България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията

Готова е за конструктивен диалог за намиране на взаимно приемливи решения
Обновена: 22 юни 2021 17:17 | 22 юни 2021 17:15, Елка Василева
347
България потвърди своето „не“ за РС Македония, заяви условията
Снимка: архив, МВнР

България потвърди позицията си за европейската перспектива на Република Северна Македония на днешното редовно заседание на Съвета „Общи въпроси“ в Люксембург, като същевременно е отворена за конструктивен диалог с предстоящото Словенско председателство на Съвета на ЕС за намиране на взаимно приемливи решения.

Страната ни бе представена на заседанието на Съвета от заместник-министъра на външните работи Румен Александров. Беше обсъдено актуалното състояние на процеса на разширяване на ЕС, съобщиха от МВнР.

Още по темата

Заместник-министър Александров потвърди, че подкрепената с Декларация на Народното събрание от 10 октомври 2019 г. Рамкова позиция относно европейската перспектива на РС Македония остава валидна.

„България продължава проучвателните консултации със Скопие в изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство. Подхождаме конструктивно и добронамерено, но очакваме Република Северна Македония да пристъпи към изпълнение на практика на поетите на високо ниво на 17 юни 2021 г. в София ангажименти, което ще позволи да се придвижим в положителна посока“, заяви Румен Александров.

„Това включва изричния отказ на Република Северна Македония от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи/монументи, насаждащи омраза към България в Република Северна Македония, задействането на процес на реабилитация на жертвите на югославския комунизъм, репресирани заради българското си самосъзнание.  Независимо от двустранния ни диалог с Република Северна Македония България настоява прилагането на Договора за добросъседство от страна на Република Северна Македония да бъде включено сред условията в бъдещата Преговорна рамка за присъединяване на Скопие към ЕС“, подчерта заместник-министър Александров.

България даде висока оценка за постиженията на Албания в процеса на реформи и потвърди подкрепата си за приемане на преговорната рамка на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
3
 
26
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Браво,да живее България!!!!Не може да крадеш от гърците ,античната история и от нас средновековната история!!!!Не може на умрели хора да им сменяш националноста!Били те гърци или българи!Вашата история започва от 1944г.Набийте си го най-накрая където искате,ха,ха!!!!!
59
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе българи са описвани в исторически книги,ама за фиромистанци никой не е чувал.
58
3
 
21
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
кеф ми е - занимавам се!!а за това, че Македония била унизена.. Македония трябва да се сърди на себе си - каквото повикало, такова се обадило.. злобата и омразата на "македонците" към България до това ги докара
57
19
 
4
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Ама вие базици си правите ама и там живеят хора. И оставете политическите глупости. Сега просто с тези постъпки Македонското и Българското правителство успяха още повече да ни разделят. А ако на анс ни се беше случило примерно Турция да каже че 500 г са си тяхна история, а не наша и за това да не ни бяха пуснали в ЕС... и ние щяхме много да ги "обичаме" и да ходим в Мармарис на почивки
56
15
 
6
 
! Отговори
Хитлер преди 3 години
Вие бяхте и останете фашисти, нещастни хора
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данси говорят. Няма да влизат никъде или ще махнат заев и ще поемат по нормален начин. Живеят в измислен свят. Но това си е техен проблем. Нашия проблем сме го казали и чакаме промени. Лесно е .Сащ, Германия, и Брюксел да НЕ се месят.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самия ЕС много добре знае че не им трябва тоя про-сръбски и про-руски, троянски кон, наречен Северно маке, иначе отдавна да ни бяха натиснали да ги пуснем! Ако си спомняте, преди това Франция ги беше отрязала с аргумента че не са готови! Сега използват нежеланието на България, за да ги държат на къс повод... За сметка на това, очаквам скоро да бъдат приети далеч по-цивилизованите държави Албания и Молдова, което ще е още един удар по режима на кремлинското джудже!
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С икономика колкото на Перник и територия, колкото Благоевградска област Северна Македония е в пъти по-ценна за ЕС от Турция.
52
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДА ТИ КАЖА ИМА И ДОСТА УЧЕБНИЦИ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ,КЪДЕТО БЪЛГАРИТЕ СА ОПИСАНИ КАТО ТЮРКСКО ПЛЕМЕ,КОЕТО Е ДОШЛО ОТ СТЕПИТЕ НА АЗИЯ.АЗ НЕ МИСЛЯ,ЧЕ ТОВА Е САМО В МАКЕДОНСКИТЕ УЧЕБНИЦИ.ФАКТ!
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50Турция са към 75 милиона, извади 15 милиона кюрди и ето е действителноста :)) Яли са на 3-4 пъти тупаника от нас, знаят ни, не биха си рискували приятелството заради такива като теб :)) Забравяш едно нещо, българина е много криво същество :))
50
1
 
