С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
6
 
20
 
! Отговори
И Америка и Израел преди 2 години
Са фалшиви измислени държави създадени по план на еврейските ционисти, които контролират и управляват света чрез агенти разпръснати и внедрени в държавите, медийна пропаганда и създаване на вътрешни размирици Чрез свалянето на установения ред и режим в дадена страна те целят установяване на контрол чрез свои подставени лица.
117
5
 
27
 
! Отговори
SS преди 2 години
С тази криза хората ще осъзнаят ,че европейските ЦЕННОСТТИ няма да стоплят децата им ! Нито ще ги нахранят!
116
0
 
17
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Бе то без всички придобивки и удобства може да се живее някак си. Но защо? С каква логична цел? Кой печели и кой губи от това?
115
9
 
8
 
! Отговори
Румен преди 2 години
България граничи с газови и нефтени находища до Румъния. Могат да бъдат разработени съвместно.
114
0
 
8
 
! Отговори
ИЗВИКАЙТЕ ЛИНЕЙКА! преди 2 години
Това е болест! Може да е заразно! Донесете ризите!
113
15
 
4
 
! Отговори
Румен преди 2 години
По времето на Соца. НРБ бе в СИВ и Варшавски Договор. Нещо като сегашното ЕС и НАТО .Румъния не беше нито в едното нито в другия съюз. Далеч от Москва румънците си откриха , произвеждаха и продаваха собствен газ. С което за своята самостоятелност Москва им създаваше вся какви проблеми
112
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дедите преди столетия не са имали руска газ, и са оцелели, факт.Какво се произвежда в България от газ, торове може да внасят от Китай примерно, или да се върнем на естествени . Стомана, просто възстановяване на ковачите, вековни традиции, или пък пак внос.Отопление, векове наред винаги сме се отоплявали , българите са си правели печки , може просто да започнем отново това.
111
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая ще се сетят че може им без руски газ им без руски нефт -------------- Разбира се че може, просто струва двойно и тройно... Толкова - не щеш евтино скъпото ти е сигурно ... Ясно ли е на редниците в Бг???
110
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще осъзнае, че може да се отоплява и само една стая от къщата. --- Има и по-добро решение, Електическо одеало (Electric blanket) и неколко пуловера, гадното е като станеш - кръста те секва моментално, и да се изкъпеш не става нооооооооо за демокрацията съм готов да преживея всичко
109
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-накрая ще се сетят че може им без руски газ им без руски нефт. Европа узря благодарение на старшина Путин.
108
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само ще изкараме една зима на студено и с двойни цени на тока и парното --- малка поправка нема да е една зима, а зимите които идват. :)
107
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще осъзнае, че може да се отоплява и само една стая от къщата.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алекс --- Кой къде живее не е твоя работа. Ясно?
105
20
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Не мога да разбера,защо живеете в ЕС България ,и го плюете,като не ви харесва хващайте пътя към някоя диктаторска страна.
104
2
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Нема се притеснявате/за нашенците говоря,не за *** и три(ш)лека/.Имаме много газ в морето и не само и не говоря за шистов.След,като няма кой да ни нарежда,какво да го правим,ще си го добием.Не бързайте с минусите а проверете.Метан имаме за цяла Европа.И технология има вече.И находища имаме,но ни трябват политици българофили.*** не вършат работа.
103
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо големите сили ни третират като ниша раса ? ----------- Нация която няма интереси, не се бори да бъде независима (суверенитет), която става сателит на който и да било, която дава територията си за военни бази, която избира хора като тия в ПП (никой никога не е чувал за тех) няма право да иска същото отношение както към свободни нации. Робите винаги са били третирани като роби ... какво чудно???
102
12
 
5
 
! Отговори
Мързел преди 2 години
Путин ще извади Европа от мързела..Ще добиваме наш природен газ.Терористична росия не ни е нужна..
101
0
 
0
 
! Отговори
Rrrr преди 2 години
Защото в Америка ,ходи в русия
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНищо не разбрах от сложната ви мисъл.
99
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Американците не издават визи на българитеЗащо големите сили ни третират като ниша раса ?