно дело. Главна и вече декларирана външно-политическа цел на Русия е унищожаването на Европа. Те не искат да виждат ЕС, а Европа на Нациите - тоя филм е вече гледан и доведе до две световни войни. Дори само за това, отсичането на тръбата беше заслужен и як шамар за Москва. Ще има още и се надявам да са още по-тежки.
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
полският премиер беше написал в интернет благодаря америка, после го изтри
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Комедия да се смееш ли да плачеш ли.
66
1
 
10
 
! Отговори
Абе преди 4 седмици
63 Крим беше автономия. Не е Украински. Провери в Интернет. А рашъните няма защо да трошат нещо, което им бе общо с Германия и Франция. И на тях плюха във сурата САЩ, Украйна и Полша. После ги задължиха да купуват и подаряват. Дори не ми е жал за тях.
65
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега украинците трябва хранят и руснаците в Куркска област!
64
3
 
16
 
! Отговори
Значи преди 4 седмици
изводите на нашите сащисани се обобщават до следния цинизъм - важно е да купуваме от САЩ. Нищо друго не е важно. Другото мнение нямат, защото за него Галя ще ни нарита от хранилката. Е предпочитам да вечерям свестни хора, вместо да се дърлям с платени. Не можеш ги научи.
63
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На, чийто е Крим!
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украйна получава големи суми от транзита на газ по тръбата, която минава през нейна територия.
61
14
 
1
 
! Отговори
До 50 сащисан преди 4 седмици
Украйна си изпълнява договорите!
60
1
 
13
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 седмици
До Щирлиц: Ама дългата ръка на САЩ не я виждаш. Страдаш от късогледство.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германия ли не знае? Рийли?!
58
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
от 180 млрд куб м. на година за ЕС преди войната до нема и 20, те това е резултата от многоходовката на ниския гросмайстор, ай създраве
57
5
 
5
 
! Отговори
50 същя преди 4 седмици
тъпоъгалник като 47 ли си. Тръбата си минава през Украйна. И без Суджа можеха да спрат газта. Не я спряха, та да иза онзи звяр Путин пари да купува оръжие. Сега Укрите терористи ли са или да?
56
17
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 седмици
Виждам късата ръка на Путин!