Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп

Това сочат резултатите на ново проучване
24 юли 2024 07:00, Александър Попов
402
Обръща ли Камала резултата? Харис води с 44% срещу 41% пред Тръмп
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезиденткаата Камала Харис има незначителна преднина от 2 процентни пункта пред републиканеца Доналд Тръмп, след като президентът Джо Байдън прекрати кампанията си и ѝ предаде щафетата, показва проучване на Ройтерс/Ипсос.

Изследването е направено през вчерашния и днешния ден, след приключилата в четвъртък национална конференция на републиканците, на която Тръмп официално прие номинацията на партията си, и обявената от Байдън в неделя негово решение, че се отказва от надпреварата и че подкрепя издигането на кандидатурата на Харис.

Харис, от чието обкръжение твърдят, че тя вече си е осигурила номинацията на демократите, води пред Търмп с подкрепа от 44% срещу 42% за републиканеца, сочи националното проучване. Това означава, че преднината ѝ е в границите на 3-процентната статистическа грешка.

В проучване, направено на 15 и 16 юли, Харис и Тръмп имаха еднакъв дял на подкрепа от 44%, а в предишно издание на изследването от 1-2 юли републиканецът водеше с 1 процентен пункт – и в двата случая преднината на всеки един от кандидатите отново беше в рамките на статистическата грешка.

Макар и националните изследвания на общественото мнение да дават някаква индикация за нагласите сред американските избиратели, изборите в САЩ обикновено се решават от няколко стратегически важни щата, които могат да наклонят в едната или другата посока съотношението на силите в Избирателната колегия – органът, който в крайна сметка определя кой ще бъде новият американски държавен глава.

Според най-новото проучване 56% от запитаните регистрирани гласоподаватели са съгласни с мнението, че 59-годишната Харис е "умствено пригодна и е способна да се справи с предизвикателствата"; за сравнение, същото казват за 78-годишния Тръмп едва 49% от анкетираните.

За Байдън това мнение споделяха само 22% от избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън сложи край на участието си в предизборната надпревара след дебат с Тръмп, в който често заекваше и не парираше с нужния хъс нападките на републиканеца, които съдържаха неистини, отбелязва Ройтерс.

Помолени да споделят кого биха подкрепили при хипотетичен дуел, при който в бюлетината освен имената на Тръмп и Харис стои и това на независимия кандидат Робърт Ф. Кенеди-младши, 42% от избирателите отдават предпочитанието си за Харис, а 38% за Тръмп, което означава, че при подобен сценарий разликата между двамата вече излиза извън рамките на статистическата грешка. Кенеди, който според проучването се ползва с подкрепата на 8% от избирателите, все още не е изпълнил изискванията на много щати, за да бъде допуснат до участие в изборите на 5 ноември (за да бъде включен в бюлетината, той трябва да събере законово определен брой подписи на граждани в подкрепа на кандидатурата си, бел. ред.).

Проучването на Ройтерс/Ипсос е направено по интернет сред 1241 пълнолетни жители от на цялата територия на САЩ, включително сред 1018 регистрирани избиратели.

Тръмп готов за дебат с Камала

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп изрази днес готовността си да проведе дебат срещу новия си съперник от Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември Камала Харис, предаде Ройтерс.

Бившият американски президент заяви пред журналисти в конферентен разговор, че е готов да проведе повече от един дебат с Харис.

Камала Харис стана предполагаемият кандидат на партията, след като президентът Джо Байдън се оттегли в неделя от изборната надпревара заради намаляващата подкрепа за него в битката срещу Тръмп./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


402
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Хахаха, надай се жено на пиян...Абсолютно жалка работа, явно нещата са отчаяни, почваме с летящ старт в промивките, че няма време!
206
3
 
