"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара

Засилва се натискът срещу американският президент в борбата му за втори мандат
Обновена: 29 юни 2024 10:15 | 29 юни 2024 10:05, Красимир Ангелов
153
"Ню Йорк Таймс" призова Байдън да се откаже от президентската надпревара
Снимка: БГНЕС

Редакционната колегия на големия американския вестник "Ню Йорк Таймс" призова президента на САЩ Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара, ден след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.

Макар да настоява, че 81-годишният Байдън е бил "възхитителен президент", либералното издание заключава, че на дебата той е изглеждал като "сянката на велик държавен служител" и би се впуснал в "безразсъдна авантюра", ако продължи кампанията си.

Още по темата
"Няма причина партията да рискува стабилността и сигурността на страната, като принуждава избирателите да избират между недостатъците на г-н Тръмп и тези на г-н Байдън", пише вестникът. "Твърде голям залог е просто да се надяваме, че американците ще пренебрегнат или ще омаловажат възрастта и немощта на г-н Байдън, които те виждат със собствените си очи", добавя нюйоркското издание.

"Ако рискът от втори мандат на Тръмп е толкова голям, колкото той казва - а ние сме съгласни с него, че опасността е огромна - тогава неговата отдаденост на тази страна оставя на него и на партията му само един избор", посочва "Ню Йорк Таймс".

Редакционната статия беше публикувана два часа след като Байдън пристигна в Ню Йорк за двудневна обиколка за набиране на средства за кампанията си.

Тя последва ден на хаос и объркване сред демократите, след като Байдън многократно замръзна, говореше неправилно и губеше мисълта си по време на първия от двата планирани дебата срещу своя републикански съперник в Атланта.

Още преди публикуването на материала на редакционната колегия на "Ню Йорк Таймс", двама от най-изтъкнатите колумнисти на вестника също призоваха Байдън да се оттегли. "Демократическата партия разполага с някои изтъкнати фигури, които според мен биха били в добра позиция да победят Тръмп през ноември", написа Никълъс Кристоф късно в четвъртък след дебата.

"Това ще бъде труден избор. Но, господин президент, един от начините, по които можете да служите на страната си през 2024 г., е като обявите оттеглянето си и призовете делегатите да ви изберат заместник, защото това е най-сигурният курс за нашата нация", добави той.

Томас Фридман, който нарече Байдън "мой приятел", заяви, че гледайки дебата се е разплакал и призна, че "Джо Байдън е добър човек и добър президент, но няма работа да се кандидатира за преизбиране".

Вече текат и спекулации да евентуалния заместник на Байдън, като сред интересните имена е и това на бившата първа дама Мишел Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Москва: Расте рискът от пряка конфронтация между алианса и Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
8
 
1
 
! Отговори
До 76 преди 4 дни
О, много ти благодаря! Ако в САЩ са 1000 конфликта, в Русия са 10 000, за също кратката и история! Семейни конфликти броят ли се?
76
2
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 дни
РЕЙТИНГА НА ДЖО БАЙДЪН СРЕД ДЕМОКРАТИТЕ Е НАЙ-ВИСОК !
75
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Путин е от 25 години, аде стига бе, сигурно е ,,избиран", такъв избиран няма,знаете какъв е ,,избиран" 25 години
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
САЩ има към 1000 военни конфликта за кратката си история, повече от Русия, порови се из Интернет и Уикепедия.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По -скоро Русия е водила 500, а САЩ 250, защото са с по - нова история.Но войни са се водили и преди Русия и САЩ да поемат нещата в света.Демократична Атина за цялата си история има само 2 мирни години- само 2 години, представи си.Рим рядко е бил в мир.Давам ти пример за нашата цивилизация.А за останалите не ми се и мисли.
72
1
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 4 дни
ДЕДО ШЕ ЛЕГА !
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Трудно е, простака не умира, те да бяха поне малко цивилизовани, ама те не и не, пълни азиатци.....ти не ги ли виждаш и тука туристите им как гледат като тарамбуки,то си личи че са хаховци, и все да излъжат, да откраднат, Азия....
70
1
 
14
 
! Отговори
Американофилите, преди 4 дни
поплачете си - ще ви олекне!
69
0
 
10
 
! Отговори
Браво! преди 4 дни
Абе не може да се отрече факта, че все пак джо дименцията успя да остане прав и буден за над 90 минути! А на всичко отгоре си отговори и на всички въпроси... и всичко това само с един паамперрс!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен "само ако Русия бъде унижена и победена и веднъж завинаги" ------------- ами айде де... я колко народ се пробва и все не става. Явно нещо друго ще трябва да се унищожи и победи веднъж завинаги и това ще да са наглосаксската империя и дългоносите.
67
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Америка е водила 5 войни, Русия 500 , въобще не го приравнявай, историко!
66
0
 
14
 
! Отговори
изкуфял демократ преди 4 дни
Аааааа, не! Искаме си гаражния Джо! Не го даваме за нищо на света....той ще изкара още 10 мандата, след като цялата фармацевтична индустрия работи за него...!
65
1
 
7
 
! Отговори
среден 3 преди 4 дни
До ДЖО БАЙДЪН "ЕЙ СЕГА ВЕДНАГА СЕ ОТКАЗВАМ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА НАДПРЕВАРА ДА ЗА СПЕЧЕЛИ "ДОСТОЙНИЯ" ОСЪЖДАН ЛЪЖЕЦ ДОНАЛД ТРЪМП :dD" --------------------------- браво! Научил си шо0р00шките опорки.. ама вкарай малко въображение, а не директно да цитираш от инструкцийте.
64
4
 
7
 
! Отговори
до 65 преди 4 дни
Ами ти си отбратното на това, което пък русофилите казват:САЩ са виновни и ако ги няма няма да има даже войни.Наивни тези.Преди 15 век Русия е под татарско иго, но войни се водиха постоянно в света.А Америка я нямаше преди 18 век, всякаш нямаше тогава касапници по света.Войната е заложена в човешкото днк, за съжаление, живота е такъв- борба.
63
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Не знам кой, но мир в света може да има само ако Русия бъде унижена и победена и веднъж завинаги и се покаже че тя няма право да напада страни!Не знам кой, но един от двамата трябва да то направи!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А галка от посолството какво мисли по въпроса?
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Системата може да понесе всичко, дажв Тръмп и Байдън и то се видя.Даже може Тръмп и Байдън по още веднъж.Уви, грешките , които се направиха с исляма не могат да бъдат поправени вече, особено мирно, защото исляма сам по дефиниция е свещена война с нашата цивилизация.Франция и Европа изезват в хаоса на шериата.Проблемът с Путин един ден ще приключи, но войната с исляма -не.И това не могат още да осъзнаят на най - високо ниво тези политици и кукловодите.
60
9
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 дни
това е Нашият Президент! само с Негова Помощ можем да Възстановим СССР!!
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Байдън идеално щеше да се разбира с Елцин. Единия неадекватен от пиянство, другия неадекватен по биологично-медицински прчини. По-весел свят нямаше да има :))
58
6
 
10
 
! Отговори
запознат преди 4 дни
Америка е била винаги демокрация без значение дали управляват демократи или републиканци. Само болните глави родиха тези глупости като край на демокрацията и т.н. Тръмп ще спечели на 100% и то не защото Байдън е стар, а защото политиката му е слаба.