Става още по-горещо, 40° в София – и така до 22-23 юли

В някои градове другата седмица ще има температурни рекорди
12 юли 2024 09:03, Елка Василева
10
Става още по-горещо, 40° в София – и така до 22-23 юли
Снимка: архив, БГНЕС

„Този североизточен поток през тези дни, който повиши температурите до 38-39 градуса, сега ще отстъпи място на един друг, южен поток, в резултат на което ще започне затопляне на затоплянето. Така температурите ще са с още 1-2 градуса нагоре“. Това каза пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му не за първи път е толкова топло. „Много продължително обаче стана, което е вече по-опасното, защото организмът не може да си почине“, каза той.

В София на 16 и 17 юли ни очакват температури от 40 градуса. Любопитното е, че в Пловдив няма да бъде по-топло от столицата – там се очакват около 39 градуса.

В Бургас другата седмица температурите ще са около 34 градуса, а във Варна ще достигнат 36 градуса.

В района на Свищов и Плевен ще има много слънце и високи температури от 40 градуса.

Към 22-23 юли ще усетим едно понижение на температурите с 3-5 градуса, а на места дори 7 градуса.
 
„Температурите ще останат наднормени, но няма да е тази крещяща, изпепеляваща жега. Това ще е нормална температура за втората половина на юли месец“, обясни климатологът.

На някои места в неделя, понеделник - и особено във вторник и сряда, ще бъдат установени рекорди за деня за съответното населено място.

„Навсякъде е топло. Има много голяма вероятност това лято да бъде не само в България култово“, каза още проф. Рачев.

„Тази година, която върви до този момент с около градус и половина над нормата, има много голяма вероятност да спечели палмата на най-топлата година, откакто се водят метеорологичните наблюдения в света“, допълни климатологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Видео прогноза
Оранжев код за опасно високи температури за цялата страна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Поздравления за така поднесената информация от професора. Внимателно изказване, без да всява паника и да вдига олелия. И ако си мислите,че сте зле, хора живеят и при къде къде по-високи температури.
6
1
 
7
 
! Отговори
Уви! преди 3 седмици
Гледах дългосрочната прогноза за София - чак до 25 юли. Само на 19-и и 20-и юли температурата на въздуха ще бъде съответно 33 и 29 градуса и ще превали кратък дъждец. През всички останали дни, до 25-и юли включително, в столицата ще е 34-38 градуса. Затова, при възможност да избирате, излизайте навън само сутрин до 10.00 ч. и привечер след 19.00 ч. Дано оцелеем!
5
0
 
5
 
! Отговори
Мортиша преди 3 седмици
България вдигна температура . Дано измрът вирусите дето я ядат от вътре.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами да загиваме , то иначе не можем да се отървем от корупцията и кражбите на политиците в Бг !
3
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Без г-н Борисов загиваме!
2
3
 
14
 
! Отговори
Къде сме ние? преди 3 седмици
В Сърбия и Румъния кода е червен, с надеждата бабите и дядовците да се задържат вкъщи. У нас, жълт, при 40 градуса в София? Явно нашите ще обявят червен, евентуално, ако стане 50 или, ако изгори цялата територия. Пазят си го за тогава?!
1
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно затова една шуробадженакорушветчийска спяща красавица чака пенсията на младини и торбата със заплатите на климатиче, докато камерата снима на южната дъга.