Провал или успех в Копенхаген...

Богатите страни още не са подкрепили развиващите се в борбата с климатичните промени
31 окт 2009 18:06, Петя Славова
4
Провал или успех в Копенхаген...
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Готов ли е промишлено развитият свят да осигури сериозна финансова подкрепа на развиващите се страни, за да намалят парниковите си емисии.

От това зависи дали ще се провали или ще е успее срещата на върха на ООН в Копенхаген, която ще е свързана с климатичните промени.

Статията, която описва тези въпроси е озаглавена “Вратата още е отворена за успех в Копенхаген” и е отпечана във в. "Индипендънт".

Според ООН ще бъдат необходими 150 милиарда долара годишно за развиващите се страни до 2020 година, за да бъдат убедени страни като Китай, Индия и Бразилия да се обвържат със споразумение за намаляване на собствените им въглеродни емисии през този век, пише още в публикацията.

Според изданието, неспособността на страните от ЕС да посочат конкретна цифра за приноса си към тези 150 милиарда долара е пропусната възможност.

Определянето на твърда цифра би направило по-лесно за другите богати държави като САЩ и Япония да дадат собствените си обещания през следващите дни преди срещата в Копенхаген.

Само точно определена сума би дала ясно послание до развиващите се страни, че богатите държави са сериозни в намерението си да споделят финансовото бреме на борбата с климатичните промени.

"Индипендънт" припомня, че в основата на съпротивата срещу по-конкретно предложение беше група от девет от най-бедните страни в ЕС, повечето от които имат значителна тежка промишленост, наследена от съветско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нищо неможе да спре глобалното затопляне. Няма сила, която може да го спре или намали неговия ход. Причината за глобалното затопляне се крия в самата Земя, това си е цикъл. За сведение, в горните слоеве на йоносферата, под въздействие на Космечиските лъчи става прочистване на наличното количество радиация, а също и част от замърсяването. Това сочи, че затоплянето не е поради въгледвуакиса.
3
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 14 години
trjbva da se nalagat sankcii.a taka ako 4akame te dobrovolno da vnasjt,mai baia 6te da po4akame.sankcii i embargo za vseki koito sasipva planetata.dokato navsjkade ne se vadvorjt red i zakon taka 6te sme vsi4ki.kato slepci vodeni ot ednooki.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Che USA bogata darjava lie ,ha ha ha , falirala darjava.Ama tezi miliardi sa nishto za USA, za 2 dena shte gi napechatat
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Интересно дали САЩ ще намалят въглеродни емисии ,но не само с намерения на Обама с подписан договор. Буш навремето заяви че това е прекалено скъпо за Америка.