Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
25
 
12
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 месец
Дори и една камила ще победи измамата "Тръмп".
26
9
 
18
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Посолството пак пуска грантове на обърналите пола си, беше вдигнало ръце от дядо Джо. За щастие, Мъск е човекът, който води Америка, а не някакво си провинциално посолство :) Ще ви върне пола пак, спокойно :)
25
3
 
13
 
! Отговори
Алов преди 1 месец
Като в Б-я Пеевски подготвя и после преправят бюлетините ясна ни е схмеата
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Kъде се е чуло и видяло жена президент на САЩ?...
23
22
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Платена Пропаганда === Ти говорител на американския народ ли си? А, дрогарю, кажи де? :))) Ти си един комунист, пенсионер. Вие комунистите обичате винаги да говорите от името на НАРОДА! Народа иска това...Народа иска онова :))) Обожаваш таксиметровия шофьор от Кремъл, нали познах> :))) Толкова сте елементарни, няма накъде повече. Точно Тръмпaнара каза, че ще даде толкова много и супер оръжие на Украйна, че да обърне войната и да принуди Пyтляpa да седне на масата за преговори :)))
22
11
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
тръмп е мъжага, къде е тръгнала да се мери тая загоряла тенджера!
21
9
 
32
 
! Отговори
паф преди 1 месец
тия анкети между афроамериканци ли ги правите?
20
37
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Родения със сребърна лъжичка Тръмп срещу една тръгнала от нулата бойна ,непоколебима и уверена жена.Преодоляла всички несгоди в живота стигнала до главен прокурор и вице президент.Хищника трето поколение милярдери Тръмп този път ще срещне не госпожа Клинтън а един Боец който е много силно мотивиран.Ако Хилари беше ненавиждана за арогантноста си и с това предопредели победата на Тръмп то Камала е от друго тесто събирателен образ на американската мечта.Успех Камала
19
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Води според шopoш-медиите. Този филм го гледахме през 2020 г, когато трябваше да легитимират бюлетините, пуснати по пощата от отвъдното.
18
8
 
22
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Сменилите пола си, почнаха да ръсят умни неща във форума :). Ето, затова Мъск иска да ви затрие и ще ви затрие един ден.
17
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оранжавия клоун махна ли си памперса от ухото?
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 11 Не е за това, а че си платил чуккането през данъците на фирмите си!
15
23
 
14
 
! Отговори
ДОБРО УТРО, БЪЛГАРИЯ преди 1 месец
Оранжевият е в паника! КОЙ сега е "сенилният старец"?? :)))))
14
9
 
22
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
празни надежди на днесарите че ще останат на хранилката на биденосвците, ттърсете си нова работа след ноември, парите за лиз........ите и лакеите свършиха
13
3
 
21
 
! Отговори
в страната на демокр преди 1 месец
акция, всичко е манипулация, променят мисленето на хора които не могат да мислят чрез подвеждащи статии и стъкмистика, едва ли не Тръмп се е отказал от надпреварата не, че той ще промени нещо съществено.
12
11
 
36
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
И за какво е осъден Тръмп, че е чукал и си е платил на порно актриса къде е престъплението, че нещо не мога да вдена.
11
10
 
18
 
! Отговори
FMC преди 1 месец
Само 56% от американците смятат, че Камила е пригодна умствено? Много зле. Явно не е толкова умна, щом цели 44% смятат, че не е пригодна умствено да управлява :) Но, нека изчакаме, една думичка не сме чули от устата и. Ако я държи все така затворена, може и да запази процента на умствена пригодност. Ако я отвори, нищо чудно дядо Джо да я изпревари.
10
33
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво чудно има - прокурор срещу осъден престъпник. Какъв да е резултата?
9
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обработват стадото за голямата измама на изборите. Да не мислите че "ала бала" технологията ние сме я измисли? В САЩ са най големи майстори на "ала бала". Там освен с машини, дори гласуват дори с хартиени бюлетини по пощата.
8
14
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде започна се!!-:) Абе Тръмп ще спечели и това е!!