С тази криза Европа ще осъзнае, че може да се живее и без руски газ

Според експертите топлофикациите може да преминат на мазут
16 юли 2022 15:40, Елка Василева
176

Възможно ли е България да остане без газ на прага на зимата? Според експертите при такъв сценарий топлофикациите ще трябва да работят с мазут.

Още по темата
Въпреки че цената на азерския газ е по-ниска, през последните седмици стойността му се вдига. Причината е формулата, която включва курса на долара и борсовите цени на петрола. А втечненото синьо гориво, което договори Кирил Петков от Съединените щати, физически не достига България, обясни пред Bulgaria ON AIR енергийният експерт Явор Куюмджиев.

"Това, което се случва, е, че правим т.нар. суапови сделки, взимаме си същия руски газ, който си взимахме преди, а гърците или турците взимат нашия втечнен газ. Физически природния газ от неруски произход може да влезе в България само при едно условие - когато по тръбата между България и Гърция, която е една-единствена, не тече газ от север на юг. Защото Гърция продължава весело да си купува газ по един-единствен път - тръбата между Кулата и Сидерокастро", обясни експертът.

На този фон енергийната криза може да катализира положителна промяна, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

"Дългосрочно това, което ще спечели Европа от тази криза, е, осъзнаването на факта, че може да се живее и без руски газ. Когато дойде време да имаме пак търговски и икономически взаимоотношения, ще сме видели колко много възможности има и тогава ще намерим новия баланс, в който Европа ще стои много по-добре от преди войната", коментира той.

Не е невъзможно след време отново да внасяме руски газ, смята Трайчо Трайков. Ако няма доставки на достатъчно количества през зимата, топлофикациите ще преминат на друго гориво.

"Ако няма газ, ще се гори мазут, който ще цапа значително. В момента ножицата се е разтворила много в полза на петролните продукти в сравнение с природния газ", поясни бившият енергиен министър.

А цените на горивата по бензиностанциите ще са в ръцете на следващото правителство.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати рекламно - дезинформационната пропагандистка статия?!? Тя европа може да осъзнае, че може да се живее и без отопление, може и без вода, може и без ток, но живот ли е това???? Тия двамата прислужници на чужди интереси ни приучиха да не купуваме газ от Русия. Сега руския газ го купуваме през Гърция, смесен с американски и азерски газ, излиза ни с 60% по-скъпо и осъзнаваме, че можело и така. Толкова нагло прецакване на хората "за тяхно добро" отдавна не съм виждал
97
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да се живее и без Русия, макар че Пуутлер смята че без Русия не трябва да съществува света. С една дума щом не дава света на Русия правото да напада когото си иска и да го поробва то такъв свят не трябва да съществува.
96
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема страшно, страшното идва .... Китай купуваше газ (ЛПГ) от Австралия, САЩ, Кувейт сега Европа ще трябва да замени Китай като купувач.... Е да и е честито на Европа - напълно независима от Руската Недемократична газ.... Е париците са други ноооооо газта е демократична .... хахахахахаххахахахахаххахахахах --- Скод..оумни хорица претендиращи че Европа е нещо повече от останалите....
95
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
само че Европа не иска да живее със стандарта на българите даже не си е помислила за този мизерия която е тук
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 4 месеца санкции ЕС доволно показа как са дали резултат ... в Калининград... инак инфлацията в ЕС е по-висока от руската.
93
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено, че може без руски газ, но ще трябват две години, за да станат нещата. Путин като малко дете се опитва да накаже Европа, но накрая той ще е прецакания.
92
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да...зимата офисите на 18 градуса . -------- Под нулата или над нулата???
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак започнаха да манипулират (цензурират) коментариите. Не ви ли писна да се правите на големия брат??? Така или иначе времето ви е изтекло... За вас се отнася Днес.
90
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да...зимата офисите на 18 градуса ...
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайчо твоите баби и дядовци не са знаели какво е газ ама благодарение и на нея сега караш колица за двеста бона не магаренце тея количества дето ги консумираше европа от никъде не могат да дойдат
88
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че Европа може и ще живее без руска газ! Някой си надолу беше написал, че путин " бил прав за много неща", аз ще изброя някои от тях:1 Обвиняваш съседа си че е фашист и му анексира територията! 2 Обвиняваш го че има " биолаборатории" и прави ядрени опити- значи можеш да го " демилитаризираш"! 3 Казваш че Украйна " не съществува" и са руснаци и воала " денацификацията" започва! 4 Добре че има Господ и Сащ иначе " правия путин" щеше и нас да ни " дефашизира" ...за радост на " патриотит
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трайчо е добър кмет, но от време на време се изказва много неподготвен
86
0
 
9
 
! Отговори
Цеко преди 2 години
Няма страшно, ще се сдобрят с Аржентина и ще си доставят говежда миерда, а тя омесена със слама е отлично гориво, екологично.
85
4
 
16
 
! Отговори
Народ който преди 2 години
Напира да учи английски когато не може да говори правилно майчиния си език е първокласен пример за това как малките човечета тичат да се подмазват докато големите играчи ги използват като про сти тут ки
84
2
 
25
 
! Отговори
Филибелия преди 2 години
Естествено, че може!Колко свят живее на тъмно и студено, та една европа ли няма да се научи...Дет се вика - чиляк знае и 2 и 200!
83
10
 
28
 
! Отговори
Ако излезете преди 2 години
Извън рамките на ограничените си мозъци ще осъзнаете че Путин е прав за много неща Но това изисква ясна мисъл способност за логическо разсъждение и липса на предразсъдъци вменявани чрез медийната пропаганда
82
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А Путин осъзна, че може без Европа и спира газа, и по преди тя да го спре през 2024 г. Така че ще видим .......
81
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа е Русия. Русия владее почти половината територия на Европа. А с Белорус и Украйна - повече от половината. ЕС е само едно малко северозападно кътче на Европа. Русия има изобилие от газ и енергии и ресурси, а ЕС няма нищо, без евтини ресурси ЕС умира.
80
5
 
11
 
! Отговори
Споко преди 2 години
Споко, ще изстудуваме и изгладуваме зимата, и напролет ще се освободим от руската газ. Или?
79
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, няма дипломатичен път. Русия винаги води монолог. Тя не знае как се води диалог. Че диалогът изисква отстъпка от двете страни.