Капсула за асистирано самоубийство може да използват скоро в Швейцария

Човекът сам ще отнема живота си чрез натискане на бутон
18 юли 2024 08:43, Елка Василева
35
Капсула за асистирано самоубийство може да използват скоро в Швейцария
Снимка: архив, БГНЕС

Капсула за асистирано самоубийство може да бъде използвана за първи път „много скоро“, предаде АФП, като цитира организацията The Last Resort („Последна грижа“), която я промотира. Оттам обаче не съобщиха повече подробности.

„Веднага щом имаме конкретен човек и всичко около него е уредено, ще можем да продължим и да определим дневния ред“, заяви Флориан Уилет - главен изпълнителен директор и заместник-председател на организацията, на пресконференция в Цюрих.

Самоубийството с помощта на лекар е възможно в Швейцария при много специфични условия. Алпийската страна в момента е разтърсена от полемика относно етичните, моралните и медицинските аспекти на изобретението за прекъсване на човешкия живот.

Целта на капсулата е да „демедикализира асистираното самоубийство“, обясняват лекари, според които „смъртта не е медицинско събитие“ и при него не е необходимо присъствието на лице в бяла престилка, отбелязва АФП.

Футуристично изглеждащото устройство, наречено „Sarco“ (от „саркофаг“), е проектирано така, че да позволява на хората да отнемат сами собствения си живот чрез натискане на бутон, който освобождава азот в капсулата.

„Има хора, които се редят на опашка и искат да използват „Сарко“. Много е вероятно това да се случи съвсем скоро“, каза Уилет. Според него "точното време и място ще бъдат определени заедно с конкретния човек“.

Според организацията не е изключено капсулата да бъде използвана до края на 2024 г., отбелязва АФП.

Изобретената от австралиеца Филип Ничке, бивш лекар, известен с противоречивата си позиция по отношение на края на живота, тя има формата на лилава мини-кабина, поставена на колела за лесно транспортиране.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Куховина, помогнеш е в кавички, подсещам те, че само нямаш шанс да вденеш иронията
30
1
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
И аз съм виждала. Мама. И щях да те разфасовам, ако беше наоколо с идеята да й помогнеш. Неостра лейко
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
безбожници!
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Химик 28. Искаш да кажеш, че умират от задушаване?! Егати метода!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До поставилия минус на 27. Защо? Зададох обикновен въпрос. Какво не ти хареса?
26
0
 
9
 
! Отговори
Химик преди 1 месец
Това с азота не е много ОК. Евтино е, но последните ти мигове са като че се удавяш. Дори в щатите има дебат относно мъчителната смърт на осъдени с това средство.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах много. И какво като се освободи азот? Почти 80 % от въздуха, който дишаме, е азот.
24
11
 
6
 
! Отговори
марко бюнцли преди 1 месец
че и минуси ми нацъкали. и за нормалните швейцарци става трудно. закриват се магазини, хипермаркети, хиляди хора на улицата. социалната система тук е доста сурова, на социални си жив труп да не говорим че семействтото ти и приятелите ти не те познават. вижте статистиките за самоубийствата. а иначе асистирани самоубийства тук има от време оно ама поне трябваше да докажеш че си терминален или доктор да те поръча. капсулите ще са за гладуващите и искащите да избягат от мизерията.
23
6
 
14
 
! Отговори
.|. преди 1 месец
Хитлер би се радвал, че идеите му се подобряват.
22
6
 
3
 
! Отговори
Аман от умни българе преди 1 месец
Каква слава на Путин, ей. Той направо им спретва война с комшиите и ги терминала по фронтовете, няма хуманен азот в капсули, няма съгласие. ДТЕ
21
10
 
7
 
! Отговори
марко бюнцли преди 1 месец
мдаа, фалира креди суис, доста фирми уволняват хора. тук без работа се хвърляха под влака, сега ще има опашка пред капсулата. изродска държава и хората са кофти.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на Путин!
19
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18, спя си много добре даже! Никой не те насилва да си приключваш живота. Осъзнаваш ли разликата? И какво лошо има в това да се евтаназират терминално болни деца? Да ги оставиш да се мъчат ли? Виждал ли си как умира болен от рак? Щот аз съм виждала и вярвай не е красива картинка. Знаеш как какво е агония от болка, за която не помагат НИКАКВИ наркотични медикаменти? Или според теб е по-добре детето да вие от болка , а родителите да му обясняват, че така е по-добре? Как спиш ТИ се чудя!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е..л...к..е....да ти го втъкна в тънките устенца!
17
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И първата капсула е за кремълския фашизоид- путин.
16
9
 
13
 
! Отговори
До 17 преди 1 месец
Не зная за Вас, но аз не съм животно, а ЧовекВторо: в Нидерландия статистиката показва, че откакто е предоставена подобна възможност все повече човешки същества се възползват. Вече в Канада искат да евтаназират дори болни бебенца. ПС. Как спите нощем? Спите ли!?
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да имаме право да приключим съществуването си без да се стига да зверски самоубийства. Елементарен пример е терминално болен. Животните имат право на уважителна смърт, а хората не? Кое му е хуманното?
14
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мечтата на мулти милиардерите глобалисти и техните слуги които се събират в Давос е нас изобщо да ни няма. Искат да ни убият, и на земята да останат само те със 500 милиона роби които да им слугуват и да ги ползват като донори за органи.
13
8
 
17
 
! Отговори
леля чичо преди 1 месец
сатанисти сър!
12
5
 
12
 
! Отговори
Днес бг преди 1 месец
Днес бг пак е разбрало последно. Наричат въпросния лекар Доктор Смърт. От доста години произвежда ковчези за пси разстроени потенциални самоубийци. Представя си редовно творението на седмицата на самоубийството в Амстердам- не, не ви лъжа има една цяла седмица посветена на тази гнусна на Бог практика. Потърсете в интернет. Даже може с ВиАр каска да присъствате на собственото си погребениеПадението човешко е безграничен процес