5
 
! Отговори
въх преди 3 години
Миличките, така ги промиха мъжката, че не виждат как 60% от скопие ходи на джамия. Българска очевидно няма да я видим.
49
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1956 Г.ГЕОРГИ ОТ ПЕТРИЧ СЕ СЪБУЖДА И ВИЖДА,ЧЕ В НОВИЯ МУ ПАСПОРТ ПИШЕ МАКЕДОНЕЦ,ПОГЛЕЖДА КЪМ НЕБЕТО И СИ КАЗВА:ЕХ А КОЛКО ТЮТЮН МЕ ЧАКА НА ПОЛЕТО!1963 Г. ГЕОРГИ СЕ СЪБУЖДА ЕДНА СУТРИН И ВИЖДА В НОВИЯ ПАСПОРТ ПИШЕ НАЦИОНАЛНОСТ БЪЛГАРИН И ПАК ПОГЛЕЖДА КЪМ НЕБЕТО И СИ КАЗВА:ЕХ, А КОЛКО ТЮТЮН МЕ ЧАКА НА ПОЛЕТО...2021 Г.ВНУКЪТ НА ТОЗИ СЪЩИЯ ГЕОРГИ СЕ СЪБУЖДА С БЪЛГАРСКАТА ЛИЧНА КАРТА,ТЮТЮН НЯМА,НО И ХРАНА В ХЛАДИЛНИКА НЯМА!
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинявайте, но аз не съм мазохист да си подарявам историята, че да ми викат татарин и какъв ли не в учебниците си.
47
3
 
20
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
леле, майко.. нищото Македония щяла да ни намрази хахахахахахахасамо секунда да го преместим в другия крачол
46
2
 
22
 
! Отговори
Що е то? преди 3 години
Коминтерна го създаде в епруветка-Тито му е майка,Сталин е баща!
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ФИРОМ ЗАВИНАГИ ИЗВЪН ИСТОРИЯТА!
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ще спечелим от бюрм? Та ние дори нямаме жп връзка с тях, а те завалийте са по-бедни и от нас. Дори в момента ходят да ни калят пред други членки на ЕС. Представете си какво ще е ако клекнем както иска Паси и други такива като него?
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние няма да се оправим с тях, само не знам албанците какво още чакат.
42
5
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НЕ НА СЪРБИТЕ ЖИВЕЕЩИ ВРЕМЕННО В ОБЛАСТА МАКЕДОНИЯ В ЕС. ДА ЗАБРАВИМ ЗА ГЕНОЦИДА ОТ ТЯХ НАД БЪЛГАРИТЕ ТАМ ЛИ. НЕ. ДА ЗАБРАВИМ ЧЕ ТЕ ПЪРВИ НИ НАПАДАТ ПРЕЗ 1885 Г. ТА СЕ Е НАЛОЖИЛО ДА ИМ ДАВАМЕ УРОК ПО ИСТОРИЯ КОЙ Е ГОСПОДАРА НА БАЛКАНИТЕ ТА ОЩЕ ИМ ДЪРЖИ ВЛАГА..
41
4
 
28
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Адмирации и за предишния и сегашния външен министър за позицията ни спрямо Р.С. Македония!Сърбе на върбе!