Байдън: Това беше най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста

Това беше кампания на чиста жестокост, заяви президентът на САЩ
Обновена: 12 окт 2023 08:32 | 12 окт 2023 08:15, Елка Василева
69
Байдън: Това беше най-смъртоносният ден за евреите след Холокоста
Снимка: БГНЕС

Американският президент Джо Байдън определи нападенията на „Хамас“ в Израел като "най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста", предаде ДПА.

Атаките бяха "кампания на чиста жестокост", заяви Байдън вчера на среща с ръководители на еврейската общност във Вашингтон. "Не просто омраза, а чиста жестокост срещу еврейския народ. За мен това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста насам". "Хамас" донесе на света "не само терор, но и абсолютно зло", каза Байдън. "Последните няколко дни са убедително напомняне, че омразата не изчезва", допълни той.

Още по темата
На същата дискусия с водачи на еврейската общност Байдън предупреди Иран да не се въвлича в конфликта между Израел и "Хамас", тъй като има опасност от по-мащабен регионален сблъсък, отбелязва Ройтерс.

Байдън заяви, че изпращането на американски военни кораби и самолети по-близо до Израел трябва да се разглежда като сигнал към Иран, който подкрепя палестинската ислямистка групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула".

"Дадохме на иранците ясно да разберат: Внимавайте", каза Байдън.

Иран вероятно е знаел, че бойците от "Хамас" планират операции срещу Израел, но първоначалните доклади на американското разузнаване показаха, че някои ирански лидери са били изненадани от безпрецедентната атака, предприета от групировката от Газа, заявиха вчера американски източници.

Същевременно американският президент призова Израел да спазва "законите на войната" в ответните си действия на безпрецедентната атака от страна на "Хамас", отбелязва Франс прес.

"Едно от нещата, които казах (на израелския премиер Бенямин Нетаняху), беше, че е наистина важно Израел при целия гняв и разочарование (...) да действа съгласно законите на войната", заяви той на срещата с представители на еврейската общност в САЩ.

Байдън изпрати своя най-висш дипломат Антъни Блинкън в Близкия изток да засвидетелства непоклатимата подкрепа на Вашингтон за Израел, да се опита да осигури освобождаването на заложници и да предотврати разрастване на конфликта. Очаква се Блинкън да пристигне днес в Израел, а после да посети и Йордания. Не е планирано негово посещение на Западния бряг, където той обикновено се среща с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.
(БТА, Десислава Иванова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Правда преди 8 месеца
Всички като ОАЕ ООН ЕС Турция, Русия и др.които финансират и въоръжават ислямските тертористчни групировки като Палестинска автономия Ирански престъпен режим с милиарди подкупи за престъпления на ислямските терор.групи като Палестинските Хамас, Джихад ИДИЛ Хизбула и др. корумпирани масови убийци наемници, нелегални окупатори на не-мюсулманските държави като Израел ЕС САЩ и съучастват в узаконяване на Ислямски терористични групи, укриване на престъпленията им и фалшива им анти-еврейска пропаганда
52
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 8 месеца
Виж кой го казва!...А кой доведе нещата до тук?! И защо им е на американците да дойдат до тук!?..Въпроси, въпроси... Евреите не са направили една крачка по този път сами - те са блъскани по нанадолнището доста дълго време, според мен...Американците трябва да разберат, че им е противопоказано да слушат англичаните най-после - те ги използват за постигане на своите цели /световна хегемония!/
51
1
 
1
 
! Отговори
Тук някои преди 8 месеца
Пишат такива глупости, че ако вярват и на една дума, която пишат трябва да се прегледат. Наистина ли мислите че евреите и сащ са планирали атаката на хамас ? А тези които подкрепят палестина. Защо повечето лидери на арабския свят са изненадани от мащаба на атаката на хамас ?
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В Газа живеят два милиона жители ! 500 жертви срещу 2000000
49
2
 
7
 
! Отговори
Какво следва преди 8 месеца
Сега израелската армия ще извърши десет пъти повече престъпления от Хамас, но западната пропаганда това просто няма да го забележи. За Израел периодичното изтребване на палестинско население е нормална практика. Наричат го "подстригване на тревата".
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хехе лицемерчето дето им спретна това нападение играе театър
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Умишлено не се коментира и споменава главният идеолог на нападението на Хамас .Задава се въпросът коя е следващата гадост която се готви.
46
2
 
2
 
! Отговори
жорето преди 8 месеца
Добре че беше холокоста, да се съвземат щатите от рецесията, сухия режим и т.н. Сега си имат евреи, готови заради бизнес да подкрепят и исляма дори
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен123 преди 8 месеца
И тук хамерика, и службите имат 100% намеса, за да се случи това ....Подкрепят терористите.
44
4
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 8 месеца
Като се върнат в Османската Империя, ще се оправят.
43
1
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 8 месеца
Доста предпазливо изказване. Но то не е по случайност такова. САЩ от доста отдавна нямат същото влияние в Близкия Изток ,както го имаха в началото на 90-те. Сферите на влияние вече са различни. Русия на Елцин вече не съществува и "Пустинна буря" 2 няма как да има. САЩ не е беззъб тигър ни най-малко. Но вече не контролират нещата в доста зони на земното кълбо. Финансовите ангажименти с Украйна изглеждат нямат край, а сега и Израел иска помощ. Ще издържи ли САЩ така или ще влезе във война накрая?!
42
2
 
3
 
! Отговори
КАДАФИТО преди 8 месеца
Мен мъ гръмнаха в една канавка....сега ги обстрелват като стадо....
41
12
 
1
 
! Отговори
До 48 преди 8 месеца
То и в русия идват избори и чии ли *** целува кремълския сатрап.
40
4
 
4
 
! Отговори
ДО 47 преди 8 месеца
Агресор не се жали.....бие се по канчето....като в Украйна...
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
айде няма нужда
38
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Където са се намесили САЩ, нищо добро не се е получило. Сега пращат цели два самолетоносача?! Ще плашат някой или ще нападат? Срещу мотористи с АК цяла група кораби начело със самолетоносач. Окупаторът там е Израел, а не палестинци. Погледнете картата на Палестина от 1948г. насам. Защо няма арабска държава, както е по резолюцията на ООН, а само еврейска. Проблемите са създадени още тогава. Както санкциите срещу германия след ПСВ води до ВСВ.
37
3
 
9
 
! Отговори
Public enemies преди 8 месеца
Най-добре да изселят и едните и другите и там да сложат някакви номади, те не могат да се разрастват тамън набъбнат повече като популация и почнат да се трепят.
36
6
 
3
 
! Отговори
САДДАМА И КАДАФИТО преди 8 месеца
Към джихадистите.....и ние са репчихме на Израел и САЩ...
35
3
 
2
 
! Отговори
ГАЗА КАТО АВДИЕВКА преди 8 месеца
Погром за агресорите.....
34
9
 
5
 
! Отговори
Soli Invictus преди 8 месеца
Цялото зло идва от еврейския демоничен бог в сандъка, Ваал Хамон Човекоядеца! Поклонете се на истинския бог Непобедимото Слънце и цялото зло на света ще изчезне!