11
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Този резултат е възможен само, ако са питали единствено членове на демократите. Камала е известна като говореща пълни глупости, корумпирана и назначена заради секс и да има там жена на пост. Даже черните не са й много фенове. Ако се усетят, че е индийка, а не с африкански корени, съвсем отече и откъм подкрепата в гетата. По ум може би близо до нея, макар и да има да я догонват, Марчето и оная кака с "Хорс уент ту дъ ривър".
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бързата камила изпревари автобуса :)
204
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Тръмп ще унищожи демокрацията" - Каза партийно избраният кандидат, за когото никой не е гласувал.
203
4
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
"показва проучване на Ройтерс" -- Тия са агенция за фалшиви новини и не губят време от първия ден! Опитват се да влияят на независимите да отидат след "лидера"..
202
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Днес" е като лъжливото овчарче, никой не им вярва. Четем го, колкото да видим каква глупост ще напишат.
201
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камала Харис е изключително непопулярна! Има разногласие в демократическата партия, например Обама залага на Хилари Клинтън....
200
5
 
15
 
! Отговори
преди 1 месец
Видях други резултати вчера - 51 > 48 за Тръмп. От де ги взехме тез резултати, син? Или други фейк нюз шампиони? А и кво ли значение има кой кво мисли тука
199
10
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 месец
Моля ви се, камилата няма как да води на Тръмп. Не че Тръмп е някакъв велик и невероятен, но просто е далеч по- нормален и логичен човек от камилата и байДън. Знаем маркетинговите агенции как работят, в Хамериката не е по- различно.
198
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Невроатлантиците се опитват да кажат, че Тръмп също е заплаха за Путин, но изпод тези думи прозира страха, че ако спечели ще се наложи всички военни конфликти с участието на САЩ, дори и този в Украина да бъдат прекратени. Невроатлантизма няма да има кой да защитава с легионите си наречени НАТО и така ще се обезмисли съществуването му. Ние знаем колко приспособими са т.нар демократи и бързо ще заобичат Тръмпи, даже ще започнат да го наричат НАШИЯ ПРЕЗИДЕНТ!
197
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наркомана не знае сега на кого да се подмазва - на Камала или на Тръмп. Всъщност Камала не е такава тапачка кавато изглежда (или се прави на такава) и като нищо може да катурне Тръмп на изборите.
196
2
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Изборите в САЩ са фикция!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Избор там няма, народа е номинално ходи да гласува. Накрая избора се взема от членове на изборни комисии по места в отделните области и те гласуват. Точно тези хора ще гласуват както им бъде наредено или както бъдат купени или шантажирани. Избори за сената в САЩ да сте чували? Това е единствената държава в света, където хората не избират нищо и никой!А те на това му казват демокрация!!!!!!!! Лицемери и убийци.
195
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готови са пак да откраднат изборите. Тая оффца няма никакъв шанс с/у дори една пуйка ако сложиш с/у нея. Тя е толкова непопулярна сред демоНратите, че самите казваха че единствения й шанс да влезе в политиката беше като се прикачи към насранияПамперс. Сега изведнъж била водела с/у Тръмп. Пак лъжи, измами и манипулации на тея дяволи.
194
1
 
5
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
....хахахахааа...."проучвания" ....спомнете си за нашите социологически агенции....според кой колко при плати и ето ти " проучване "....няма такива наивници .......всичко е една огромна лъжа и манипулация ...а целта на всички участници в нея са едни огромни пари !!!
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименВ тоя бранш БИВШИ няма!
192
1
 
9
 
! Отговори
Меломан преди 1 месец
До завчера знаех за една ямайка - Прешъс Уилсън. Сега научих за още една - Камала Харис. Тъй като гледам втората ще изпълни на живо в политически смисъл хитът на първата "Еднопосочен билет/One Way Ticket".
191
5
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 месец
До Анонимен 230 До сега нищо лошо не сме видели от Камала Харис , за разлика от Путин.
190
5
 
9
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Преписано от Ройтерс.....от кога Ройтерс дават достоверна информация ?!?? Проаганден рупор на демократичната партия.....
189
3
 
15
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
За два дена ли обърнала резултата???Това са приказки за наивници, не че американците не са такива!
188
3
 
14
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 1 месец
хахах почнаха да ни облъчват, за да няма "изненада"