Блинкън: Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна от 1973 г.

Целта на САЩ е да предотврати ескалация на напрежението в региона
30 яну 2024 08:43, Елка Василева
29
Блинкън: Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна от 1973 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Ситуацията в Близкия изток сега е по-опасна, отколкото е била през последните десетилетия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде ДПА.

"Твърдя, че поне от 1973 г. насам не сме виждали толкова опасна ситуация в региона като тази, пред която сме изправени сега. А вероятно дори и преди това", заяви Блинкън на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във Вашингтон. "И това е средата, в която действаме."

Още по темата
На 6 октомври 1973 г. коалиция от арабски държави, водена от Египет и Сирия, напада неочаквано Израел на Йом Кипур - един от най-свещените дни в еврейския календар. Конфликтът, известен като Войната Йом Кипур, продължава 19 дни.

Сраженията се водят главно на Синайския полуостров и на Голанските възвишения. По данни на Израел тогава повече от 2600 негови войници са били убити, а повече от 7000 са били ранени.

Трима американски войници бяха убити, а около две дузини други бяха ранени при нападение с дрон срещу американска военна база  в Йордания в неделя, което подхрани опасенията за разширяване на кризата в Близкия изток.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че нападението "е извършено от радикални, подкрепяни от Иран бойни групировки, действащи в Сирия и Ирак", и заплаши да предприеме ответни действия. В понеделник иранското правителство отрече да е замесено в атаката.

Опасенията за сигурността в целия Близък изток се увеличиха поради продължаващата война на Израел срещу палестинските бойци на Хамас в Газа.

Блинкън предупреди срещу опитите да се използва войната на Израел срещу "Хамас", за да се посее допълнителна нестабилност в Близкия изток. Той заяви, че САЩ ще отговорят на всеки такъв опит "решително", но подчерта, че целта на американското правителство е да предотврати ескалация на напрежението в региона.

От началото на войната в Ивицата Газа между Израел и ислямистката организация "Хамас" през октомври проиранските милиции извършват почти ежедневни нападения срещу американски военни бази в Ирак и Сирия. САЩ отговарят с въздушни удари и в двете страни.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
3 Световна война! преди 7 месеца
И по-опасна ще става с тази про-терористична неонацистка антисемитска измамна извратена политика на ООН, която вместо да защити правата на невинните жертви на ислямския терор като евреи, християни, кюрди и др.финансира, въоръжава, снабдява с хуманитарни помощи продалите се на дявола за пари, чужди земи, жени и др. кражби ислямски терористи - престъпници срещу човечеството. И ако ООН не осъдят, глобят, забранят, елиминират обединените в ПА терорист. групи като Хамас Джихад ИДИЛ..горко им.
20
1
 
3
 
! Отговори
Libre comme air преди 7 месеца
Заради еврейския инат на Натаняхо светът е изправен пред. Невиждана криза която ще ожесточи хората. Едни срещу други. Според религията...
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Като спре Америка да се меси ,където не и е работа , ситуацията ще се подобри. Оставете евреите да се оправят сами.....опа , та те са въздух под налягане ако САЩ не им помагат - 2 месеца и чао!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А КАК Е СИТУАЦИЯТА В ТЕКСАС САЩ МАИ ВЕЧЕ ЗАПОЧНА РАЗПАДА
17
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Американски журналист: Израел остана единственият приятел на САЩ в близкия изток. Ако не беше Израел, САЩ щеше да има и други приятели. Днес израелски спец. части, преоблечени, като лекари и жени, са нахлули в болница в Западния бряг и са разстреляли няколко човека. Там няма Хамас, но за 2м. са убити над 350 палестинци. 30 000 цивилни убити в Газа. Нещо санкции срещу Израел, помощи за палестинците, по една заплата? Шегувам се, Израел са от добрите терористи, наши хора са.
16
4
 
10
 
! Отговори
Свобода за Тексас! преди 7 месеца
Краварите вън от Европа!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То кой в администрацията на Байдън не е провал?
14
3
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Карикатура на външен министър. Учебникарски пример за провален дипломат. Те тва е блинкен.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Блинкен е с Хазарски пройзход с пра дядовци От днешна Украйна нюланд и тя
12
7
 
3
 
! Отговори
The Spear of God преди 7 месеца
Израел е трън в Газа на алахата и така ще си остане.!.
11
2
 
4
 
! Отговори
Талибан ерджолан преди 7 месеца
Няма мир под сянката на алахата!
10
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продължавам да не разбирам, защо арабите ще казват коя държава може да съществува и коя не? Всички арабски държави в региона са възникнали следствие на войни за територия със своите съседи. Нищо по различно от Израел. Почва да ми мирише , че Израел е проблема а ХРИСТИЯНСТВОТО и светите земи на нашата религия. Това е очевидната цел на агресивните араби скрита под претекст за лошите Евреи вече 50г .
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"И това е средата, в която действаме."...............Ами ето защо ситуацията е опасна- защото "действате" (и) в тази среда.
8
8
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 7 месеца
Господин Блинкън, господин Байдън е длъжен да си подаде оставка като Президент на Съединените Американски Щати най-малкото защото въоръжи Москва през военни помощи за Киев. Човек действително трябва да е сляп и луд,за да не види ,че Руската Комунистическа Партия,на която Путин даде зелена светлина ще спечели изборите,за да приведе в действие пъкленият общ план на трагикът от Кремъл и комикът от Киев . Ако Байдън не подаде оставка САЩ ще бъдат превзети от стотици милиони сефардски uн.д..и..а.нцu
7
9
 
23
 
! Отговори
Ужас преди 7 месеца
Израел изби хиляди араби и изгори Газа но няма санкции,и тн.срещу тях,САЩ и робите им ги защитават.
6
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
А кой я направи такава, вие.
5
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само бой на чаршафите с джапанки те от друго не разбират.
4
5
 
25
 
! Отговори
А.Колев, пасе кози преди 7 месеца
Целият свят може да се разбута, важно е евреите да са добре, това е чл.1 от конституцията на САЩ.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
След ударите срещу Йемен, хусите удариха, разрушиха и подпалиха пиндостански танкер в Червено море.
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е опасна е,след като разбутахте Ирак ,Сирия и Либия и Европа се напълни с ислямисти !!!