Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море

Съобщава се за загинали 40 руски войници
11 авг 2024 07:52, Елка Василева
107
Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море
Снимка: архив, БГНЕС

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща крайбрежна газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на украинските военни.

Според украински медии при нападението срещу газовата платформа са загинали най-малко 40 руски войници, съобщи ДПА.

"Окупаторите са използвали това място за "спуфинг" кибер атаки с подправяне на джипиес (GPS) данните, за да направят опасна навигацията за цивилни.

"Не можем да допуснем такова нещо", каза пред новинарския сайт "Украинска правда" говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук. Той разпространи видеоклип, заснет през предишната нощ, на който се вижда експлозия на крайбрежна платформа и последвалия пожар. По думите му половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители.

"Там не е имало цивилни. Платформата не е функционирала нормално", каза Плетенчук без да съобщи повече подробности.

Според говорителя на украинските въоръжени сили платформата вече е била използвана по-рано от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби. Решението да бъде атакувана е било взето заради сигурността на гражданското корабоплаване.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е била в състояние да провери тази информация чрез независими източници, а Москва към момента не е отговорила на запитване за коментар.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Войната в Украйна
Украйна оказва натиск върху агресора, ситуацията в Курска област остава неясна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дай Боже в скоро време и Кремъл!
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
то и путин не им трябва а москва още по малко
78
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Упси дейзи :) Тя тая платформа и без тва не им трябва :)
77
7
 
4
 
! Отговори
бай Пешо до 82 ОМБр преди 4 седмици
бай Пешо до 82 ОМБр.......: ....да де, ама сега в суматохата е моментът останките от 82 ОМБр да бъдат окончателно ликвидосани...Руските бойци няма да пропуснат да го направят, при това с огромен хъс. И тъй като операцията е обявена като анти-терористична, и пленници няма да има, вече никой няма да види и чуе нещо за таа укро-нациститска 82 ОМБр...
76
9
 
2
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 седмици
да де, ама сега в суматохата е моментът останките от 82 ОМБр да бъдат окончателно ликвидосани...Руските бойци няма да пропуснат да го направят, при това с огромен хъс. И тъй като операцията е обявена като анти-терористична, и пленници няма да има, вече никой няма да види и чуе нещо за таа укро-нациститска 82 ОМБр...
75
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
МНОГО ЯКИ ТЕЯ УКРИ БЕ ДА ДА И МНОГО ПРОСТИ НО ПОМОЩИТЕ СВЪРШИХА
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руската войска напредва в Часови яр, Покровское и торецкоВ Курск са избити над 1 200 шегаджии няколко се укриват. Ще ги хванат и животът там ще продължи нормално. Но не и за Киев и Харков там руският натиск се усилва нямат ток и скоро ще стане още по зле заради Курск.
73
2
 
3
 
! Отговори
До 83 преди 4 седмици
Само,дето сега войната е реална и трябват оръжия,а някой е пропуснал да създаде производство за такива
72
7
 
11
 
! Отговори
До 83 преди 4 седмици
Само,ако имаха оръжие и още украинци ,ама нито те имат нито пък Зеленски има още украинци и затова драпа като мишка в леген за НАТО и съседните да го пазят от руските ракети,ама те пък нещо не искали
71
1
 
2
 
! Отговори
До 76 преди 4 седмици
А ние като решим да проверим имаме поне пет източника на информация всякакви и руски,и украински,и западни ,а ти явно си решил,че българите сме хванати всички с капан на Витоша и доматите с колците ги ядем
70
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
В Белия дом и Брюксел имат много повече мозък е главите от тарикатите в Кремъл, те винаги знаят как да измислят стратегия за победа. В студената война победи западът, не се съмнявам че и сега ще победи.
69
0
 
1
 
! Отговори
ДСХ преди 4 седмици
До До 17ДА СИЕ КАКЪВТО ИЗКА ЩОМ ПИШЕ НА РУСКИ КАКЪВ Е
68
0
 
0
 
! Отговори
До 78 преди 4 седмици
Да там е най-добрият източник на информация:):):)
67
1
 
0
 
! Отговори
ДОСАДА преди 4 седмици
До 1 какво да ти напишат за чаканат офанзива която ще прилючи със прегрупиране ЮИ ПАК ДЕЦАТА БОЛНИ ЖИНАТА И ТЯ И БАЩАТА И ТОЙ
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Черно море вече е арена на бойни действия, това вече не е море, а газохранилище:/
65
3
 
3
 
! Отговори
Водка преди 4 седмици
"Пyтuнka" - онова със звездичките.
64
5
 
4
 
! Отговори
Вече ти обяснихме, преди 4 седмици
До 1 --- че тук има хора, които следят събитията от първа ръка, т.е. имат украински приятели на тукашната територия (не пиша от БГ), а там, на фронта се бият техни роднини и им изпращат не само снимки, но и видео-видения за реалността. Эстэствэно, че няма джурналяци, което прави вашето състояние неадекватно, но не и нас - западните империалисти. Положението на Матушката е много зле. Предполагам, че за СЕГА това ще ви е от полза, за да си купите водка "Горбачов" или по-добре "***".
63
6
 
8
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Какво става, рязко спряхте да пишете за *** и неговата армия която превзема всичко за три дни? Дори се чудя на украинците защо спряха а не стигнаха Москва, както се беше оголил "стратега"
62
7
 
10
 
! Отговори
До 70 преди 4 седмици
Полски ,само зеленото ти просещо джудже е в бункер, защото в Киев падат ракети,а не в Москва
61
6
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 4 седмици
Щом драпаш тук като мишка в леген,явно на урко-зомбтата им се случват само "хубави" неща или пак ще плачеш дай бате някой лев за Украйна жината болен дицата и той