Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия

Вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев
18 окт 2024 08:12, Елка Василева
192
Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започване на войната на Украйна с Русия. Този коментар за пореден път показва, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев, ако спечели изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно „най-великия търговец на Земята“ за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ, откакто войната избухна през 2022 г.

Тръмп е подлагал украинския лидер на жестока критика и за това, че не успява да постигне мир с Москва. Тръмп предположи, че Украйна може би трябва да отстъпи част от територията си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

Коментарите на Тръмп, направени вчера в Пи Би Ди Подкаст (PBD Podcast), отидоха крачка напред от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не е успял да сложи край на войната, но и за това, че е помогнал за започването й, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне.“

През септември Зеленски представи на Тръмп своя „план за победа“ за прекратяване на войната по време на среща в Ню Йорк, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако на 5 ноември победи вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите. Тръмп многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да встъпи в длъжност през януари, но не е казал как.

Харис обеща да продължи да подкрепя Украйна и представи победата на източноевропейската държава като жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ. Тя често е укорявала Тръмп, че не желае да се противопостави на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от САЩ
Земетресение с магнитуд 5 разлюля западния бряг на САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Може би му пада рейтинга и търси сензация. После е казал че ще продължи подкрепата за украйна. Той е непоследователен. Не може да се разчита на никой. Освен на себе си.
164
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ПСИХИАТРИ НЯМАТ ЛИ В САЩ?!
163
4
 
5
 
! Отговори
ПЕТКО САТЪРА преди 1 час
Прав е дедо Тръмпи, украинците са си виновни! Не трябваше да нападат навлязлите в украинска територия руснета, които са дошли на военно учение!
162
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Напълно вярно Нато не спази обещанието си да не се разширява на изток. То затова всъщност е войната в украйна. Вече се говори и за милитаризация на Япония. Ще има нова по голяма война вероятно.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Напълно вярно Нато не спази обещанието си да не се разширява на изток. То затова всъщност е войната. Вече се говори и за милитаризация на Япония. Ще има война.
160
4
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 час
До Анонимен 159 Това е било много преди войната. Никой не очакваше миролюбеца Путин , гарант на световния мир , да нападне. Явно нещо е станало с мозъка му. Трябва му скенер.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 153... Че то и нато обеща че нямаше да се разраства на изток, ама излъга..
158
5
 
1
 
! Отговори
Така е .. преди 1 час
В историята на САЩ няма такъв случай президент загубил изборите , да бъде избран от ново.
157
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тръмп е за лечение. Не вярвам обаче ,че някой може да го излекува.
156
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 154... Аз мисля че израел нямаше да е жив..
155
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тръмп е със сериозни психически отклонения и това не е от преди няколко години, а от раждането му .Ето така изглежда и така се държи едим истински психопат.Винаги съм се чудил, кой е по-болен Путин или Тръмп.
154
5
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 час
Мисля си ако Путин беше нападнал Израел , дали сега щеше да е жив .Вие как мислите ?
153
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да наистина,защо позволи?! Путин и другите лидъри от Русия го питаха дали да нападнат Украина и той се съгласи и им позволи. Спомням си излявленията на Путин и Песков ден преди войната: "Русия никога , не днес не утре, никога няма да нападне военно Украина". Спомням си как и Зелински им повярва и опитваше да успокои населението, след като Русия беше насочила над 200 хиляди военни и сериозна техника на границата.
152
1
 
2
 
! Отговори
Така е .. преди 2 часа
Тръмп не признава правото на всяка страна да взима решение за бъдещето си. Щам не се допитват до САЩ , не може. Тоя ни е ясен. Сега да видим Харис какво може.
151
8
 
2
 
! Отговори
Тръмп греши преди 2 часа
За доста неща е прав , но за Русия греши дълбоко и да взима страната ба агресора е лудост
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гераните създадоха на Киев кошмар за 6 часа снощи. Два концерта бяха отменени и градът остана в задръстване. Работата на украинската противовъздушна отбрана повреди четири жилищни сгради в централната част на Киев. Гераниумите постигнаха целите си",- съобщиха около 08:30 часа авторите на мониторинговия канал "Мушкато цъфти".
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Следват Искандерите и Х-35. Унищожени са 3 летища за F-16. Черноморските пристанища са затворени - кораби, превозващи снаряди на НАТО, спешно се оттеглиха от Одеса и Николаев далеч от Оникс.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Киев обяви рекорден удар: След 179 дрона дойдоха Искандерите. Унищожени са 3 летища за F-16. Черноморските пристанища са "затворени"Украйна | 18.10.2024.. Масовият удар, наречен от киевската военно-гражданска администрация рекорден, е регистриран през нощта на 18 октомври. В продължение на 6 часа нашите Герани поразяваха военни цели в Украйна. Според врага са регистрирани поне 179 дрона, но нашите военни смятат, че данните са силно занижени. Следват Искандерите и
147
0
 
0
 
! Отговори
juan преди 2 часа
До дезинформатор кой
146
4
 
3
 
! Отговори
Мъдрецът преди 2 часа
Тръмп да си гледа изборите, че е политически труп! Мина ли през лекар по препоръка на Харис? Беше негова идея дъртите да се проверяват.