Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква

Православната църква в страната е разделена на две
11 авг 2024 08:48, Елка Василева
101
Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски намекна за забрана на свързаната с Русия Украинска православна църква (УПЦ), предаде ДПА.

Във вечерното си видеообръщение Зеленски обеща вчера да "укрепи... украинската духовна независимост".

Повечето украинци са православни християни. Православната църква в страната обаче е разделена на две - свързана с Москва УПЦ и независимата Православна църква на Украйна (ПЦУ), която получи през 2019 г. от Вселенската патриаршия статут на автокефална Църква, отбелязва ДПА.

Броят на последователите на ПЦУ се увеличи, след като руската армия нахлу в Украйна през 2022 г. Но макар и да се превърна в Църква на малцинството, УПЦ запазва влияние. Тя е обвинявана от украински политически ръководители, че е насърчила инвазията и че сега се опитва да отрови общественото мнение в страната, посочва ДПА.

"Току-що проведох среща - подготвителна - относно решение, което ще укрепи нашата украинска духовна независимост", каза Зеленски. "Трябва да лишим Москва от последните й възможности да ограничава свободата на украинците. И решенията за това трябва да са 100 процента ефективни. Ние ще гарантираме това", обеща украинският президент.

Миналата година парламентът на Украйна одобри на първо четене законопроект, който предвиждаше забрана на религиозни организации, свързани с центрове на влияние в "държава, която извършва въоръжена агресия". Опит нормативният акт да бъде приет окончателно обаче се провали миналия месец, посочва ДПА.

УПЦ уверява, че е прекъснала напълно връзките си с Руската православна църква, която подкрепя твърдо войната. Украинското политическо ръководство оспорва това твърдение.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от Войната в Украйна
Украйна е ударила руска газова платформа в Черно море
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нашият Поп да бъде изгонен от патриаршията и пратен в Сибир или ако иска да вземе един калашник и да се бие на фронта.
78
3
 
4
 
! Отговори
Дан преди 4 седмици
Няма по-отвратителни държави в Европа от Украйна и Франция .Ако Германия и Русия се справят с тях , ще е добро за Европа и целия свят .
77
2
 
8
 
! Отговори
Пир по време на чума преди 4 седмици
Певецът Стинг продаде имението си в Италия на Владимир Зеленски. Чуждестранната преса обърна внимание на това, когато направи преглед върху данъчния регистър на страната.Къщата на Стинг е закупена от фирмата "San Tomaso SRL", чиито собственици са нелегитимният президент на Украйна и съпругата му. Цената на фермата и принадлежащата към нея винарна е на стойност приблизително 60-75 милиона евро. Това се случи две седмици след обещанието на Зеленски да отдели 50 милиарда долара от блокирани руски активи за нуждите на Украйна.
76
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вартоломей е дявол в патриаршески дрехи. И на македонците даде томос, а нашите ролитици му целува плесенясалия г...
75
2
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 4 седмици
Зеленски го стяга вече около врата. Ще видим, колко от тези 2000 души, които изпрати при Курск да му правят PR кампания ще останат живи. А, че един хазарин е способен да посегне на православната църква и повече от ясно. Може да се счита за аксиома.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Каноничната УПЦ е свързана с Русия защото Украйна е била част от Русия. Сега Украйна се опитва да си направи собствена цъкрва с блек-джек и ***, но тя не е канонична и следователно легитимна.
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Така, така! Демокрацията от американски характер само така се защитава- с войни, забрани, затвори...Хубаво да се огледате, некой да не бинда тайно да обича Русия. Веднага да се премахне. Както казват древните американци-немедленно!
72
3
 
5
 
! Отговори
Руска църква ли! преди 4 седмици
Та това е лъжа, зло, дявал, комунизъм...
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Направо да ги прави юдеи
70
2
 
5
 
! Отговори
До 70 преди 4 седмици
Разстреляни са над 1 200 сватбари, останали няколко, които се криели около градовете, но не влизали в бой. Надяват се да се измъкнат, облечени като руски мед.сестри. Като ги хванат, първо ще ги опънат, после другото.
69
4
 
5
 
! Отговори
блицкриг преди 4 седмици
Тези диверсанти отдавна трябваше да ги разстрелят.
68
12
 
9
 
! Отговори
Твърдо преди 4 седмици
Анатема на всички сатрапски режими и подкрепящите ги Псевдо- религии, управлявани от агенти! Поздравления за смелостта на Зеленски!
67
2
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 4 седмици
Ти, първо виж колко славянски православни църкви има в Израел и тогава плямпай!
66
10
 
8
 
! Отговори
До 65 преди 4 седмици
Рашистите не само Не искат да ходят в Матушката си Радная, ами ще се скъсат от участие в лотарията Зелена Карта, за да вазират към Царството на Капитала - гнилите САЩ. Рашистите винаги са били демагози и мисловно cбъpкaни "славяни".
65
5
 
17
 
! Отговори
Зеленской преди 4 седмици
Евреите мразят всякакви религии -включително Православието
64
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Рашистите да си ходят в Русия
63
10
 
10
 
! Отговори
До 46 преди 4 седмици
Хитлер не е оправдавал Георги Димитров, а се е погнусил от него, защото Гестапо задържа Гошо Тарабата с Вернер - немски ***-*** голи в леглото. По тази причина гътнаха мавзолея в София. Първият, и дай Боже последният, мавзолей нагей.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 53 това е на хартия, инак *** си купи 2 хлябв Николев да видиш колко евро ще ти струва
61
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 57 - Откогато КГБ е църква, т.е от НИКОГА ))))
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Так правеха комунистите.