С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
14
 
8
 
! Отговори
русофили преди 2 години
Отивайте в русия там има газ и живеят в палатки. 1 лев за 100 рубли
77
1
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Мармалада се добива от понички, а мазута от цистерни.
76
2
 
7
 
! Отговори
Защо преди 2 години
румънците не плачат за руски газ?
75
7
 
20
 
! Отговори
Докато Европа преди 2 години
Не скочи така пламенно да защитава децата в Афганистан, Сирия, Палестина, Ирак и Йемен от военните престъпления на Израел и Америка и докато въоръжава Украйна вместо да се опита да прекрати войната по дипломатичен път, истинските им цели и лъжи ще стават все по явни!
74
7
 
18
 
! Отговори
Искам преди 2 години
Америка и Израел на колене пред Близкия изток да се молят и да се извиняват искам ги отритнати от света да страдат така както накараха милиони невинни да живеят в нищета и мизерия
73
3
 
16
 
! Отговори
Ceci_ преди 2 години
Естествено ще осъзнае, освен това, ще разбере и как точно. Да видим Шолц дали ще е още канцлер напролет
72
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще зимува при раците и ще дундурка укрите на наш гръб. Не че и ние няма за зъзнем, но юръп повече.
71
8
 
11
 
! Отговори
В света ще настъпи преди 2 години
Мир само когато бъдат изолирани САЩ и Израел , и всички престанат да вярват на лъжите на тези ционисти!
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ром'с Ами, сподели, нали си наясно? :))))
69
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бонго "Това, че съседа ви е зле, топли ли ви?Защо не спрете да коментирате руснаците?" Топли ни особено много, щото страната, в която се кълнат русофилчетата е най-пропадналата, но според тях трябва да я вземаме за пример. Затова говорим за нея и ще продължаваме да говорим за нея, да е ясно какво ни давате за пример.
68
2
 
9
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
На каква цена.....? И какво ще стане с бг народ?
67
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 82/84 Аз пиша за Европа, той си пише опорките от Мацква. Еми, за толкова рубли, толкова качество.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със всичко се свиква.
65
0
 
18
 
! Отговори
Бонго преди 2 години
Това, че съседа ви е зле, топли ли ви?Защо не спрете да коментирате руснаците?Нали и без това са умрели от глад и ядат газ и пият мазут.Абе оставете ги бе. Нали за умрелите се говори или хубаво или нищо.Хайде да се фокусираме върху нашето прекрасно положение. Как прекрасно ще се топлим на дърва , как сме щастливи, че няма какво да ядем и т.н. Важното е на другите да им е зле ,нали?Да живее простотията и хората без здрав разсъдък, които са проводници на чужди интереси.
64
5
 
13
 
! Отговори
Въртете си преди 2 години
Г*з* по г*йпарадите и плюйте по Русия а така! Кой напира за американците - това са престъпниците, наркоманите, алкохолиците и политиците защото техните криминални деяния и гнусотии останат ненаказани в корумпираната среда която процъфтява в лъжливите демократични идеи пропагандирани да ви мамят че сте свободни докато живеете в невидими окови без да го осъзнавате
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 80 Европа Е "световното първенство". Билети за боричкането на авторитатурите си купи просия. :)
62
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тя Русия Потресаващо е, че възрастен човек може да напише нещо такова.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво направи българия и ес - купиха билети за световното първенсто но на зло на съдията няма глеът мача а ще го слушат по радиото ! Същото направихме с газа ! Индия и Китай ИСКЪТ ДА КУПЯТ ВСИЧКАТА ГАЗ ОТ КОЯТО СЕ ОТКАЗВА ЕС ! ИЛИ икон-ка на ЕС умира - или поне няма да правят конкуренция на ам-я автомобилен бизнес и не само този вид производство ! а при нас ни работа ни храна ни топло и на кого направихме лошо - Русия печели повече заради новите цени а ЕС и ние умираме от завис защото сме г
60
6
 
15
 
! Отговори
Тя Русия преди 2 години
Умряла за вас стойте си с американците и евреите и г*й парадите без морални качества извратени гнусни със все по западащо и деградиращо общество програмирано да служи на елита със прогресивно затъпяващия си мозъкРусия може и без вас вие сте за оплакване с малките си мозъчета
59
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е кошмара на руските сатрапи - някой да съзнае, че блъфират: било то за икономическа сила, военна сила или културна сила.