Зеленски отива в САЩ - ще се срещне с Байдън, ще говори в Сената

Двамата ще обсъдят спешните нужди на Украйна
11 дек 2023 07:39, Елка Василева
104
Зеленски отива в САЩ - ще се срещне с Байдън, ще говори в Сената
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега Володимир Зеленски на среща в Белия дом във вторник, 12 декември, предаде Ройтерс, като се позова на официално съобщение от американското правителство в неделя.

Темата на разговор ще бъде продължаващата война и "жизненоважната" нова помощ от страна на САЩ за Киев в съпротивата му срещу Русия. В съобщението си Белият дом уточнява, че двамата ще обсъдят "спешните нужди" на Украйна.

Още по темата
Ройтерс отбелязва, че срещата е в контекста на исканото от правителството на Байдън одобрение от страна на конгреса на САЩ на новия пакет от помощ за Украйна и Израел.

От кабинета на Зеленски съобщиха в „Телеграм“, че украинският лидер ще пристигне във Вашингтон в понеделник на работно посещение, което ще включва „редица срещи и разговори“.

Ключовите теми на визитата на Зеленски ще обхващат отбранителното сътрудничество между САЩ и Украйна, „по-специално чрез съвместни проекти за производство на въоръжение и противовъздушни системи, като и координиране на усилията на двете страни през следващата година“, се казва в съобщението.

Освен това украинският президент е поканен да говори пред американския Сенат, съобщи асистент на ръководството на горната камара на Конгреса. Словото на Зеленски в Сената ще бъде от 9 ч. местно време във вторник.

По-късно стана ясно, че същия ден Зеленски ще има среща и с председателя на доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса Майк Джонсън, съобщи говорителят на Джонсън Радж Шах.

Съпротивата на републиканското мнозинство в долната камара е причината все още да не е одобрена предложеното от президента Джо Байдън финансиране на стойност над 100 млрд. долара за военна помощ за Украйна и за Израел и за проекти в областта на националната сигурност.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви във вторник, че Съединените щати "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът на САЩ не успее да одобри финансирането.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
8
 
! Отговори
до 46 82-ЛГБТ преди 8 месеца
- Добре ли ти е в ръчичките на афроамериканския ти мъж, откакто байдън ви разреши хомосексуални бракове?
45
2
 
16
 
! Отговори
Тоя клоун преди 8 месеца
ако толкова мисли за войната щеше да проси основно военна техника, а не пари. Може би защото в бижутерските магазини не приемат танкове.
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войната няма да спре това е сигурно
43
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Украинците са глуппаци. Ще изядат боя, солта и ще ги приберат завинаги в Руската федерация. Защото повярваха на лъжите на Запада. Запада ги лъга за НАТО, ЕС, а Русия им каза истината да останат мирен буфер.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Зеля ще му вземат мерки за погребален костюм
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако Зеленски иска обединена Украйна, е нужно да се предаде на Путин.
40
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакаме, тежките санкции към Русия да докарат Путин на колене да моли Байдън за хуманитарна помощ, както Горбачов при Хелмут Кол, Маргарет Тачър и Джордж Буш.
39
4
 
30
 
! Отговори
Стефан преди 8 месеца
И да ходи и да не ходи все тая. Лавров каза още преди СВО " Такое государство не будет". Но кой да слуша. А сега положението е Ту литл ту лейт. А за украинците Жириновски каза: " Те само могат да работят за евреите, да просят от европейците, да умират заради американците и за всичко това да са виновни руснаците". Вижда му се края. И то веднага щом руснаците си вземат обратно Харков и Одеса. "Руснаците винаги идват за своето" - Бисмарк. "Русия не започва войни. Тя ги завършва" - един умен мъж тук
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще мродължим да говорим, че ще помагаме толкова, колкото е необходимо. Но по-рядко и с по-тих глас. Не можем да кажем на хората: сбъркахме, дайте да договорим нещо. Сега задачата ни е да отървем Украйна от капитулация, да се наведем пред Русия, ама да не личи, че е победила. И да потърсим отговор на въпроса как ще си върнем парите, дадени на Украйна.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма да говори, ще ривем като ощипана г-жа!
36
10
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 8 месеца
Е не бе,ти ще имаш апартаменти по цял свят...каскет спукан
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 37 Само дето това си е работа на руснаците и нас не ни интересува,а си гледаме нашите неща.Между другото колко са украинците ,щото с това постоянно даване там нещата хич не са добре.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дано да му дават, докато ептен не се сринат!
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелето ще обсъжда с Бай Дрън новото неофициално име на укро столицата.Вече са го написали в укро варианта на Уикипедията и е "Нов Йерусалим".Зелето ще получи коледен подарък още оръжия,за да прати още укри в безсмислени месомелачки,за да разчисти територията за новите заселници.
32
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подляха вода на Зеленчо. Никой не ще да го финансира, време е да си ходи, че да вадят новата медийна марионетка. Ама Зеленчо се е залепил упорито за стола и не ще да си ходи. Хехех. Ако ше и цяла ОркКрайна да рухне.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е нали Япония им отпусна 4.5 милярда $? Не им ли стигат до края на годината? Малко ли му се виждат на Зеленски?
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бас държа,че след тази среща ще почне да се договоря с руснаците иначе няма да го има повече,както се видя прехвалена та западна икономика лека-полека издъхва и не може да се справи без евтини енергоресурси и евтина работна ръка...това е ситуацията,а останалото е ала-бала както вика Простото Киро...
29
8
 
6
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 8 месеца
Зеления цвят стана модерен в целия свят.
28
30
 
4
 
! Отговори
82-ОМБР преди 8 месеца
Повече убити руски окупатори,по щастлива коледа!
27
1
 
17
 
! Отговори
Буммм преди 8 месеца
Какво стана с оръжието за над 100$ милиарда ?!