Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват
31 авг 2024 08:15, Анисия Иванова
117
Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?
Снимка: БГНЕС

Флориан Вагнер е 37-годишен германски инженер и е част от разрастващото се движение на суперспестовниците, наречени още фругалисти (от латинската дума frugalis – в превод: пестеливо).

Той печели средно около 6000 евро нето на месец, но харчи едва една четвърт от тях. Останалите 4500 евро слага настрана, пише германската обществена медия АРД.

Целта на тези хора е да постигнат финансова независимост колкото се може по-рано и да се пенсионират още на 40 години.

Вагнер научил за новата тенденция преди няколко годинии и преосмислил изцяло разходите си: започнал да ходи на работа с колело вместо с метрото, да си готви вечер вкъщи, пазарувал веднъж седмично и почти изцяло изхвърлил от менюто си дюнерите и пиците. Освен това напуснал добре платената си работа и започнал собствен бизнес. "По този начин подобрих качеството си на живот", казва 37-годишният мъж. Точно това е и същността на движението на фругалистите.

Вложения във фондове, облигации и собственост

Но ограничаването на разходите не е достатъчно. Суперспестовниците инвестират голяма част от доходите си в акции и други капиталови инструменти. За да минимизират риска, те прибягват и до вложения в облигации или недвижими имоти.

Фругализмът е концепция за начин на живот, която тръгва от САЩ, разяснява АРД. Популяризират я блогъри като Money Mustache. Преди години канадецът описа как е успял да се пенсионира на 30-годишна възраст.

По време на финансовата криза от 2008 движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) набира все повече последователи и се разпространява и в Германия. Според философията му всеки, който е успял да спести 25 пъти повече, отколкото са годишните му разходи, е финансово независим.

До 70 процента спестявания

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват. За сравнение: хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо, съобщава Дойче веле..

Поради това се смята, че фругализмът не е за всички, а само по силите на хората с високи доходи. "Ако печелите само 1800 евро, няма да можете да спестите и половината от тях, защото по-голямата част от парите ще отидат за наема", казва пред АРД експертът Томас Кел от платформата за финанси Finanzfluss.

Освен това често животът предлага обрати и неочаквани ситуации, които може да попречат на целта за ранно пенсиониране на 40 или 50 години. Затова всеки трябва да прецени за себе си доколко реалистична е поставената цел. "Деца, жилище или продължително боледуване много бързо могат да увеличат разходите и да намалят дела от доходите, който бива заделян", посочва финансовият инфлуенсър.

Отказ и от почивка?

Финансовите експерти посочват и други рискове. Така например едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране. Затова е важно всеки да разработи за себе си и план за евентуално подобно развитие.

Флориан Вагнер вече е натрупал активи на обща стойност 480 000 евро. Въпреки това той е променил малко първоначалния си план за излизане в пенсия на 40 години. Сега е решил да продължи да работи и след 40, но само толкова, колкото иска - и без да му се налага да се отказва от почивка или ходене на ресторант. "Аз не се отказвам от неща, които обичам, и не се ограничавам. Винаги си казвам: ако утре загина при катастрофа, не искам да има нещо, за което да съжалявам, че не съм направил", казва 37-годишният германец.

Да прилагаш концепцията за суперпестеливост продължително време е огромно предизвикателство за много от тъй наречените фругалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Атаката в района на Курск извади Москва от равновесие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България наивниците живеят с мисълта, че след 20-30 г ще има кой да им осигурява пенсия! Ако не стане някакво чудо, няма как 1 млн работещи да хранят 4 млн деца и пенсионери!
50
0
 
19
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 седмици
много правилно е да изучиш и възпиташ децата си, но не е правилно да очакваш те да те гледат и да те финансират на старини...най-правилното е да не бъдеш в тежест на никого, а това изисква пари...
49
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прощавайте, ама 6к Евро са нищо за България, камо ли за Германия. На 37 съм, с отличен доход и доста инвестиции. И вчера го казах, ще го кажа и днес. Човек може да е спокоен, когато може да се издържа без да сменя начина си на живот (в моя случай поне 2 месеца почивки, нови коли, луксозни стоки и имоти) с 10% от пасивния си доход. Не съм го постигнал още. А по-смотана статия за пари на страна не бях чел. Парите умират, стоейки ей така. Те се инвестират, въртят се.
48
1
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Прекален светец и Богу не е драг. Ако си млад, надъхан, умен и предприемчив и да си мислиш за ранна пенсия е все едно кучето да си гони опашката. Парите които си спестил на младини ще са се стопили вече на старини. Истината е че трябва да се влага в нещо което или носи по малко доходност при нискъ риск или да се инвестира в по-дълготрайни активи. Най-важната инвестиция си остава в образованието и семейството. Когато си изучил и възпитал децата си, няма да се притесняваш за старините си.
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То е хубаво да се пести, но е важно и да се инвестира в нещо дългосрочно за да не ти ги изяде инфлацията
46
0
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 седмици
този човек е инженер и бързо е разбрал че е направил математическа грешка...спестените 480.000 евро ще му стигнат за не повече от 10 години, така че ще му се наложи да работи поне още 10 15 години. Ако средната продължителност на живота е 80 години, то той ще има нужда от най-малко 1.2 млн. евро за останалите 40 години от живота си а като прибавим и 40 годишната инфлация, ще се получи сума от над 2 млн. евро...
45
1
 
