Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват
31 авг 2024 08:15, Анисия Иванова
117
Колко пари трябва да пестиш, за да се пенсионираш на 40 години?
Снимка: БГНЕС

Флориан Вагнер е 37-годишен германски инженер и е част от разрастващото се движение на суперспестовниците, наречени още фругалисти (от латинската дума frugalis – в превод: пестеливо).

Той печели средно около 6000 евро нето на месец, но харчи едва една четвърт от тях. Останалите 4500 евро слага настрана, пише германската обществена медия АРД.

Целта на тези хора е да постигнат финансова независимост колкото се може по-рано и да се пенсионират още на 40 години.

Вагнер научил за новата тенденция преди няколко годинии и преосмислил изцяло разходите си: започнал да ходи на работа с колело вместо с метрото, да си готви вечер вкъщи, пазарувал веднъж седмично и почти изцяло изхвърлил от менюто си дюнерите и пиците. Освен това напуснал добре платената си работа и започнал собствен бизнес. "По този начин подобрих качеството си на живот", казва 37-годишният мъж. Точно това е и същността на движението на фругалистите.

Вложения във фондове, облигации и собственост

Но ограничаването на разходите не е достатъчно. Суперспестовниците инвестират голяма част от доходите си в акции и други капиталови инструменти. За да минимизират риска, те прибягват и до вложения в облигации или недвижими имоти.

Фругализмът е концепция за начин на живот, която тръгва от САЩ, разяснява АРД. Популяризират я блогъри като Money Mustache. Преди години канадецът описа как е успял да се пенсионира на 30-годишна възраст.

По време на финансовата криза от 2008 движението FIRE (Financial Independence, Retire Early) набира все повече последователи и се разпространява и в Германия. Според философията му всеки, който е успял да спести 25 пъти повече, отколкото са годишните му разходи, е финансово независим.

До 70 процента спестявания

Фругалистите обикновено спестяват между 60 и 70 процента от това, което изкарват. За сравнение: хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо, съобщава Дойче веле..

Поради това се смята, че фругализмът не е за всички, а само по силите на хората с високи доходи. "Ако печелите само 1800 евро, няма да можете да спестите и половината от тях, защото по-голямата част от парите ще отидат за наема", казва пред АРД експертът Томас Кел от платформата за финанси Finanzfluss.

Освен това често животът предлага обрати и неочаквани ситуации, които може да попречат на целта за ранно пенсиониране на 40 или 50 години. Затова всеки трябва да прецени за себе си доколко реалистична е поставената цел. "Деца, жилище или продължително боледуване много бързо могат да увеличат разходите и да намалят дела от доходите, който бива заделян", посочва финансовият инфлуенсър.

Отказ и от почивка?

Финансовите експерти посочват и други рискове. Така например едно поевтиняване на акциите може да застраши планираното ранно пенсиониране. Затова е важно всеки да разработи за себе си и план за евентуално подобно развитие.

Флориан Вагнер вече е натрупал активи на обща стойност 480 000 евро. Въпреки това той е променил малко първоначалния си план за излизане в пенсия на 40 години. Сега е решил да продължи да работи и след 40, но само толкова, колкото иска - и без да му се налага да се отказва от почивка или ходене на ресторант. "Аз не се отказвам от неща, които обичам, и не се ограничавам. Винаги си казвам: ако утре загина при катастрофа, не искам да има нещо, за което да съжалявам, че не съм направил", казва 37-годишният германец.

Да прилагаш концепцията за суперпестеливост продължително време е огромно предизвикателство за много от тъй наречените фругалисти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Русия
Атаката в района на Курск извади Москва от равновесие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
за какво да пестя, просто ще стана министър или депутат в България, ще стана просто киро
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 88 Те тези младежи правят друга схема, но вече правителствата полека я удрят и съвсем скоро ще са без спестявания. Схемата е да натрупаш Х и да избягаш в Индия, Тайланд и подобни, където с 300-400 евро на месец си цар- прислужница ти работи за 30 евро на месец, а данъците са ти почти 0. Но вече почват с данък на вложения, акции, имоти, наследство, нереализирани печалби(не си продал, но поскъпнало) и т.н., а в Азия заплатите скочиха яко, както и имотите. Ако социтата не паднат, умира
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ЗНАЧИ ЕВРО-АТЛАНТА Той, за да взима 6000, трябва да се води на 9000(изчислено по калкулатор- нето 6075.75евро), което са под 1% от населението- нещо като хората тук с над 10000лв заплата. Средният германец е на нето 2600 евро(32141/г) след данъци при МРЗ 1524 и помощи по 1000. Затова и младите им квалифицирани хора масово се изнасят към Швейцария, където данъците са по-ниски, и политиците им се вайкат защо няма кадри. При техните наеми и цени на ток и горива, услуги са по-бедни от нас.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пенсионният фонд отдавна е окраден, няма кой да ни заработва пенсиите, за които сме платили. Пари в банката си е чиста загуба, непрекъснато се обезценяват. Много харесвам преписани статии нямащи общо с действителността тук. Яжте, пийте и си носете новите дрехи. И никога на кредит.
87
2
 
