Делът на юана в операциите на Китай в чужбина достигна рекордно ниво

В световен мащаб юанът все още е на второ място
29 авг 2024 18:38, Гергана Попова
20
Делът на юана в операциите на Китай в чужбина достигна рекордно ниво
Снимка: БГНЕС/ EPA

Използването на юана в световната търговия от Китай достигна рекордни нива поради по-близките отношения с Русия, пише Financial Times, като се позовава на данни на Държавната администрация за чуждестранна валута на Китайската народна република.

Делът на китайската валута, използвана в трансграничните транзакции на страната, достигна 53% през юли спрямо около 40% през същия период на 2021 г. Това беше улеснено, както посочва FT, от „по-тесните връзки с Русия, която подкрепя усилията на Пекин да интернационализира юана и да намали зависимостта от щатския долар“, се казва в публикацията.

Ограниченията, наложени от САЩ срещу Русия и засягащи способността на Руската федерация да извършва транзакции в долари, дадоха тласък на разширяването на трансграничното използване на китайската валута от страна на Пекин и установяването на по-тесни връзки в тази област с Руската федерация, отбелязва изданието.

„Ситуацията със санкциите създаде огромен стимул за Китай да развие своята [финансова] система и да разработи решения за свързване на китайската система с руската“, каза Александра Прокопенко, научен сътрудник в института Карнеги в Берлин.

Ръстът на търговията, уредена в юани, беше подпомогнат и от линиите за валутен суап, които Пекин отвори или поднови през 2023 г. със Саудитска Арабия, Аржентина и Монголия - всички производители на стоки със стоки, които Китай иска.

От 2022 г. нови клирингови банки за юана също са създадени в Лаос, Казахстан, Пакистан, Бразилия и Сърбия, според Народната банка на Китай.

Според Едуин Лай, професор в Хонконгския университет за наука и технологии, е „нормално“ за големи икономики като китайската да уреждат по-голямата част от търговията си в собствената си валута, за да „избягнат да бъдат оставени на милостта“ на друга валута.

В световен мащаб юанът все още е на второ място след долара за търговско финансиране. Той също така представлява само 4,74 процента от глобалните плащания, след долара, еврото и лирата, според най-новите данни от международната разплащателна мрежа Swift, пише още изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: КитайСАЩбанкивалута
Още от Свят
Хондурас прекратява договора си за екстрадиция със САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Еднопартийна система там е формално на хартия! В действителност така наречената партия е една огромна структура от около 90 милиона души, сред които най-способните се изкачват до върха и им се дават управленски лостове на държавно ниво. Вътре в партията има идейни течения и сериозно противопоставяне и дискурс. Това е причината да са толкова добре икономически. За сравнение, ние нямаме стабилно правителство вече години наред.
16
0
 
1
 
! Отговори
Една трета преди 2 седмици
Една трета от световното производство е в Китай. Една трета от всичко което се произвежда на тази планета идва от там. Повече какво да говорим. Доларът е световна резервна валута и има своята роля, но днес са тези хартийки, утре може да са други хартийки. Въпросът е къде е реалната стойност . Къде са производствените мощности и логистичните вериги. Валутата е само смазката на икономиката.
15
0
 
2
 
! Отговори
Не им е ясно преди 2 седмици
На нашите не им е ясно все още че трябва да пренасочат геополитическия си компас на изток. Нещо не го осъзнават. Но с хора като Мравояда Ицко и пробиотика Кирчо, които цял живот смучат грантове от САЩ сме обречени да си гнием като трета ръка хора в западните структури.
14
0
 
4
 
! Отговори
На Г20 в Бали преди 2 седмици
Сунак се надяваше като малко момченце да се срещне със Си. И той нареден до всички там, с леко влажни очи и стаено желание. Си се срещна с всички, но със Сунак Китай канселира срещата в последния момент. Медиите на острова се чудиха как да извъртят нещата. Било заради ракетата в Полша. Хахаха А може би е заради това че на тоя му беше голяма устатата до онзи ден. Китай бил враг номер едно, не знам си кво си. Като е така, стой си на острова мойто момче. И си гний.
13
0
 
4
 
! Отговори
Китай е бъдещето преди 2 седмици
Цените в ЕС бият рекорди, икономиката му е в рецесия, индустрията му е в упадък. Индексът на бизнес активността в производството и услугите в еврозоната падна до най-ниското си ниво по-ниско от времето на т. нар. пандемия, а икономическият растеж на същата се е свил почти пет пъти от 2022 г. насам. А най-силните икономики в ЕС Германия и Франция вече са с отрицателен БВП растеж. Според информация на статистическата служба на Европейския съюз безработицата в еврозоната бие рекорди.
12
4
 
2
 
! Отговори
работата ясна преди 2 седмици
Демек русия ще приеме юана и става китайска провинция.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Форумната копейка дали е обърнала доларите в юани?
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е нали новият световен ред, е редът на Китай. Каквото там, това и по света, Мао и Сталин ще победят ли Запада.:))
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Знаете ли кой е единствения чакал по-дълго от стара мома? Копейка, чакаща долара да залезе... ХАХАХАХАХАХА
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някой да, е видял нещо произведено от САЩ в, Европа всичко е от Китай телефоните, телевизори, таблети, лаптопи, всичко
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Той също така представлява само 4,74 процента от глобалните плащания, след долара, еврото и лирата,.." /Цифрите говорят колко е силен юана.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Даваха скоро в, САЩ какви големи заводи са затворили врати, Китай ги доминира икономически няма спасение не могат като Ирак и Либия да го унищожат
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 4, копейка, и това че "господството на долара свърши" го слушаме от поне половин век насам! А между друго при рецесиите, икономиката на САЩ губи около 30% от стойността си, докато такива като руската българската и пр., губят по 80%! Сам си прави сметката за кого е по-неизгодно да има рецесия...
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това, одавна трябваше да, стане господството на долара свърши следва, рецесия в САЩ като онази в миналия, век
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1, копейка, ако някой слушаше вас, то "долара си заминава" от поне 60 години насам... Добре че никой не ви слуша... А между другото - да юана има някаква сотйност, поне в Югоизточна Азия, докато рублоя никой извън Расиа не я брои за жива
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"В световен мащаб юанът все още е на второ място след долара за търговско финансиране. Той също така представлява само 4,74 процента от глобалните плащания, след долара, еврото и лирата" Кво сте написали бе? Вие сте неадекватни бе.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Долара заминава.