Украйна и САЩ започнаха преговори за гаранции за сигурност

Членовете на Г-7 се споразумяха всяка държава да преговаря отделно
4 авг 2023 10:22, Елка Василева
60
Украйна и САЩ започнаха преговори за гаранции за сигурност
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна и САЩ започнаха преговори, насочени към предоставяне на гаранции за сигурността на Киев, съобщи началникът на кабинета на президента Володимир Зеленски, в резултат на обещанията на страните от Г-7 на срещата на върха на НАТО миналия месец, предаде Ройтерс.

Още по темата
На Украйна беше съобщено, че Групата на седемте (Г-7) ще изготви и спазва гаранциите за сигурност и ще подпомогне укрепването на военните ѝ сили в контекста на 17-месечната инвазия на Русия в Украйна.

Правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап в очакване на присъединяването му към военния съюз на Организацията на Северноатлантическия договор. На срещата на върха във Вилнюс, Литва, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена кризата с войната с Русия.

Ръководителят на президентската администрация Андрий Ермак написа в Телеграм, че споразумението, постигнато във Вилнюс, е "основа за разработване на  съответните двустранни споразумения".

"Символично е, че Съединените щати - най-големият ни стратегически партньор - станаха първата държава, с която Украйна започна този процес", написа Ермак. "Чрез този процес ще създадем успешен модел за други партньори."

Членовете на Г-7 се споразумяха всяка държава да преговаря за споразумения.

Ермак потвърди позицията на Украйна, че гаранциите "ще укрепват Украйна по пътя към бъдещо членство в евроатлантическата общност, включително НАТО и Европейския съюз".

Ермак не каза къде се провеждат разговорите и кой участва в тях, но снимка, придружаваща публикацията му, го показва седнал на маса, която изглеждаше като намираща се в украинското президентство в Киев.
(БТА, Пламен Йотински)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
22
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Байдън е тръгнал да унищожава и САЩ ,след Украйна! Явно в САЩ вече липсват трезво мислещи лидери и са остани само перковци!
24
1
 
22
 
! Отговори
Не преди 1 година
със САЩ, ако ще с Марс да подписват договори укрите все тая.
23
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И партньорството и победите са им едни такива уркопитецки!!!!
22
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фактически планът на Запада как Украйна да влезе в НАТО и ЕС е точно толкова неосъществим и фантастичен, колкото и плана на Зелето за мир. Омагьосан кръг. За да влезете в Нато трябва мир. За да има мир, Русия трябва да капитулира, да се предаде, да възстанови украйна и тем подобни. Чекай от умрел писмо.
21
4
 
23
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
7 Гея дават гаранция на Зелето, че няма да го сложат в кацата преди коледа.
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ не могат да дават никакви гаранции -- това са изявления измама. Предстои въвеждане на дигитална валута в сащ, която ще замести долара -- 14 часа ИСТ 20.09.2023.Много от книжната парична маса ще стане невалидна.
19
12
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 1 година
До 1, какво е Усигуряваме? Всички путлериати ли сте неграмотни?
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще депортираме всички украйнци над 18 към фронта?
17
3
 
12
 
! Отговори
42 преди 1 година
Само едно нещо забравят. Че ако евреите активират ислямските безредици в САЩ и Европа със Запада е свършено. А това няма да е трудно. А Украйна не е долюбвана в Тел Авив. Скоро евреите ще прокарат пътя на китайската хегемония и ще изритат деградиралия морално Запад.
16
4
 
24
 
! Отговори
Преговори с Сатаната преди 1 година
USA - Uлтра Sоросоидни Агресори: Като Щатите други нема. Тъй престъпни на света. Индианците с дребна шарка заразиха. Хирошима и Нагазаки с атомни бомби унищожиха. Виетнам с н*а*п*а*лм го гориха. Срещу президента на Чили преврат, а срещу Кастро 200 опита за убийство направиха. Никарагуа мориха. Навлязоха в Гренада като у дома си. Южна Америка техен заден двор направиха. В Сърбия бомби фърляха. В Косово военна база настаниха. А Либия, Ирак, Афганистан и Сирия до основи с бомби сринаха.
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 7. те сащ да гледат Русия да не обяви Аляска за зона на стратегически интерес.
14
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да си враг на САЩ е опасно, но да си приятел е фатално" казал го е Хенри Кисинджър през далечната за някои 1965 г.
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят си сметка без кръчмаря.
12
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да гарантира сигурността на Украйна ефективно.
11
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така го хързалят зелката. Дали наистина им вярва или просто замазва очите на укрите, за да не вземат да се откажат да бранят безсмислено западните "ценности"? Ами ако прозрат, че никога няма да има НАТО и ЕС и проливат кръв за оня дето духа, кво ша станИ?
10
1
 
25
 
! Отговори
Няма да произходи преди 1 година
нищо полезно от тази среща. Както някой веднъж беше казал "Преговаряме по между си, а после се изненадваме, че руснаците не са съгласни с нашите решения" - който разбрал, разбрал :D
9
1
 
18
 
! Отговори
Бум преди 1 година
Украйна вкарва в бой вече втори ешалон на войските,това са резервите на ВСУ.
8
4
 
36
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Това значи че Украйна губи войната.
7
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са длъжни да пазят Украйна и то военно. Четох че имали такъв договор. След разпада на СССР Украйна доброволно се отказва от ядрен арсенал, точно защото САЩ заявяват че гарантират сигурността и суверенитета и. Сега къде са САЩ? И къде бяха още 2014 когато Крим бе укопиран?
6
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ обявяват Черно море за зона на стратегическите си интереси, планират постоянно военно присъствие.Проектозакон S804, внесен в Конгреса на САЩ, обявява Черно море за зона на стратегическите им интереси. Според военни експерти това означава, че Вашингтон възнамерява войната да се ограничи в нашия регион, тоест да бъдем включени и ние. Тагарев казва, че независимо от Конвенцията от Монтрьо България трябва да осигури на съюзниците си (САЩ) дългосрочно пребиваване на чужди военни кораби,