Спад в производството на говеждо месо в САЩ

Това отвори вратата за Австралия
17 окт 2024 17:37, Гергана Попова
4
Спад в производството на говеждо месо в САЩ
Снимка: БГНЕС/ EPA

Спадът в производството на говеждо месо в САЩ отвори вратата за Австралия да изнася рекордни количества месо, увеличавайки пазарния си дял в Северна Америка и Азия и насочвайки милиарди долари към преработвателите и фермерите, пише Ройтерс.

Австралия и САЩ са сред най-големите износители на говеждо месо в света. Всеки от тях представлява малко над 10% от световната търговия с говеждо месо, изпращайки около милион метрични тона на стойност около 8 милиарда долара всяка година в чужбина, показват търговските данни.

Сушата сви броя на добитъка в САЩ до най-малкото от 50-те години на миналия век, което накара страната да внася повече говеждо и да изнася по-малко.

Анализаторите очакват износът на говеждо месо от САЩ да спадне още повече, тъй като фермерите възпрепятстват размножаването на добитъка и възстановяването на стадата, създавайки нарастваща пазарна възможност за конкурентите.

Повечето големи износители на говеждо месо, включително водещият спедитор Бразилия, имат ограничена възможност да се възползват от тази възможност или поради спад в производството, или поради ограничен достъп до пазара.

Основните индекси на Уолстрийт се повишиха в сряда, като Dow отбеляза своя трети рекорден връх при затваряне за четири дни.

Южноамериканските производители са изправени пред мита в Съединените щати и на повечето им е забранено да доставят до Япония и Южна Корея, най-големите получатели на американско говеждо месо, поради правилата за шап.

Но Австралия е пълна с добитък след четири предимно влажни години и има безпроблемен търговски достъп до Съединените щати, Япония и Южна Корея.

Празникът на Австралия няма да продължи вечно. Пазарите на говеда се движат в цикли на намаляване на запасите и възстановяване и до края на 2020 г. стадото в Австралия вероятно ще бъде изчерпано, докато броят на говедата в САЩ трябва да се е възстановил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Русия
Харис за миграцията, смяната на пола и ще се среща ли с Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Спадът преди 42 минути
съответства на тенденцията да ни научат да ядем буболечки.
3
0
 
1
 
! Отговори
Камилата преди 2 часа
не обича говеждо
2
1
 
0
 
! Отговори
Баба Гошка преди 2 часа
На много места го ведата са 80те %.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Интересно как само в Южна Америка има шап, в САЩ и Австралия няма??? По една случайност конкурентите на атлантиците са отстранени. И тук имаме този проблем, след като конкурираме датското свинско изведнъж при нас румънците и испанците се появи чумата по свинете, в дания всичко е тип топ. Демократите използват доста недемократични методи за цакане на конкуренцията. Аз не си спомням през соца да имахме такива странни заболявания по животните, докато имахме държава а не разграден двор.