С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва

Столтенберг: Нямаме намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна
28 май 2024 16:00, Елка Василева
284
С помощта за Киев НАТО не е част от войната, предприета от Москва
Снимка: архив, БГНЕС

Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна, заяви днес генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Той добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

Още по темата
По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяването на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той. Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа, посочи Столтенберг. Генералният секретар призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците. Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение, добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено днес да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така ли? Тогава защо НАТО и запада като цяло опяват че Корея и Китай дават помощ на Русия за същата тази война? Те просто споделят логиката на НАТО.
132
1
 
1
 
! Отговори
Човек с Права преди 3 месеца
Ами мен защо ме прибраха тогава? Аз само подсигурих пистолетите за банковия обир и после карах колата, докато бягаха аверите. Защо ме прибраха!? Ще ги съдя в Срасбург!!
131
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Нещо не си в час , защо ? Ако Ердоган иска да завладее България само за 5 минути да отдели време за да дойде до тук" - Ами той не иска, защото сме партньори в НАТО т.е. споделяме разни информации, ББ му праща разни бегълци и т.н. Няма защо да го прави на този етап. Излезем ли от НАТО ела да видиш как ще дойде за по-малко от 24 часа. Ще си има повод, а и няма да има кой да го спре. Да, Турция за НАТО е по-важна от Бг, но и ние сме ако не друго поне пешка, а пешките стават царици понякога... :)
130
2
 
13
 
! Отговори
Закривай окрайна! преди 3 месеца
Вън наглите окраинци!
129
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ъ Нали още през 1989г. , веднага от ЕС разоражиха България , разпуснаха армията , за да не стане военен преврат , и от там нататък , все по-надолу и по-надолу .. От СДС пък ни убеждаваха , че колкото е по-малочислена армията ни , толкова е ''по-боеспособна'' ... Има ли логика ?
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да,бе,да,все едно да гасиш огън с бензин.
127
1
 
3
 
! Отговори
до Дали преди 3 месеца
А парични помощи колко дадоха СК и Иран? И оръжията си подариха ли ги или ги продадоха. Но ако НАТО иска да воюва освен с Русия, още и със СК и Иран, няма пречка.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво толкова питате за Турция, бе? С НАТО или без НАТО, ако тормозиме турското население, Ердоган ще има пълното право да дойде и да ги защити! И турската армия точно за един час ще стигне Дунав. Нали затова толкова пазиме етнически мир!
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Барласки:)))
124
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен--117 Нещо не си в час , защо ? Ако Ердоган иска да завладее България само за 5 минути да отдели време за да дойде до тук ,... КОЙ БИ ГО СПРЯЛ ? НАТО ли , ЕС ли , или Путин , който ще му ДАРИ БЪЛГАРИЯ С КЕФ ? Ида Ердоган и казва :От утре , аз съм Президент на вилаета / сега сме колония/ , а столицата вече ще бъде Анкара . Защо НАТО не се намеси в спора м/у Турция и Гърция ,... А?Нали са в НАТО и двете ?
123
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 3 месеца
Тези наистина много ги е страх да въоръжат населенията си за война. И правилно ги е страх, никак не са глупави тези.
122
9
 
3
 
! Отговори
Дали преди 3 месеца
Северна Корея и Иран дали са част от войната , след като половината от боеприпасите и дроновете в путинската фашистка армия идват от тея две държави.
121
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нато напред...да боцка ***
120
0
 
0
 
! Отговори
Ze nigmar преди 3 месеца
След норвежците идват и монголите...))) тимурите...наследници на бабите...по баровски устои на черен колани....:)))
119
4
 
3
 
! Отговори
Аноним преди 3 месеца
От две години руснаци се мъчат да превземат три области ,а сега като почнат да ги бомбардират ще ги видим
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Акт на Война няма обявен. Украйна е в състояние на Военно положение, не на война, незнайно защо. А Солтенберг подписа смъртната присъда на Киев, вече официално. Оръжие ще ви дадем, но толкова, вие там умирайте и натовска воиска не чакайте.
117
1
 
4
 
! Отговори
Офф преди 3 месеца
97 чакам отговор. дискусията е интересна, но е гадно на телефон. Съгласен с теб, че не трябва да излезем сега от ония. Не щото ни пазят. Държа си, че няма да спрат големите съседи ако ни скочат. Но ако излезем ще станем като Сърбия и макета с АОК-може и да бъркам кви са. ЦРУ че ни нагласи война. Не напускаме за да не ни нападнат от НАТО. А за рашън ясно-ни ще ни нападнат, ни ще ни защитят Хубава вечер на нормалните.доходна и рук за платените.
116
1
 
7
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 месеца
До # 56. В интервюто си с Тъкър Карлсон,Путин каза: При срещата си с американския президент Клинтън му е предложил Русия да влезне в НАТО и той първоначално се е съгласил,но по-късно на вечерята след консултации с хората си му отказал-защо? Защото няма враг НАТО не е нужно няма поръчки за военнопромишлените комплекси,няма бази съответно няма поробени и зависими народи,които послушно да изпълняват всичко каквото им се каже нямаше да има и ЕС,който е клон на алианса,но в цвилната сфера.
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ФЪФ Бг не могат една детска болница да построят за 30г . , а са тръгналЕ да оправят и Русия ...Егати скъсаните цървулЕ !
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слагате минусчета, но нямате отговор на въпроса "какво правим, ако излезем от НАТО?" Кой ще ни пази от Турция, че даже от Македония, която също е в НАТО. Русия и Китай щели да дойдат. Като са толкова силни, защо в Украйна има война от повече от 2 години, а Китай не смее да нападне? Ооо, ама как, веднага цялата руска и китайска армия ще зарежат интереса си да бранят най-важният им партньор в света - България. Това е като "дай да изпием парите, пък след това каквото ще да става" хахаха