13
 
! Отговори
Знаем ги преди 2 седмици
Знаем ги немците. Всички са фругалисти. Бачкат и говорят цяла година как ще почиват лятото някъде две седмици. За съжаление са. Животите им са доста скучни. Южняците са друга бира.
44
1
 
9
 
! Отговори
redordead преди 2 седмици
това с внасянето за детето - я ми обясни, тези пари, които си внесъл, преди 15 години да кажем, каква им е цената в момента? Че то само преди 3 години 100 лева бяха двойно повече от сега, като покупателна стойност.През 2010 си взех един апартамент с кредит, тогава бяха най-ниски цени - 620 евро. Един познат тогава каза - аз ще събирам, че да имам по-голямо самоучастие - каквото събра изгоря, защото вместо да вземе на 600-700, взе на 1300...кешът не е актив сам по себе си.
43
0
 
19
 
! Отговори
Момчето преди 2 седмици
Живейте си живота,днеска те има,утре не.Българина строи къща все едно ще живее 1000 години,а пие и яде все едно ,че утре ще умре.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Става дума за инженер с 6000, а не за общак в немска кланица, или разносвач с 1500 месечно. Аз лично успявам от 30 до 50% да отделям, но това ще е недостатъчно за да се отдам на почивка след 50-те.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Трябва финансова култура, преди 10 години един познат му се роди дъщеря, той и жена му работещи, след време попитах колко внесоха на името на малката - "Ами бяхме започнали да събираме парите които ни дават баби, детски, еднократна помощ и ги изхарчихме". Ако от както се роди внасяте някаква дребна сума като навърши 20-25 г ще имате за старт в живота му и няма да ви е тежест на вас.
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ранното пенсиониране в повечето случаи е въпрос на късмет. Да си на точното място в точното време. Много хора инвестират в много неща но единици стават богати от тези инвестиции. Големите пари обикновено се правят лесно бързо и неочаквано. Примерно ако си купил Биткойни на стойност 1000 долара през 2011г. и си забравил за тази инвестиция в момента имаш 12 000 000 долара. Виждате как големите пари не се правят с работа и спестяване. Въпрос на късмет е
39
0
 
3
 
! Отговори
Държавен хрантутник преди 2 седмици
И аз спестявам една двайска на месец, въпреки че заплатата ми е смешна едва минава два бона,ама това е защото съм умен,пестелив и от знатен род,така да се каже от сой.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От акциите може и да си на загуба, но ако имаш 2-3 апартамента под наем може като мен да не работиш но и елеминираш ненужните и вреди разходи като примерно доставки. Има и много хора които пазаруват от магазинчето до блока без да са наясно, че там цените са двойни и тройни и не знаят да си готвят, вечни бедняци живеещи на доставки!
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако започнеш с 1000 долара и всеки месец добавяш по 1000 долара и влагаш тези пари американски акции като купуваш съдържанието на S&P500 за период от 20 години ще имаш около 700 000 долара. Това математическото очакване на база на историческите данни от последните 100 години. Но няма никаква гаранция че бъдещето ще е подобно на историята. Затова всичко в този живот е риск.
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България това не може да стане. На хората едвам им стига заплатата. Нищо не може да спестиш. И да спестиш ще се пенсионираш на 66 години. До тогава я камилата, я камиларя. Който иска да пести и може да пести, никой не му пречи. Но това са единици хора. Имаме само 7 пенсионера с най-високата пенсия 4234 лева. Над един милион са с минимална пенсия. А тези 7 пенсионера нищо не са пестили. Един от тях - седмия с пенсия 4234 лева е Жан Виденов, който фалира България и донесе Гладната Виденова зима.
35
0
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
22,го е написал точно,много хора не знаят че издържат тези търтей и ги носят на гърба до гроб.А уж соца свършил презц1990г.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според мен важното е в какво са инвестирани парите а не колко са спестени.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даваш под наем акомима кой да го наеме.Метресите са най добре.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много сложно го правят. Нещата са далеч по-прости. Просто като се родиш от ден първи трябва да спестяваш по 70 лв на ден и на 40 си милионер.