Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?

Това е най-бързото нарастване на дълг след Втората световна война
28 май 2024 21:07, Инна Ангелова
422
Световният дълг вече е 315 трилиона долара, а какво следва?
Снимка: Pixabay

Въпреки работещите икономика на много държави, светът има дълг от 315 трилиона долара и той продължава да расте. Данните за стряскащите цифри са на Института по международни финанси (IIF), цитиран от CNBC

През ноастоящата година глобалният БВП е около 109,5 трилиона долара, а това е 1/3 от глобалния дълг. Това означава, че ако в момента живеят около 8,1 милиарда човека на планетата, то всеки би дължал около 39 000 долара.

Дългове на домакинствата включват ипотеки, кредитни карти и студентски дългове. В началото на 2024 г. това перо от световния дълг възлизаше на 59,1 трилиона долара. Бизнес дългът, който корпорациите използват за финансиране на своите операции и растеж, възлиза на 164,5 трилиона долара, като само финансовият сектор съставлява 70,4 трилиона долара от тази сума.

И накрая е държавният дълг, който се използва за подпомагане финансирането на обществени услуги и проекти. Той е в размер на 91,4 трилиона долара и това не е непременно.

Правейки разбивка за какво са парите - от масово средство за задоволяване на елементарни нужди, до това човек да може да си позволи образование, да си закупи автомобил или жилище, стигаме до извода, че дългът може и да не е задължително да се определя като “лош”. Той също така позволява на правителствата да имат необходимия лост за изграждане на икономиката, за социални разходи или за реагиране при кризи.

От средата на миналия век има четири големи вълни на натрупване на дългове. Първата дългова вълна е в Латинска Америка, 80-те години на миналия век, когато 16 държави от този регион бяха принудени да преструктурират своите заеми.

Началото на 21-ви век Югоизточна Азия е засегната от втората дългова вълна, а по това време Щатите и Европа поеха тежестта на третата дългова вълна. Тя е по-известна и като голямата финансова криза през 2007-ма и 2008-ма година.

В момента светът се намира в четвъртата вълна, започнала през 2010 година. Тя съвпадна и с пандемията от COVID-19. Правителствата трябваше да поемат още повече дългове, за да помогнат на бизнеса и гражданите да смекчат въздействието от блокирането на икономиките, пише БТА.

Така през 2020 година глобалният дълг нарасна до 256% от БВП. Това е най-голямото увеличение на дълга за една година от Втората световна война насам.

Пандемията обаче не само хвърли света в хаос и непредвидени разходи, но и оголи вече съществуващи проблеми. Дълговете се трупаха поне десетилетие преди това, тъй като отделни лица, компании и правителства харчеха извън възможностите си. И това несъмнено води до завадаването на въпроса: твърде много ли е дългът и неустойчив ли е той?

Могат ли икономиките да харчат още повече пари?

Япония, четвъртата по големина икономика в света, е една от най-задлъжнелите страни в света. Общият ѝ дълг възлиза на над 600% от БВП.

От друга страна, нововъзникващите икономики имат дълг от 105 трилиона долара, но съотношението дълг към БВП на развиващите се пазари достигна нов връх от 257 на сто - повишавайки общото съотношение за първи път от три години, като Китай, Индия и Мексико са с най-голям принос.

По-добрите политики и финансовите регулации удържаха широкообхватната дългова криза досега.

Многото финансови рискове, перспективата за по-силен долар или търговска война може да бъде достатъчна, за да насочи една или няколко държави към фалит.

А дали това ще се случи?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 84. Пак ли имаш проблем с отделителната система ? Тука ше го прайм кат Рсия. Нема да одим никъде.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 83. Къф контранаступ бе шмиргел ? Здрассссти. Яде ли те нещо ?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България също е с нисък дълг - около 15 хиляди долара на човек. В Люксембург всеки дължи 130 хиляди, Швейцария - 100 хиляди, САЩ 83 хиляди, Белгия и Германия по 55 хиляди. Люксембург 130 хиляди на човек, а нищо не произвеждат, нямат никаква икономика, Швейцария и Белгия също нямат икономика и нищо не правят.
69
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долара е световна валута и ще остане такава поне още 10 години .Така са направили тарикатите , че всичко се смята в долари .Един барел петрол струва еди-колко си долара , може да се сметне и в юани , но пак минава през курса на долара - там е цялата уловка .Производството на една 100 доларова банкнота е 4 цента , тоест като напечатат 100 долара могат да купят стока от Ктай например на цената на печата 4 цента и по този начин изнасят цялата инфлация навсякъде по целия свят .
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 79. Кой той ?
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 74. И що трябва да е в русия екскрементче редко ?
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 71. Нал ти рекох, че са прай от човеци, а не от екземпляри кат теб дето искат "да имат".
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До дедо ви 68. Кой та пита. От държавния дълг не можеш избяга. Между другото те са събрли тука ябълки, круши, къпини и трънкосливки за да излезе едно внушително число.
64
1
 
8
 
! Отговори
в Русия преди 3 месеца
Русия няма дългове. Русия вече е първа европейска икономика и пета световна, със заявка да стане четврърта.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен67. Цоциализъма се прай от човеци.
62
0
 
6
 
! Отговори
дедо ви преди 3 месеца
аз нямам вина за тоя дълг , купувам това за което имам пари , нито ходя на море ако нямам пари . живот на заем е много глупаво нещо .
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако човек е взел 100 хил. от банката , има проблем . Ако обаче е взел 1 милион , банката има проблем .Така ще стане и с дъга .
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Следва пари стоки пари прим. Дедо Маркс ги е разкрил тези тайни.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Капитализма е експолататорска система или иначе казано , богатите си имат роби . Всички приказки за напредък ,зелени политики и други щуротии са откровенни лъжи . Помня през соца всичко беше в стъклени бутилки , а сега навсякъде е найлон и пластмаса , е не е ли лицемерие ? Навремето на всеки ъгъл имаше чешмички за вода , сега ги затапиха и продават бутилка вода по левче ей така от добро сърце ,6 милиона бутилки по левче е 6 милиона левчета само днес ако е горещо ....
58
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 60. Тогава нема да ти требе и мозък. Само гръбначния.
57
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 60. Е па не мой само да дишаш пиеш вода и плюскаш.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако осъзнем , че най важните неща за живота са въздух , сладка вода и храна , ще се окаже че сме една от най богатите държави в света .
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Балонът се надува, надува, надува. Надувайте момчета да стане на парчета Бум!
54
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 месеца
Какво следва - следват пророчествата на Апокалипсиса! Целенасочено ни удрят от Космоса и малцината, които оцелеят се озовават като на нова планета - изгорена и почти унищожена! Няма да има ги "богоизбраните" мошета и техните банки, и експанзията на Запада на Изток...
53
0
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 3 месеца
Най-добре си има. И не е "световен", а по държави. "Световен" е защото са го събрали общо по държави. Коя държава какво на кого дължи е друг въпрос. Но дълговете са се трупали столетия. Не са от вчера. това че използват думата "световен" е поредната манипулация.