Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия

Вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев
18 окт 2024 08:12, Елка Василева
194
Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Доналд Тръмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че е спомогнал за започване на войната на Украйна с Русия. Този коментар за пореден път показва, че Тръмп вероятно ще промени радикално политиката на САЩ към Киев, ако спечели изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс.

Бившият президент републиканец често е критикувал Зеленски по време на сегашната си предизборна кампания, наричайки го многократно „най-великия търговец на Земята“ за това, че е поискал и получил милиарди долари военна помощ от САЩ, откакто войната избухна през 2022 г.

Тръмп е подлагал украинския лидер на жестока критика и за това, че не успява да постигне мир с Москва. Тръмп предположи, че Украйна може би трябва да отстъпи част от територията си на Русия, за да сключи мирно споразумение, отстъпка, която Киев смята за неприемлива.

Коментарите на Тръмп, направени вчера в Пи Би Ди Подкаст (PBD Podcast), отидоха крачка напред от предишните му критики. Той каза, че Зеленски е виновен не само за това, че не е успял да сложи край на войната, но и за това, че е помогнал за започването й, въпреки че конфликтът избухна, когато Русия нахлу в украинска суверенна територия.

"Това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне.“

През септември Зеленски представи на Тръмп своя „план за победа“ за прекратяване на войната по време на среща в Ню Йорк, която двамата лидери описаха като сърдечна.

Публичните коментари на Тръмп обаче предполагат, че той може да се опита да прекрати помощта за Украйна, ако на 5 ноември победи вицепрезидентката Камала Харис, кандидат на демократите. Тръмп многократно е казвал, че може да прекрати конфликта, преди да встъпи в длъжност през януари, но не е казал как.

Харис обеща да продължи да подкрепя Украйна и представи победата на източноевропейската държава като жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ. Тя често е укорявала Тръмп, че не желае да се противопостави на руския президент Владимир Путин, отбелязва Ройтерс.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от САЩ
Земетресение с магнитуд 5 разлюля западния бряг на САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
5
 
! Отговори
психо тръмп преди 6 часа
Стареца тръмп е циркаджия психясъл!
26
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Да бяха си спазвали минските споразумения и нямаше да ядат меча ллапа ното да ги газзи мечка, ама.
25
6
 
13
 
! Отговори
Което си е истината! преди 6 часа
Тръмп обвини Зеленски за започването на войната с Русия. . . Кабаретиста с чорапогащник може само да проси, но не и да преговаря! 90-те Украйна беше 52 млн, а сега са по малко от 20 млн! Голямата част са на Запад а остатъка в Русия! Този е директно за химическата спринцовка даже и без съд! Съсипа една страна от рода на Франция до ниво руини.
24
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Хахах рижака и той е невменяем като Путин
23
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
Вчера в Брюксел Зеленски е поискал или Украйна да влезе в НАТО, или да му дадат ядрени оръжия.
22
4
 
9
 
! Отговори
До 12 преди 6 часа
Много правилно си го написал. Зелени човечета след майдана, т.е. след преврата и стрелбата по полицията. И след подпалването в Одеса на профсъюзния дом в който изгоряха 50 човека...
21
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 часа
До 18, а расийската техника да не би да се плъзга по калта? Хахах, а според вас копейките, това обкръжение продължава да е "почти приключило" още от самото начало
20
5
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 6 часа
До Започва да вали "Малая Локня" Това име казва ВСИЧКО за "руската армия".
19
3
 
12
 
! Отговори
Чичо Дончо преди 6 часа
Ноември месец ще сложа зелето!
18
13
 
15
 
! Отговори
Започва да вали преди 6 часа
Започват есенните дъждове. Почвата се размеква и се превръща в кал. Западната техника в Украйна започва да буксува. Братушките почти затвориха обкръжението на курската групировка на фашистите между Малая Локня и Александровка. Скоро ще четем за поредното грандиозно обкръжение и масово поражение на наркоманите.
17
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
До Факти "Украйна не спази Минският договор"Абсолютна руска лъжа опровергавана многкратно. Не само това, но самия руски фашистки режим е отговорен точно за това, че не е спазвал Минските споразумения при това от ден първи след сключването им.
16
7
 
4
 
! Отговори
Архиваря преди 7 часа
"Това не означава, че не искам да му помогна, защото ми е много мъчно за тези хора. Но той никога не трябваше да позволява тази война да започне. /// Разбира се про-руските сайтове пак преиначават информацията, излизат с гръмки заглавия, а скриват важните послания дълбоко в текста, да не правят впечатление! Точно Тръмп би бил кошмар за копейките, и той ще поставя условията за мир на Русня-та, а не обратното
15
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Истината излиза наяве
14
16
 
24
 
! Отговори
Факти преди 7 часа
Украйна не спази Минският договор,а гарантите на договора запада ,въоръжава ше Украйна.И стана белята....
13
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Нашите евроатлантици в ступор ,американски президент да каже че Зеленски е виновен за войната.
12
20
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 часа
Мислех, че ще е по-рано :))) Но все пак бях убеден, че това ще стане. Трябваше да минат 3 години, за да се позабрави как започна всичко 2014 година със зелените човечета изпратени от джуджето фашист и таксиметров шофьор след украинския Майдан в източна Украйна. И ето че дойде времето, когато демагозите и мордорските слуги като Тръмпанара все пак го казаха. Че Украйна едва ли не е нападнала Мордор, а не обратното. След още една година война нашите путинoпитеци вече ще са убедени, че Украйна е нападнала Пyтлepa :)))
11
10
 
22
 
! Отговори
Ей преди 7 часа
Защо не се побликуват у нас заканите на Зеленски, от вчера за ядрено оръжие?!
10
26
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Нормално е престъпника Тръмп да симпатизира на военопрестъпника Путин.
9
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Украйна нападна Русия през 2014. От тогава почна войната. Свои стреляха от засада свои за да го разпалят.
8
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Победа на Тръмп и Величие първа политическа сила до месеци.