15
 
! Отговори
ЗНАЧИ ЕВРО-АТЛАНТА преди 2 седмици
ВЗИМА 6 000 ЕВРО НА МЕСЕЦ, А В БГ ПРИ 314 ЕВРО НА МЕСЕЦ ( 19 пъти по-малко ) ТИ СПИРАТ ДЕТСКИТЕ, ЗАЩОТО СИ БИЛ ПРЕКАЛЕНО БОГАТ !
86
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
И аз харча колкото Флориан Вагнер, по около 3000 лв. на месец, но не изкрвам по 12 000 нето, а 1200. А тези 3000 харчове ми трябват за наем, храна, вода, ток, данъци, некачествено медицинско обслужване и някои други спешно непредвидени разходи, като поправка на зъб или някой важен електроуред. Извинете, но една паста за зъби струва 10 лв., с четката 15 лв. Заплатата ми стига само да си купя хляб, тоалетна хартия и кисело мляко.
85
1
 
17
 
! Отговори
Козарчето Салил преди 2 седмици
И ко излиза , пестиш , пестиш , и накрая или умираш или ти ги взимат ..... да ти е.ем и пестенето, живей си докато можеш защото не се знае дали ще стигнеш до пенсия ...
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
" ...хората в Германия спестяват средно едва около 11% от доходите си. А много от тях не могат да заделят даже нищо..." За тези, които твърдят, че заплатите в Германия са високи. След данъци и осигуровки, доста по-високи от БГ, средните нетни заплати са доста сравними.. И са достатъчни само за оцеляване.
83
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Икономията е майка на мизерията
82
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В България всички депутати са в категорията супер суперспестовници за един мандат вече и внуците им имат спестени пари да не работята! И само от закуските пестят ,ако почнат и от овядите да пестат майко мила.
81
1
 
0
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Още един виц ли да кажа : Добре ама не е виц точно! Малко хора знаят, че гласът на G-man всъщност е на Харингтън - другия шеф! Не знам дали ще разберете майтапа.
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 2042 г. бялото население в САЩ ще е под 50%. Това е тревожното.
79
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До Анонимен 74 Всъщност в САЩ картинката е показателна(Подобна е в ЕС, където примерно Германия има 2.5 трилиона бюджет, но дължи 6.6 външен и 2.5 вътрешен дълг). 50% от бюджета, т.е. данъците, отива за ЛИХВИ ПО ДЪЛГА. След това вече идват и харчове за раздута администрация, НПО, социални помощи и т.н. Проблемът е, че политиците яко крадат. Примерно сенаторите им по закон са с право да търгуват с вътрешна информация и познай колко от тях са мегамилионери с цял живот само като политици.
78
0
 
19
 
! Отговори
До Анонимен 74 преди 2 седмици
Това е поучително. Защото данъците отиват не само за поддържка на армията и други институции, без които една държава не може да функционира. В САЩ има около 40 милиона хрантутника, главно в гетата, които никога не са работили и нямат намерение да работят. Те са на соц.помощи и нямат друга задача освен да ядат, да спят, да пълнят канализацията и да се размножават.Техния живот се финансира с парите на данъкоплатците. Затова данъците там са безумно високи. Ние да му мислим, защото развъждаме едни
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До popa ot razgrad "а като прибавим и 40 годишната инфлация, ще се получи сума от над 2 млн. евро..." Далеч си от истината. Само за 10г официално натрупаната инфлация е над 60%. Преди 40г(1984) в България литър нафта струваше под 10 стотинки и хората се топлеха масово на нафтови печки, парното беше под 10лв на месец, хлябът беше стотинки и т.н. Същото е било в САЩ- същи по 30-40000 долара, коли по 2-3000. Сега всичко е десетки пъти по-скъпо от тогава. Инфлацията не е линейна, а експоненциална.
76
1
 
17
 
! Отговори
Митко преди 2 седмици
70% от доходите могат да спестяват някакви хахо самотници (макар и висококвалифицирани), които си нямат никого. Броя на този тип хора доста се увеличи, затова нищо чудно, че има и такива, които се заблуждават, че щастието ги чака с ранното пенсиониране. В моето семейство спестяваме 20% от доходите. За повече вече трябва да се лишаваме от глезотии, което не е ок, защото животът е един.
75
0
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Трябва да сложим един надпис шефе : В програмата има продуктово позициониране на Valve Corporation!
74
0
 
3
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
Toва е хуморът на Valve Corporation. Рано или късно опирате до щангата кози крак като Брат Пит във Световна война Z. Това са златните ни вицове и аз да допринеса към колекцията хумор! Ама шефа още ме бие с онова като влезе при творческите екипи и рече: От днешният ден вие вече нямате гаджета, приятелки , съпрузи и съпруги! Алекс ви е приятелката, докато не е на пазара!
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ако сметнем Те направо увеличават данъците на първия. Корпорациите си имат вратички, но те струват милиони да влезеш в играта. Много хора в САЩ реват, че данъкът на къщата е огромен и след него нямат за храна. Спестявал си и имаш акции? Продаваш и дължиш половината пари за данък. Искаш да продадеш къщата и да смениш с по-малка?Не става- данък 45%, т.е. какво ще купиш с половината пари и да живееш? Блек рок вече държат 30% от жилищата заради изкупуване на дългове на опоскани данъкоплатци.
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Христо Христов То в САЩ втората поправка, която е за оръжието, даже не е за защитата на частна собственост. Буквално гласи, че хората имат право на оръжие, за да могат да се организират срещу правителството, ако то върви против интересите на гражданите. От това ги е страх политиците- бунтове. Те така или иначе имат въоръжена охрана, която е към държавата, т.е. никога няма да остане без оръжие. Важното е народът да не може да ги свали. Трябва им като в Китай- роб до живот и социални кредити.