Ще има ли среща между Тръмп и Орбан?

Бившият президент е в резиденцията си в Маями
11 юли 2024 16:03, Инна Ангелова
15
Ще има ли среща между Тръмп и Орбан?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очакваната среща между бившия президент Доналд Тръмп и унгарския премиер Виктор Орбан ще се проведе в резиденцията на американеца Мар-а-Лаго във Флорида, съобщава "The Guardian”. Според източници на изданието, основната цел на срещата между двамата е да се договори мирно споразумение между Русия и Украйна, без да се консултира с други държави от ЕС или с администрацията на президента Джо Байдън.

"The Guardian” твърди, че по време на срещата на върха във Вашингтон Орбан по всякакъв начин е избягвал президента Джо Байдън, дори не е поискал лина среща с него.

Унгарският премиер тихо се стреми да договори уреждане на войната в Украйна с оглед на преизбирането на Тръмп, допълва в-к “Труд”. Преднината на Тръмп в президентските социологически проучвания беше подсилена от неуспешното представяне на Байдън в дебата и въпросите за неговата умствена острота и възраст.

До този момент Орбан се срещна с президента Зеленски и президентът Путин. Bloomberg News късно вечерта в сряда съобщи, че Украйна обмисля нови мирни преговори, които ще включват срещи с руски официални лица, както и потенциална среща между Тръмп и Орбан в Мар-а-лаго, където двамата ще обсъдят скорошните дискусии на Орбан с Путин и Зеленски .

Орбан може да използва настоящия контрол на Унгария върху председателството на Европейския съвет, за да твърди, че преговаря от името на други нации от ЕС, според вътрешни хора в Будапеща, Брюксел и двете кампании във Вашингтон, включително с потенциален новоизбран президент Тръмп.

Орбан сподели само кратко ръкостискане с президента на САЩ на сцената в сряда, ден след срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за когото каза, че ръководи „единствената страна, която успешно действа като посредник между воюващите страни в руско-украинската война ”.

Наблюдателите не очакваха Байдън да проведе двустранна среща с Орбан.

Източник, запознат с плановете на Тръмп споделя друга теза - че бившият президент планира да остане в резиденцията си Мар-а-Лаго поне до края на седмицата, а след това ще отлети за Филаделфия за митинг. Той дори няма "хипотетично“ време за среща с Орбан след това. Това остави четвъртък като единствения ден, в който Орбан можеше да долети, за да се срещне с републиканския кандидат.

Тръмп също би бил предпазлив в отношенията си с Орбан, който се опитва да се позиционира като посредник на власт в Европа, каза лицето. Bloomberg News съобщи, че Тръмп не е поискал от Орбан да преговаря за мирното споразумение вместо него.

По време на пресконференция в Будапеща в понеделник шефът на кабинета на Орбан Гергели Гуляс беше попитан дали Тръмп и Орбан ще се срещнат по време на посещението му в САЩ. „Струва си да срещнеш хора, които се интересуват от мира“, отговори той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: орбанСАЩсрещаТръмп
Още от САЩ
Тръмп обмисля намаляване обема на разузнавателна информация с Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Възможно, но не е задължително, днес, има частни и закрити спътникови видеоканали!
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ам да кляка запада на путинското джудже и да приключваме, не разбирам какво се мъкнат по срещи, да се кланят на дребосъка и толкоз
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За ужасТ на Ястребите на Запад, започна процес на търсене на МИР. Орбан не е eдинственият, който мисли по този начин. Ще има и други, които ще го подкрепят. И ако Тръмп го приеме за партньор в този процес, ще има много силна подкрепа и шанс да постигне МИР.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
направо да се съберат орбанчо, путинчо, кимчо, си дзин пинчо и вучичо
5
1
 
0
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Ще има. И Бидоня ще подслушва срещата онлайн - чрез Лудия кон. И после Тръмп ще се чуди откъде Джо има инфо за срещата:)
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сигурен съм, че ще има среща. Още на 5 юли изказах предположение, че мирната обиколка на Орбан, е съгласувана с бай Дончо. Критикуващите Орбан европейци не успяха да се запенят и моментално млъкнаха. Усетиха се, че се играе на висок залог.
3
2
 
6
 
! Отговори
Коментар по заглавие преди 2 седмици
А защо да няма?
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Примката около еврейчето Зеленски и господаря му с деменцията се затяга !
1
7
 
4
 
! Отговори
Днес преди 2 седмици
Гадо..те в ЕС са предприели процедура за свалянето на Орбан от ротационото председателството на ЕС.