Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия

Вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев
18 окт 2024 08:12, Елка Василева
178
Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започване на войната на Украйна с Русия. Този коментар за пореден път показва, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев, ако спечели изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно „най-великия търговец на Земята“ за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ, откакто войната избухна през 2022 г.

Тръмп е подлагал украинския лидер на жестока критика и за това, че не успява да постигне мир с Москва. Тръмп предположи, че Украйна може би трябва да отстъпи част от територията си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

Коментарите на Тръмп, направени вчера в Пи Би Ди Подкаст (PBD Podcast), отидоха крачка напред от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не е успял да сложи край на войната, но и за това, че е помогнал за започването й, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне.“

През септември Зеленски представи на Тръмп своя „план за победа“ за прекратяване на войната по време на среща в Ню Йорк, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако на 5 ноември победи вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите. Тръмп многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да встъпи в длъжност през януари, но не е казал как.

Харис обеща да продължи да подкрепя Украйна и представи победата на източноевропейската държава като жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ. Тя често е укорявала Тръмп, че не желае да се противопостави на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от САЩ
Земетресение с магнитуд 5 разлюля западния бряг на САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 часа
Е па прав е... донякъде. Милионите урки дет гласуваха за НАТО не са невинни!
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
САЩ като са толкова велики и могъщи, защо не са победили РФ още на Камала Харис ли чакат? Само питам бе, че ми е любопитно.
90
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тръмп е прав.Нима забравихте как укрите пращаха на "х.." руснаците?Еленски през 2015-та е подписал договор с дявола и става известен,т.е. през 2025-та му свършва славата.Всъщност е нает от Прегрешенко да играе негова конкуренция,но зад него той си стои.Целта е била точно да провокират руснаците.След като свърши войната никога не трябва да избират с такъв произход президенти,защото пак може да се пробват да разчистват територията за Нов Небесен Йерусалим.
89
2
 
9
 
! Отговори
до84 преди 3 часа
Ми що не питаш сърбите за Косово, където "демократите" го отделиха, квото каже посолството, тва е.
88
1
 
6
 
! Отговори
до 84 преди 3 часа
Ми що не питаш сърбите, където "демократите" го отделиха, квото каже посолството, тва е.
87
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Топ новина! Престарял човек от Вашингтон изпратил на телефонни измамници от Украйна 61 милиарда долара.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Никакво значение няма кой е в Белия дом РФ е доста силна.
85
2
 
3
 
! Отговори
Войводата преди 3 часа
1. ЗА НЕЯ 2. Има една китайска поговорка. Ще отделя първите 100 г от моя живот да унищожа САЩ 3. Това означава че ще посветиш целия си живот всички усилия за това 4. НЯМА държава организация паравоенна структура на света, която да не ме познава. 5. Ще ги смажа
84
6
 
9
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 3 часа
Питам многознайковците тук: ако един ден Румъния нападне България, бихте ли отстъпили Добруджа за да има мир??
83
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Война в Украйна щеше да има при всички положения, да не мислите, че НАТО 10г. въоръжава и подготвя най многочислената армия в европа ей така за лудо, ако Русия не ги беше изпреварила укрите след като ги подготвят и въоражат веднага щяха да нахлуят в Крим, който беше анексиран най демократично с референдум.
82
2
 
7
 
! Отговори
ало ало преди 3 часа
сибирската мечка ще си върне Крайната земя, защото това е нейна територия....без значение зад океана дали е президент или президентка! и извънземните не могат я спрат, камо ли някакви пудели!
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тръмп само си говори, за да печели рейтинг. Американците знаят защо помагат на Украйна, следователно тези пари не са дадени случайно или пък чрез рекет на Зеленски. Тръмп пък е най-големият лъжец и популист в цяла Америка.
80
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Крайно време е да се организира Международен наказателен съд за престъпленията на фашистка Украйна в Донбас!
79
1
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 часа
Тръмп няма как да прости на Зелето отказът да съдейства срещу Байдън.Клоунът отпада веднага след като Тръмп влезе в Белия дом.Не е важно по какъв начин ще изчезне.Иначе няма как САЩ да се откажат от Украйна,който и да е на власт,различен е само форматът.Примерно,демократите биха поддържали войната до дупка,с риск от унищожение на цяла Украйна и Трета световна,а Тръмп би приложил сирийския сценарий-взема каквото му трябва,а останалото на Русия.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тия да не объркаха Русия със Сърбия или Папуа Нова Гвинея?
77
1
 
2
 
! Отговори
абе преди 3 часа
хем искам, и хем не искам да свърши войната. не искам, защото ще продължат руснаците да изчистват укрофашистите до последния бандит
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Оправете си глупавия сайт бе.
75
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да бе, ама Русия не е Ирак, Сирия, Либия, Афганистан или Виетнам, руската мечка бие лошо, ако се наложи.
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Да бе, ама Русия не е Ирак, Сирия, Либия, Афганистан или Виетнам, руската мечка бие лошо, ако се наложи.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно най-великия търговец на Земята"................Ще го поправя; Зельо е най-великият ало-измамник на Земята. Всеки път като звънне в Белия дом ги завлича със стотици милиони възползвайки се от наивността на стареца там.