Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се мени животът а? От двамата кандидати, вече Тръмп е изкуфелия старик...
246
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рижия клоун изгоря.
245
5
 
23
 
! Отговори
правете си сметка преди 1 месец
Черна ,расистка крайно лява екстремистка с отрицателно IQ Цялата й кариера минава през леглото на двама женени беки мъже Един конгресмен и един сенатор
244
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала още не е започнала, а вече води на рижия клоун.
243
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е ***. Той смени Байдън с Камала. Трябваше само да го хвали и да чака.
242
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само напред Камала Харис.
241
5
 
16
 
! Отговори
Арменчето преди 1 месец
Хеврейски лъжи,нормално
240
4
 
20
 
! Отговори
Измамници преди 1 месец
Тя и Хилъри Клинтън водеше Тръмп 2016-та, според тия същите корумпирани агенции. От анкетираните обикновено 40% са демократи, 35% независими и 25% републиканци. Класичска измама на Демократите. Като сложим в уравнението и 99% от медиите, които са тяхна собственост, картинката става пълна. Dnes.bg, за съжаление, е същия oтпaдък.
239
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала май-май ще прегази рижия клоун...
238
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още преди Байдън да се оттегли от предизборната президентска кампания ви Предупредих за американския Ясновидец, който имаше видение преди повече от 10-на години, че Т::ъмна жена ще стане президент на Щатите и ще доведе държавата до тотална разруха!!! Тази ще е следващия президент на САЩ, тя ще довърши Щатите!
237
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво води Харис, като в Америка има така наречените първични избори????? А тя не е избрана от никого
236
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те дори в собствения ѝ лагер не я подкрепят половината демократи... Лъжете повече и от нашичте бра'чеди от индийски произход
235
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Go Kamala, go!
234
2
 
34
 
! Отговори
мдааа преди 1 месец
Те американците, гласоподаватели демократи, още не са се събудили от шока, че ги мачкат републиканците и ти да видиш...Камилата водела на Тръмп от вчера до днес. Ай, по-леко с фалшивата пропаганда, де! Смях в залата!
233
2
 
33
 
! Отговори
Баба Хвърчилка преди 1 месец
Медиите са 99% в ръцете на Демократите и се започва с лъжите за преднината на Камилата! Гнус да го е човек от лява ***!
232
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мдаа, понастоящем Тръмп е старият, изкуфял кандидат. Какво нещо е животът а?
231
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тръмп е много възрастен. Може изобщо да не доживее до изборите, камо ли да ги спечели и да е адекватен до края на мандата си." - Странно ... когаот хората казваха същото за Байдън, ги наричаха конспиратори и "age-исти" или нещо такова.
230
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камила Харис прави Тодор Живков, да изглежда на оратор.
229
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 247 - Джо Байдън :)
228
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой сега е сенилният старец?