С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
9
 
14
 
! Отговори
Без руски газ преди 2 години
Европа ще осъзнае че няма с какво да си грее европейския г*з !!
57
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 69/73 Руснаците в просия са голи и боси. Запада е облечен и обут. Руските опорки не минават в реалността.
56
2
 
13
 
! Отговори
Куюмжиев преди 2 години
Не разбрахте ли,че Русия вдигна цената на газа още преди година?
55
9
 
9
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Европа налива милиарди в технологии за водород Изнудването скоро ще се обърне в паника.Много слаби стратези имат изнудвачите.
54
5
 
11
 
! Отговори
до 69 преди 2 години
До Румен 69 има едни кучета и се казват хрътки Сигурно иаш нещо общо стях но водиш чисто американска политика ! Поне разбирашли нещо като пишеш или искаш българския народ да беден гол и бос за а се манипулира от твоите палячовци америнаци но почти всички са от Израел ! ЗАЩО МРАЗИШ НАРОДА СИ ИЛИ ПРОСТО ХАМЕРСКА ПОДСТИЛКА
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа не само, че може да живее без руски газ, ами ще се оттърве от руската корупция, която беше обхванала континента като разесейки на тумор. Време беше за оздравяване и Кървавия сатрап направи нещо, което беше почти невъзможно иначе - даде възможност на Европа да види къде й е слабостта и какво яде демокрацията на континента.
52
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да живее, или който оцелее?
51
2
 
5
 
! Отговори
Кореспондента преди 2 години
Член за САЩ, два за *** им в Европа.
50
15
 
8
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Все повече и повече Русия става финансово , политически , икономически зависима с страните от БРИК съюза. И все повече и повече ще има затруднения с изпълнението на договорите Си. И Нико от тях няма да се интересува в какви " специални военни операции " участва
49
12
 
29
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Може разбира се. Те хората през Средновековиета да не би с газ да са живели. Може и без коли, и без телефони, и без телевизори. Европа може спокойно да се върне в Средновековието и да живее щастливо и екологично. В това време Азия и Америка ще правят космически технологии, но няма значение, важното е, че Европа не разчита на руски газ. Това е най-най-важното!!!!
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за еврогейте газ нема и за бг нека правителството да си намери друг изход те са умни и мъдри кирето не иска да пълни джобовете на путин а госпожа арсула ще унирира газ в кофа ще го на даде на кирето да си но ползва зачем вам рускаи газ
47
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и неандерталците са живеели без много неща....
46
7
 
7
 
! Отговори
Румен преди 2 години
На СССР , на ОНД / обществото на независимите държави, / , на РФ, и сега Русия. Никога , ама никога не им писва от България , а на България и писва от руснаците
45
15
 
10
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До64. Изпуснал си информация. Полша и България са платили по договор ,$ и ? авансово. Но руския газ не идва и след тридесет дни се казва от Москва искаме в рубли или спираме. С което прикриват истината, че цялото количество е за Китай пак по договор . Партия Възраждане отваря уста , че проблема е в правителството , което не е истинаТова е накратко историята
44
2
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 години
До Анонимен58. Липса на капацитет, казваш. Защо за нея се разбра точно сега? Случайност? Не е ли по-скоро санкция, отмъщение, след като на руснаците им писна от всекидневни ес-пакети санкции?
43
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичо *** ...Руския газ е евтин когато се доставя на хора които не са налагали санкции. За протокола Ердоган, Вучич ползват 3 пъти по евтин газ от нас
42
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма такива лицемери като брюкселските. Забранявали колите с ДВГ, но иначе отваряли тецове на въглища
41
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До вчера Грета ни заплашваше всяка вечер от телевизиите, а днес вече било ОК да се ползва мазут, въглища и какво ли не само да не са руски, щото те са вредните.
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и пещерният човек е живял без руски газ.>>>>ПЕЩЕРНИЯТ човек е живял без McDonald's.
39
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До46. Всички разбраха / а ти не разбра/ от ЕС, че проблема на руския газ е в самата Русия. Тя спира газта по липса на капацитет. Задължително предприета да си изпълнява договорите с Китай и Индия. Не с Европа, не е България , не е Полша и т. н. Не си ли изпълни Русия договорите с Китай , става и напечено под з.... При китайците няма това онова , като при нашия булгаргаз и НЕХ.