Декрет на Орбан остави над 3000 украински бежанци на улицата

Повечето от тях са роми, говорещи унгарски
Обновена: 27 авг 2024 20:46 | 27 авг 2024 20:45, Петър Бойчев
99
Декрет на Орбан остави над 3000 украински бежанци на улицата
Снимка БГНЕС

Малки деца спят върху чанти. Жени с уморени и безпомощни лица седят върху куфари, сгъваеми столчета или просто на земята, а полицай бди децата да не тичат по улицата. Тези дни унгарските медии показват именно такива кадри - те са от село Коч в северозападната част на Унгария, пише Дойче веле.

На сто украински бежанци, предимно жени и деца, им се наложи да напуснат мястото, в което бяха настанени, и те изведнъж се оказаха на улицата, а нощта прекараха под открито небе. Сътрудници на неправителствени унгарски организации се опитаха да им намерят подслон - но напразно.

Наред с хората от Коч, тези дни над 3000 украински бежанци в Унгария останаха без покрив. Тъй като на 21 август влезе в сила нов декрет на премиера Виктор Орбан, който силно ограничава помощите за украинските бежанци.

Съгласно декрета държавно финансиране за настаняване ще се предоставя само на украинските бежанци, които са от райони, пряко засегнати от бойните действия в Украйна. Това ще трябва да се удостоверява с актуална адресна регистрация.

Освен това в бъдеще държавното финансиране за настаняване ще е ограничено по време - от датата на регистрацията на съответния бежанец до края на следващия месец. А списъкът на районите, които са пряко засегнати от бойните действия в Украйна, ще се актуализира от унгарското правителство ежемесечно.

Въз основа на декрета над 3000 украински бежанци губят покрив над главата си. Те са предимно от най-западната част на Украйна и имат официален статут на "временно нуждаещи се от защита". Повечето от тези хора са унгарскоговорящи роми. До момента те са били настанени или в сгради, които са били празни, или в големи частни пансиони.

Пълномощникът на унгарското правителство за украинските бежанци Норберт Пал още в началото на юли обоснова ограничаването на помощите по следния начин: "След 2,5 години това е разумна и правилна мярка, тъй като през това време онези, които са искали да стъпят на собствените си крака в Унгария, са можели да го направят".

Гергей Гуляш, шеф на канцеларията на унгарския премиер Орбан, заяви на пресконференция: "Неприемливо е да се злоупотребява, защото държавата отпуска ежемесечно много пари за хора, които са трудоспособни". В какво се състоят въпросните злоупотреби не бе обяснено.

"Всъщност се твърди, че засегнатите сами са си виновни, ако не са успели да си намерят дом", казва пред ДВ Андреас Ледерер от Хелзинкския комитет в Унгария. "В повечето от засегнатите семейства мъжете работят. Но въпреки това семействата не могат да си позволят да наемат жилище или пък просто не могат да си намерят." Ледерер определя декрета като "ново дъно на унгарската миграционна политика".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Русия
Украйна прекоси червените линии на Москва и Вашингтон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези коментари, оценени кат изборите при Тодор Правешки в редакцията ли ги сделате, или ви ги праща Мутрофанова?
88
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да отидат да се борят срещу авторитаризма, а не да лежат по улиците...
87
1
 
16
 
! Отговори
Руя преди 2 седмици
Тия украинци докога ще мързелуват и ще чакат наготово.Да почнат работа и на квартири както всички хора.Ако не искат обратно в Украйна.Тук не ни трябват нахалните навлеци.
86
2
 
6
 
! Отговори
Bobby преди 2 седмици
ukraincite sa nai-malkiq problem na evropa........gadovete,koito idvat ot pakistan,afganistan,siriq,arabeskite.irak,iran,kurdistan-------zabelejete,vsichki sa isliamisti ! ne kato nashite turci musulmani a isliamisti....tova samo koli i besi,niama respekt kum nikoi i ne raboti-a tupite germanci im davat jilishta i socialni....imam kolega ot hurvatiq s 4 deca----bql i ne mu dadoha jilishte-a dr ot pakistan-4 staen apartament s 3 deca---demokraciq !!!!!!!!!
85
1
 
8
 
! Отговори
Bobby преди 2 седмици
bravo-koito ne raboti,niama da qde .........koga nemcite she si nauchat uroka ???? turtei na evropa ne i triabvat/////bravo,Orban !
84
33
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 седмици
Орбан е жалък папуняк.
83
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поклон прес Орбан! Вън украинците от всички държави. Да се прибират в гн..ус..ната си държава ,там да ги избият руснаците !
82
3
 
23
 
! Отговори
Ако се държаха преди 2 седмици
нормално т.е. да не наглеят, може би отношението към тях би могло да е помощ! В повечето случай се държат високомерно и изискват без учтивост! Просто се чувстват арийци с руски език! Правилен закон! И изобщо как ходят на почивка отново в Украйна от която ужким са избягали?
81
2
 
45
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 седмици
Евала Орбане,голем си!Мангу*стите сега се сетили,че са унгарци(?)!
80
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво. А тук събираме капачки....
79
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"над 3000 украински бежанци губят покрив над главата си. Те са предимно от най-западната част на Украйна" ----- и какви точно бежанци са тези от западна 404? Там военни действия нали няма?
78
1
 
39
 
! Отговори
Смешник преди 2 седмици
Браво на Орбан Така се прави а не като нашите марионетки да ги настаняват в пет звездни хотели
77
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на Орбан!
76
2
 
33
 
! Отговори
Не се опитвайте преди 2 седмици
да предизвикате състрадание с историите за страданията на роми и украински бежанци. Първите ги знаем от столетия що за стока са, вторите ги видяхме в последните две години. Ромите са номади по природа и се установяват на едно място само докато могат да ползват благата там, без да работят. Скитничеството, безделието и кражбите са им в кръвта. А украинските бежанци да се връщат в родината си и да се бият на фронта, вместо да се крият като мишки, докато Зеленски проси милиарди от цял свят.
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1262 - Евала на Чехия, как успя да ги накара да работят?
74
2
 
15
 
! Отговори
1262 преди 2 седмици
A Чехия реализира печалба от труда на украинските бежанци.
73
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 73 - Я малко по-лежерно го давай. Като бъда аз и децата ми в това положение, ще сме доволни, че сме на място, където над главите ни е мирно небе, а не хвърчат дронове и ракети. И ще си изкарваме някак хляба, няма да висим с години да ни хрантутят. Щото не сме свикнали на такъв живот. Болните ни деца просят пари, хората без къщи от наводнения и пожари няма да ги възстановят, пенсионери мизеруват, ще хрантутим едни, дето могат и в Украйна да си седят.
72
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да отиват при Урсула, тя ще ги издържа. Тези бежанци превърнаха почивните бази в Бг в пълна разруха.
71
34
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страшна липса на човечност и състрадание от хора, които претендират да бъдат християни. Вие не сте хора, а бесове в човешки облик. Вашето християнство е гавра с вярата. Помнете, че утре вие и вашите деца могат да бъдат на мястото на тези бежанци. И тогава ще искате някой да ви помогне. Смирете се, вместо да пишете грозни коментари. Бог не е с вас, Бог е против вас.
70
2
 
25
 
! Отговори
Реалност преди 2 седмици
Така се прави . Браво на Орбан .