Проф. Рачев: Много горещи дни ни чакат до второ пришествие

От петък започва наистина турбожегата, каза климатологът
9 юли 2024 10:30, Елка Василева
20
Проф. Рачев: Много горещи дни ни чакат до второ пришествие
Снимка: архив, БГНЕС

„Не за първи път е топло. През 2000 г. в София беше поставен рекорд от 40,2 градуса. Не вярвам да се подобри, но ще бъде много топло. И американският, и европейският модел казват, че до второ пришествие ни чакат горещи, горещи и много горещи дни“. Това коментира пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

„Вчера и днес ще бъде като подготовка за това, което ни очаква в събота, неделя, понеделник и особено във вторник, когато на някои места ще има и над 40 градуса“, поясни той.

„От петък започва наистина турбожегата. И в събота, и в неделя ще бъде много, много топло. Ще дойдат и екваториалните нощи, когато рано сутрин, преди изгрев слънце, температурите ще бъдат над 25 градуса“, допълни климатолът.
 
Той обясни, че в Лом, Русе и Свищов градусите от вторник ще бъдат 43.

До неделя температурите в София ще се качат до 38 градуса, а след това могат да се покачат още малко.

„И коктейлите не помагат, получава се русенско варено в собствен сос“, заяви проф. Рачев.

Според него обаче няма да стигнем до абсолютни рекорди.

„Дори на морето ще бъде доста опасно. В Гърция и Турция ще бъде страшно топло“, каза още той.

„2000 година беше топло, 2007 година беше също много топло и сега това лято гони уникалното лято на 2012 година – най-топлото лято в климатичната история на България“, обясни проф. Рачев.

„Ел Ниньо“ вече го няма, идваме в неутралната фаза и сега идва сестричката „Ла Ниня“ – студената фаза. В резултат на това се очаква септември и октомври да бъдат малко по-хладни в глобален мащаб“, коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Видео прогноза
Жълт код за опасно високи температури, градусите ще са от 36 до 40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Лека жена преди 1 седмица
И, професоре, кажи му изобщо да не се връща, ако няма да ми донесе поне 1 млн.$ Мизе*рници ми ме трябват.
15
2
 
1
 
! Отговори
Лека жена преди 1 седмица
Кой чакаме за второ пришествие? I'll be burn until you return e песен на Usher. :) Дано не изгоря :) A She is on fire е песен на Alisha Keys. :) Кога да очаквам стека да е готов? :)
14
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Скоро ли ще е второто пришествие, че ми е жега.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нападат го хората, защото от мераци да се правят на интересни, не се чуват какви ги приказват. Намери прогноза на Минчо Празников или Любка Кумчева, съдържат цялата информация, при това съобщена без да се правят на маймуни. Сега някакви наталита ми се размахват напред-назад пред картата, не може човек температурите да види при даден град, все едно гледам, заради голотиите и, а не щото ме интересува прогнозата за времето. Та и професорът, и той, да не остане по-назад.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този май много го е напекло. Но дриспикбг такива ги търси. Как един нормален не намери.
11
2
 
6
 
! Отговори
Баба Гошка преди 1 седмица
До реалист. Как мислиш съм стигнала да моята възраст без твоя човек да ми помогне с паникьорските си глупотевини? И ти си същия - линейки ти се привиждат. Кутия на промоция купи ли си, дупка изкопа ли си? Човекът те е предупредил. Скачай, че пришевствието ще те хване неподготвен и, за да дойдеш втори път, трябва да си си заминал поне веднъж. Де дряновица де. Кой им плаща заплатите да ръсят глyпостите си?
10
10
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Българинът си мисли, че студът е по-опасен от жегата, тотално сбъркана представа. Човекът иска да предупреди да се пазим от високите температури, коментиращите го нападат. И защото повечето са неразумни и не се пазят, очаквам да започнат да припадат по улиците и линейките да ги събират като всяко през горещо лято.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Комунизъм е искал прадедо ти - шуммкаря, нападателя на мандри, за да може поне веднъж в живота си да си отяде с чуждото, защото баща му и маййка му за едно кило кашкавал не са имали акъл пари да заработят. Нито са си мръднали пръста да отгледат свои овце, кози или крави и да ядат до насита. Моите прародители са имали стотици декари земи, инвентар и животни и всичко са им взели червеногазите маккацци от твоя род. Не са искали комунизъм - да им вземат всичко и да си го поделят по партийна линия.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво Рачо .... Цяла зима да е топло :)))
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Тупоглавци се дава трибуна ежедневно. Онзи ден бълнуваше жестоки горещини. Днес втори пришевсвия. От ада ли ни информира какво е времето там, що ли? Тук времето е нормално, лятно. Нито жестокости, нито пришествия
6
4
 
3
 
! Отговори
celsius преди 1 седмица
Чудесно! Най-накрая да дойде истинско лято. Последните години умирахме от студ!
5
15
 
5
 
! Отговори
ИСКАХТЕ КОМУНИЗЪМ преди 1 седмица
ИСКАТЕ И ДЕМОКРАЦИЯ ПОСТРОИХТЕ ЗАВОДИ ФАБРИКИ КОМИНИ, СЕГА ПРИРОДАТА СИ ОТМАСТЯВА. А И ДОБРЕ Е ДА ВИДИТЕ КАК СЕ ЧУСТВАТ ЯЙЦАТА В ТИГАНЯ КОГАТО ГИ ПЪРЖИТЕ
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако се чудите защо титлата "професор" в България не означава абсолютно нищо...
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За вас още първото пришествие не е дошло. Откъде се набълбукахме с безброй подобни професори бе ?
2
5
 
15
 
! Отговори
Въпросче преди 1 седмица
а защо Рекорда от 2000-ната няма да се Промени, защо 25 години Глобал Топло, няма Промени в Температурата, че дори Рекорда от 2000-та да не могат да Бият или на Измамата Краката са Къси, но Откраднатите от Брюксел 13 Трилиона Евро 13 000 000 000 000 евро - броите ли Нулите за Борба с Измамата Глобал Топло, са в Джобчетата на Точните БогоИзбрани!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя пиян ли е? Или авторът на статията? Или и двамата?