Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена

Киев също отрича да стои зад взривяването на тръбите
18 авг 2024 17:34, Александър Попов
136
Чие дело е саботажа на "Северен поток"? Полша отрече да е замесена
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде Ройтерс.

През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред в. "Велт", че според него е имало договорка между президентите на Полша и Украйна за извършване на атаката.

"Това са напълно безпочвени инсинуации", заяви Мешко Павлак, ръководител на Бюрото за международна политика в канцеларията на президента Анджей Дуда, в отговор на запитване относно обвиненията, огласени от телевизионния канал "Полсат" (Polsat), съобщи агенция ПАП.

Павлак посочи, че Ханинг е бил държавен служител по времето, когато Герхард Шрьодер беше германски канцлер и стълбовете на "Северен поток 1" започнаха да се появяват, и "като ръководител на разузнаването определено е изиграл срамна и значима роля в инвестицията".

Германски медии съобщиха през седмицата, че прокурори от Федералната република са идентифицирали украински инструктор по гмуркане като основен заподозрян за саботажа на "Северен поток“ и са издали заповед за арестуването му в Полша.

Варшава е получила съдебната заповед, но заподозреният е напуснал страната, тъй като Германия не е включила името му в базата данни за издирвани лица, казаха полските прокурори пред Ройтерс.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2. Единственото нещо, което трябва да направите днес, е да се извините и да замълчите", написа вчера полският премиер Доналд Туск в "Екс".

Туск не отговори директно на обвиненията за полско участие.

В четвъртък американският в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че частни предприемачи са финансирали саботажа на "Северен поток", като акцията е осъществена под надзора на високопоставен украински генерал. Киев отрича да има каквото и да е участие във взривяването на съоръжението.

Газопроводът до Германия под Балтийско море беше основният маршрут за руски газови потоци преди нахлуването на Кремъл в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: саботажсеверен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Европа си прави харакири по заповед на джендрън Байдън администрацията на САЩ!
54
1
 
18
 
! Отговори
Кръчматъ преди 4 седмици
Нито Полша, нито Окраина са извършителите..., това беше операция на няколко Натовски държави, ръководена от Пентагона!!! Казвам няколко, защото например - Дания, Швеция и Норвегия са знаели за тази операция и неминуемо са съдействали за осъществяването й, но не са взели пряко участие в нея..., преките извършители са Щатите и Британия!
53
1
 
17
 
! Отговори
47 вас преди 4 седмици
как ви набира Галя? тероризма си е тероризъм - независимо американски или руски. В коментирания случай е американски. Колкото за продажбите на газ тук въпроса е за тръбния. Я провери предния месец колко втечнен газ е доставила Русия на ЕС? Чети бре, папагал платен.
52
5
 
10
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 седмици
До Анонимен 37: "Путин реши, че чрез тръбите ще владее Европата"? А всъщност какво стана: САЩ си продават на ЕС по-скъпият втечнен газ, а германските фирми, заради скъпите горива се изнасят извън ЕС. А Русия си преориентира износа за Китай и Индия. Е, кой печели и кой губи? Губи ЕС, САЩ печелят. И не само това. ЕС си изпращат старото оръжие в Украйна и купуват ново откъде? Пак от САЩ. Така е, на ниското м'агаре всеки се качва.
51
2
 
17
 
! Отговори
Нане Вуте преди 4 седмици
Стига сте розтягали локум? И бездомните *** знаят че това си е краварска работа! И бидона си го каза още преди взривяването!!
50
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На 1 януари, украинския град Суджа спира кранчето на последния руски газ за Европа!
49
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
3амесена е, разбира се! 3аедно с ЦРУ, МИ-6 и киевските служби...
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Изостаналата" социалистическа Корея (КНДР) произвежда ракети и всякакви високи технологии. Населението на Корея расте, докато Бг е в демографска катастрофа. Потърсете в Гугъл напишете "Пхенян", вижте облика на града. Сф прилича на разбита, изостанала кл0ака в сравнение с Пхенян. Корея е само една, защото южната част е п0робена от кравария отдавна, точно като Бг сега. Време е за освобождение от Zападното Zл0! Слава на Чучхе, долу западните т0талитарни режими!!!
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
какво значение има, важното е че е в историята, по вероятно да си е самия газпром заради застраховката, ама вожното е че никога нема рашките да продават газ в европа
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма значение всички ше платят
45
4
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 4 седмици
до 40Лекарите да не са те диагностицирали със запек в мозъка та пишеш глупости???
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
проклетите укри, че кой друг?
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русофобите подържат укронацягите и дадоха по една заплата за киевския режим по заповед на К. Парапета. Укронацягите не са доволни, защото тези пари им стигнали само за найлонови чували.
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някои хора тук гледат само униан и тв маратона зеленски. Затова им се привижда разпадаща се Русия и прочие мечти, които даже не знаят какво им ползва. Има да почакате милички. Не знам колко дълъг живот ще ви трябва.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Който най-малко има изгода от тези тръби. Айде познайте кой е той.. кой е изпълнител - това е друга история, но това не е толкова от значение.
40
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Истината е че Русия се разпада
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Знае се чие дело е още от първия миг, но ще надуваме сапунени балончета още дълги години. Ми САЩ извиха ръцете на Европа. Това е прозрачна истина. Кой има интереса, средствата и възможността да го направи?
38
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
това беше последната възможност на Газпром да вземе нещо от тоя паток, от застрахвоката, след това вече никой немаше да го застрахова, така че е ясно
37
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин реши, че чрез тръбите ще владее Европата, ама Хамериканците го сецнаха.
36
1
 
13
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 4 седмици
До Анонимен 35: Русия си взривила газопровода? Стара ти е опорната точка. Вече на Запад се отказаха да тиражират тази г'лупост, с която започнаха след взрива.