Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?

Като не харесвала тези съюзи, може да напусне
29 юли 2024 08:06, Александър Попов
130
Полша нападна Унгария, защо остава в ЕС и НАТО?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша изрази недоверие относно членството на Унгария в ЕС и НАТО след противоречивите изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан по адрес на Полша, предаде ПАП.

В речта си в Летния университет в Тоскана на 27 юли Орбан разкритикува „лицемерието“ на Полша, както и "погрешната политика на ЕС и Запада".

Орбан също така обвини Полша, че променя баланса на силите в Европа, като отслабва оста Берлин-Париж в полза на нова конфигурация: Лондон, Варшава, Киев, балтийските държави и Скандинавия.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от премиера Орбан, който е в периферията на международната общност, в ЕС и НАТО“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Теофил Бартошевски.

Дипломатът определи речта на Орбан за „атака срещу Полша, САЩ, ЕС и НАТО“.

„Не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова много не харесва и които уж се отнасят зле с нея. Защо той (Орбан) не сформира съюз с (Владимир) Путин и с някои авторитарни държави от този тип?“, запита Бартошевски.

„Това е принципът. Ако не искаш да си член на някакъв клуб, винаги можеш да се оттеглиш. Разбира се, в момента това е анти-европейска, анти-украинска и анти-полска политика“, продължи той.

Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна.

Откакто пое председателството на ЕС, Орбан засили опитите си да се изяви като преговарящ между Москва и Киев. През юли той предприе „мирно турне“ и се срещна с Путин, китайския президент Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

По време на речта си Орбан заяви, че мирът може „да бъде донесен само отвън“. Той каза, че както Украйна, така и Русия вярват, че могат да спечелят, и не желаят да преговарят.

Посещенията на Орбан предизвикаха критики от страна на ЕС и президента на Украйна Володимир Зеленски. Последният заяви, че НАТО и ЕС могат да разрешат войната без Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 месец
Трябва им време на ервоатлантиците да разберат, че Орбан е прав. Колкото по-рано Украйна започне преговори за мир, толкова по-малко ще загуби.
108
0
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 месец
До ЯМБОЛИЯ: Кого ще изключваш ти и откъде? Нерде Ямбол нерде Стамбул.
107
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан е в основата на антибългарската политика на новото македонско правителство. 60% от медиите в РСМ (бившата медийна империя на Латас), беше придобита от Орбан и веднага след това засили неимоверно плюенето по България, формирайки общественото мнение там. Сега си придобива и държавичката, като вече предостави на Мицкоски половин милиард заем с китайски пари и сега се говори за още толква. Последните изявления на македонското ръководство за паспортите, коридор 8 и т.н. са точно на Орбан.
106
24
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 месец
Унгария е Троянски кон на Русия. Да я изгоним от нашите 2 съюза. Тя пречи,а ползва само парите ни. Нима забравиха 1956 година?
105
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен По скоро бих попитал какво търси военен съюз на САЩ и някои западни държави в ЕС и защо членството е обвързано със задължение преди това страната кандидат да стане членка на военния съюз . ЕС отдавна престана да е икономически съюз , сега е всичко друго но не и това за което първоначално бе обявен .
104
5
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Ще го изритат накрая. Орбан си е ефективна аларма за слабостите на процесите в ЕС. Няма процес за изключване на членове, няма процес за отхвърляне на вето. *** като тоя могат да забавят решения и изпълнение до безкрай. Ще има промени в ЕС.
103
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поляците да кажат, каква е ролята на НАТО- отбранителна или нападателна ?? На кого ще помогне НАТО, ако Турция нападне Израел или Гърция нападне Турция??
102
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алкохолиците поляци са марионетки на изпедерастелите англета а господин Орбан е мъж, който държи на християнските ценности ! Да не забравяме, че господин Орбан забрани всички НПО-та на Copoc в Унгария и от тогава е мишена на евроатлантическата лъжлива пропаганда !
101
6
 
32
 
! Отговори
Гоце преди 1 месец
Кооооой не прави бизнес с Русия? Полша? Или Германия, или Франция? Всички правят бизнес с Русия. Ама дерат гърла, че не е вярно. Че са по-католици от папата....смешкивци
100
4
 
20
 
! Отговори
Тома неверни преди 1 месец
Как да го напиша,та да не ме баннат-в Украйна,както и в Полша,има мнооого ч-и-ф-у-т-и
99
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 53 - Ами, тоя ЕС като е с куп кривици, все някой трябва да му ги каже и покаже. Иначе всички ги забелязват и мрънкотят, ама то и смелост трябва, за да ги изречеш на глас. Е, намерил се е такъв лидер между останалите "смелчаци" управници.
98
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 53 Ами явно се оказват на съвсем свои . Вкарват те в икономически съюз , който постепенно го превръщат в политически , а накрая вероятно и военен , с разните му там механизми и уговорки , че Путин бил виновен , а той даже разправя , че бил готов и за включване в ЕС , ама го послъгали и после му отказали.
97
5
 
15
 
! Отговори
До 105 преди 1 месец
Съюз ,а не диктатура и никой не е влязъл в тоя съюз някой като Урсула да се изказва .Аз така казвам Точка
96
8
 
12
 
! Отговори
До 53 преди 1 месец
До 53 ...В крайна сметка, ЕС малко или много е съюз! Що за съюзник си, като постоянно плюеш по твоите?... Нещо да си чувал за критично мислене? ЕС да не е стадо?
95
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан е на ръчно управление от русназите. Всички куфарчета с пари които е получавал от тях са надлежно документирани. Ако не слушка директно отива в панделата за много години. Нашите русофили и съветчици представят тая зависимост на Орбан от Русия за независима политика на Унгария.
94
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Съвет - Склонена главица сабя не я сече, нЪл тъй! Извади календара, 21 век е, хората имат повече свобода от ония времена, в които още живееш.
93
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На поляците винаги им е било трудно да осмислят фактите за да видят цялата картина
92
28
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Точно така е. Унгария да плати яко за напускане на НАТО и ЕС , да им дойде акъла.Едногодишния БВП на държавата и да вървят на майната си.
91
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гошо Гошка, много ги разбираш работите само дето не си живял и една минута по времето на СИВ.
90
2
 
15
 
! Отговори
До 93 преди 1 месец
Е ти , какво очакваш от украинеца Зозо